Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ | Χάσαμε το «τρένο» της εμπροσθοβαρούς χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

Twitter.001Χάσαμε το “τρένο” της εμπροσθοβαρούς χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ!

Δελτίο Τύπου για τη χαμηλή απορροφητικότητα πόρων ΕΣΠΑ από την Κυβέρνηση

28.12.2016

 Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να μην αξιοποιήσει πλήρως το 1 δις ευρώ εμπροσθοβαρούς χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, βρίσκεται η χώρα μας. Ενώ απομένουν μόλις τέσσερις ημέρες για την εκπνοή της προθεσμίας για την αξιοποίηση του συνόλου του ποσού, η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει σε ερώτηση του αναπληρωτή τομεάρχη Ανάπτυξης της ΝΔ Χρίστου Δήμα, ώστε να δοθούν στη δημοσιότητα οι απορροφήσεις ανά τομεακό και περιφερειακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση της Ελλάδος. Παράλληλα όμως η Κομισιόν, απαντώντας σε ερώτηση της Ευρωβουλευτού της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη, αποκαλύπτει ότι μέχρι τις 21/12/2016 είχαν δεσμευθεί από την Ελλάδα μόλις 353,5 εκ ευρώ από το 1 δις που είναι συνολικά διαθέσιμο και πως δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στην εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση πέραν της 31/12/2016.

Σε μια περίοδο που η ελληνική αγορά έχει στερέψει από ρευστότητα και χρειάζονται επενδύσεις, η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι απαραίτητες για την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας. Ωστόσο η κυβερνηση φαίνεται πως έχασε και το τρένο της εμπροσθοβαρούς χρηματοδότησης .

Η εξαίρεση για χρηματοδότηση με 7% των συνολικών πόρων του ΕΣΠΑ μόνο για το έτος 2016 δόθηκε ειδικά στην Ελλάδα με αλλαγή του κανονισμού. Τα χρήματα εφόσον δεν απορροφούνται επιστρέφονται στον προϋπολογισμό του ΕΣΠΑ που αναλογεί στη χώρα. Η απώλεια της ευκαιρίας να διοχετευτεί στην οικονομία επιπλέον ρευστότητα σε μια πολύ δύσκολη στιγμή, είναι ευθύνη της κυβέρνησης.

Ερώτηση για τη χρηματοδότηση επενδύσεων μέσω του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου

Ερώτηση Μ.Σπυράκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Απάντηση