Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΡΩΤΗΣΗ | Αναποτελεσματικότητα του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

Χρίστος ΔήμαςΤο ζήτημα της αναποτελεσματικότητας του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016 φέρνει στη Βουλή με Ερώτηση του προς το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Ο κ. Δήμας ζητά να ενημερωθεί για τους λόγους που έχει καθυστερήσει σημαντικά η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων τριάντα μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, αλλά και το σε ποιες διορθωτικές κινήσεις προτίθεται να προχωρήσει η Κυβέρνηση, ώστε το συντομότερο να ξεκινήσουν να φτάνουν χρήματα στους δικαιούχους:

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ 

13.09.2018

Προς: Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης

Θέμα: Αναποτελεσματικότητα του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016

Τριάντα μήνες μετά την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016, είναι κοινή παραδοχή πως απέτυχε. Σε μια εποχή που η χώρα χρειάζεται πόρους προκειμένου να διασφαλιστούν οι υπάρχουσες και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, κονδύλια παραμένουν αδιάθετα λόγω αναποτελεσματικών πολιτικών και γραφειοκρατικών εμποδίων.

Την πραγματικότητα αυτή αποδέχθηκε πλήρως ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας κ. Λόης Λαμπριανίδης σε πρόσφατη ημερίδα στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αναγνωρίζοντας καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων και προβλήματα στην εφαρμογή του νομοθετήματος.

Με δεδομένο πως ο Αναπτυξιακός Νόμος ψηφίστηκε 16 Ιουνίου 2016 και από την πρώτη στιγμή σας είχαμε επισημάνει το ανεδαφικό του νομοθετήματος, είναι πραγματικά άνευ λογικής πως έπρεπε να περάσουν 2.5 χρόνια, προκειμένου να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις. Είναι ενδεικτικό, πως όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν επενδυτικά σχέδια, παραμένουν εγκλωβισμένες στη γραφειοκρατία, σε μια εποχή που που θα έπρεπε να έχουν μειωθεί στο ελάχιστο οι χρονοτριβές και οι καθυστερήσεις, στην προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

α) Ποιες είναι οι αιτίες της αποτυχίας του ν. 4399/2016 και ποιοι παράγοντες συνετέλεσαν στις τόσο μεγάλες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων; 

β) Πόσες αιτήσεις υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων έχουν υποβληθεί συνολικά αλλά και σε καθένα από τα καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016; Σε ποια φάση βρίσκεται το κάθε καθεστώς και πόσα συνολικά χρήματα έχουν κατατεθεί σε δικαιούχους ανά καθεστώς; (παρακαλώ να κατατεθούν αναλυτικοί πίνακες)

γ) Σε ποια φάση βρίσκεται η λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων; Είναι πλήρης λειτουργία του; Είναι στελεχωμένο με όλο το απαραίτητο προσωπικό;

δ) Σε ποιες διορθωτικές κινήσεις προτίθεστε να προχωρήσετε, ώστε επιτέλους να φτάσουν χρήματα στους δικαιούχους; Ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα;