Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άρθρο | «Μια Πολιτεία Καινοτομίας στην καρδιά της Αττικής.»

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

Εφημερίδα  “Το Παρόν της Κυριακής”

 

«Μια Πολιτεία Καινοτομίας στην καρδιά της Αττικής.»

Η απόσταση που χωρίζει μια ιδέα, ένα όραμα ή έναν στόχο από την μετουσίωση και την υλοποίηση πολλές φορές απέχει πολύ. Πριν από 14 μήνες περίπου όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα: να αποκτήσει η Ελλάδα μία φυσική έδρα καινοτομίας.
Η πραγματικότητα είναι πως ενώ η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να συνδέσει αποτελεσματικά τον χώρο της έρευνας με την καινοτομία και την εθνική οικονομία.
Η Πολιτεία Καινοτομίας αναμένεται να λειτουργήσει ως μια «κυψέλη», μέσα στην οποία θα συνυπάρχουν μικρές αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις, νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστοί με στόχο να δημιουργούνται συνέργειες για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.
Σκοπός του εγχειρήματος είναι η αξιοποίηση των παλαιών εγκαταστάσεων της ΧΡΩΠΕΙ, ενός εγκαταλελειμμένου -επί πολλές δεκαετίες- ακινήτου, έκτασης 17.893 τ.μ, επί της οδού Πειραιώς και στη θέση αυτή να αναπτυχθεί ένας φυσικός χώρος καινοτομίας.
Επιδίωξή μας είναι να δώσει νέα πνοή στην επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία και να προκληθούν εντός του συνέργειες καινοτομίας και γιατί όχι, ο χώρος να «θρέψει» κάποιες από τις καλύτερες ιδέες του αύριο.
Αναμφίβολα μιλάμε για την φυσική έδρα της καινοτομίας στην Ελλάδα με στόχο να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η επένδυση υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 75 εκατ. ευρώ και εντός του 2021 θα ανακοινωθεί ο ανάδοχος. Σύμφωνα με την αρχική μελέτη που έχουμε πραγματοποιήσει, αναμένεται να φιλοξενήσει έως και 2.000 εργαζόμενους.
Τα παραδείγματα άλλων χωρών που έχουν πετύχει συγκεκριμένα εγχειρήματα και σπουδαία αποτελέσματα είναι αρκετά. Μελετήσαμε και επισκεφθήκαμε αντίστοιχα κέντρα σε άλλες χώρες, δεν αντιγράψαμε, αλλά προσαρμόσαμε την πρότασή μας στα δεδομένα του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας.
Μέσα σε 14 μήνες βρήκαμε την έκταση, την φέραμε στην χρήση του Υπουργείου Ανάπτυξης, φτιάξαμε ένα επιχειρηματικό σχέδιο, πέρασε από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και ήδη έχει δημοσιευτεί το πρώτο τεύχος δημοπράτησης του διαγωνισμού στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Σήμερα λοιπόν έχοντας υλοποιήσει σημαντικό μέρος της διαγωνιστικής διαδικασίας, η ίδρυση της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας που θα γίνει στην Αττική, στις παλιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ, δρομολογείται σε χρόνους που αποτελούν ρεκόρ για την Ελληνική Πολιτεία.
Πριν από λίγες ημέρες με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τον Αμερικανό Πρέσβη επισκεφτήκαμε τον χώρο. Η πρωτοβουλία αυτή, υπηρετεί τον στρατηγικό μας στόχο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και τη μετάβαση σε ένα παραγωγικό μοντέλο στο οποίο η έρευνα και η καινοτομία θα βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων και θα συμβάλλουν καθοριστικά πέραν της δημιουργίας νέων ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, στην ανάσχεση της διαρροής των νέων μας μυαλών στο εξωτερικό.
Δράσεις όπως η Πολιτεία Καινοτομίας και το Elevate Greece ενισχύουν αυτήν την προσπάθεια τις οποίες έχει αγκαλιάσει το οικοσύστημα καινοτομίας και ελπίζουμε πως θα βάλουν την Ελλάδα για τα καλά στον παγκόσμιο χάρτη της ανταγωνιστικότητας.