Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερώτηση για τις καινούριες αντικειμενικές αξίες

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών με θέμα τις μεγάλες διαφορές στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων που βρίσκονται στις περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Η ερώτηση αναφέρει συγκεκριμένα:

“Με πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου στην προσπάθεια να εξισωθούν μελλοντικά οι αντικειμενικές και εμπορικές αξίες, καθορίστηκαν νέες τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδων για τις περιοχές που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, για τον υπολογισμό των παραπάνω αξιών, λήφθηκε υπόψη η τιμή οικοπέδου που προκύπτει από τη χαμηλότερη τιμή ζώνης και το μικρότερο συντελεστή αξιοποίησης οικοπέδου και συντελεστή οικοπέδου και ζώνης του οικείου δήμου ή κοινότητας.

Σε αρκετές περιοχές παρατηρούνται όμως μεγάλες αντιθέσεις σε σχέση με το υπάρχον πλαίσιο. Για παράδειγμα, περιοχές που παραδοσιακά είχαν πολύ υψηλή αντικειμενική αλλά και εμπορική αξία, όπως η Εκάλη και η Κηφισιά, τιμολογούνται στα 1.320,00 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο. Ενώ άλλες περιοχές που κατά τεκμήριο έχουν χαμηλότερη αντικειμενική και εμπορική αξία όπως η Δάφνη τιμολογούνται στα 1.600,00 ευρώ, δηλαδή κατά 280 ευρώ περισσότερο ανά τ. μ. από την Εκάλη και την Κηφισιά.

Όμως μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο σε ιστοσελίδες μεσιτικών γραφείων, αρκεί ώστε να αναδείξει τις αστοχίες. Σύμφωνα με πραγματικά στοιχεία του Ιουλίου 2013, ένα σπίτι 150 τ. μ. ,καινούριο με παρόμοια χαρακτηριστικά τιμολογείται στην Εκάλη και στην Κηφισιά περίπου στις 320.000 ευρώ ενώ στη Δάφνη στις 200.000 ευρώ. Παρόμοιες διαφορές διαπιστώνονται σε όλη την Ελλάδα συμπεριλαμβανομένου και του νομού Κορινθίας, όπου αγροτικές περιοχές χαμηλής τουριστικής κίνησης ξαφνικά αποκτούν μεγαλύτερη φορολογητέα αξία από περιοχές με παραδοσιακά πολύ υψηλό τουρισμό. Είναι κατανοητό πως η εξίσωση των αντικειμενικών και των εμπορικών αξιών αποτελεί μέρος των διαρθρωτικών αλλαγών αλλά φαίνεται πως ο υπολογισμός τους δεν ήταν ακριβής.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Με ποια κριτήρια και με ποιους τρόπους υπολογίσθηκαν οι τιμές αυτές;
2. Γιατί άλλαξαν τώρα οι αντικειμενικές αξίες, λίγους μήνες πριν την υποβολή του ΦΑΠ;
3. Αν θα προβείτε σε διορθώσεις ώστε να αντιμετωπιστούν οι αστοχίες που έχουν προκύψει;”

Ερώτηση_αντικειμενικές αξίες

Απάντηση_Υπουργείο Οικονομικών