Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δελτίο Τύπου 16.9.2020 | Συνάντηση Χρίστου Δήμα με τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ”.

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

Χρίστος Δήμας : «Είναι απολύτως απαραίτητο να συνδεθεί πολύ πιο αποτελεσματικά η επιστημονική έρευνα και η εξειδικευμένη γνώση με την αγροτική παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα.»

 

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του, με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ Δήμητρα κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Παναγιώτη Χατζηνικολάου.

«Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε πως ξεκινάμε άμεσα τις συζητήσεις για να δημιουργήσουμε μια εμβληματική ερευνητική δράση για το Ελληνικό Γενετικό Υλικό. Παράλληλα, να στηρίξουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα μέσω του Elevate Greece αλλά και την γενικότερη πολιτική ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των προϊόντων μας.»

Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στηρίζει τον Αγροδιατροφικό Τομέα με σημαντικές παρεμβάσεις.

  • Υλοποιεί 3 Εμβληματικές Δράσεις που αφορούν στη δημιουργία εθνικών ερευνητικών δικτύων στην αλυσίδα αξίας του «Μελιού» (3,1 εκ. €), του «Αμπελιού» (2,5 εκ. €) και της «Ελιάς» (1,4 εκ. €). Παράλληλα υλοποιείται 1 επιπλέον εμβληματική δράση που αφορά στον τομέα της αγροδιατροφής της Περιφέρειας Κρήτης με συνολικό προϋπολογισμό 850.000 €.
  • Παρακολουθεί την υλοποίηση 185 ενταγμένων έργων που αφορούν τον τομέα της Αγροδιατροφής, προϋπολογισμού 84,7 εκ. Δημόσια Δαπάνη/ 101,1 Συνολική) στη δράση «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» στα οποία συμμετέχουν 551 φορείς για πραγματοποίηση έρευνας από Επιχειρήσεις, από συμπράξεις επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς, για αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων με στόχο την επιχειρηματική ανάπτυξη.
  • Εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση 7 αιτήσεις χρηματοδότησης για Συνεργατικούς Σχηματισμούς Καινοτομίας (Innovation Clusters) του Τομέα της Αγροδιατροφής συνολικού προϋπολογισμού 1,4 εκ. € για τον Φορέα Αρωγό και αναμένεται σύντομα η πρόσκληση με πρόσθετους πόρους του ΕΣΠΑ για τα μέλη των Clusters.
  • Ετησίως πιστοποιούνται δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης από επιχειρήσεις μεταξύ αυτών και του Αγροδιατροφικού Τομέα. Το έτος 2017 υποβλήθηκαν 6 αιτήματα με συνολική πιστοποιούμενη δαπάνη 1,17 εκ. €.