Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΡΩΤΗΣΗ | Κωλυσιεργία στη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου και στην έκδοση διαβατηρίων

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

Το ζήτημα της κωλυσιεργίας στη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου και στην έκδοση διαβατηρίων στο Γενικό Προξενείο Μόντρεαλ Καναδά έφερε στη Βουλή με Ερώτηση του, ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας, αναδεικνύοντας ένα σημαντικό  πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες Έλληνες της διασποράς του Καναδά. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δήμας ζητά να ενημερωθεί για το λόγω των καθυστερήσεων αυτών, αλλά και το πως τα αρμόδια Υπουργεία προτίθενται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: 

Υπουργό Εξωτερικών

Υπουργό Τουρισμού

Υπουργό Εσωτερικών

17.02.2017

ΘΕΜΑ: Κωλυσιεργία στη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου και στην έκδοση διαβατηρίων στο Γενικό Προξενείο Μόντρεαλ Καναδά

Εκατοντάδες άνθρωποι είτε Έλληνες πολίτες είτε Καναδοί πολίτες (κάποιοι, ελληνικής καταγωγής) στον Καναδά, αντιμετωπίζουν προβλήματα στη χορήγηση θεώρησεων εισόδου ιδίως για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών εκ μέρους των Γενικών Προξενείων (Τορόντο, Μόντρεαλ και Βανκούβερ)της Ελληνικής Δημοκρατίας στον Καναδά.

Ορισμένοι, επειδή είναι Έλληνες πολίτες, έχουν αιτηθεί στο Γενικό  Προξενείο για την έκδοση ελληνικών διαβατηρίων ώστε να υπερκεράσουν το πρόβλημα. Ωστόσο, οι αρμόδιοι υπάλληλοι απάντησαν πως δεν μπορούν να εγγυηθούν την έκδοση των διαβατηρίων πριν τον Μάιο, καθώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού.

Το ζήτημα είναι σοβαρό καθώς εμποδίζεται η -έστω προσωρινή- επανένωση οικογενειών που μέλη τους έχουν μεταναστεύσει ιδίως λόγω οικονομικής κρίσης αφετέρου δημιουργείται πρόβλημα στον τουριστικό κλάδο, καθώς σημαντικός όγκος επισκεπτών δεν μπορεί να προγραμματίσει ταξίδια και να κάνει τις σχετικές κρατήσεις σε ελληνικά ξενοδοχεία.

Υπενθυμίζεται πως η ίδια η Υπουργός Τουρισμού, κ. Κουντουρά, είχε μεταβεί τον Δεκέμβριο στον Καναδά προκειμένου να προωθήσει άμεσες συνεργασίες στον τουριστικό κλάδο και να παρουσιάσει σχετικές τουριστικές επενδυτικές ευκαιρίες. Επιπλέον, σημειώνεται πως η τουριστική κίνηση από τον Καναδά κατά το έτος 2016 έχει αυξηθεί άνω του 14% με τις αφίξεις στην Ελλάδα να κυμαίνονται σταθερά άνω των 200.000 ανθρώπων το έτος.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  1. Για ποιο λόγο παρουσιάζεται αυτή η δυστοκία στη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου στα Γενικά Προξενεία Τορόντο, Μόντρεαλ και Βανκούβερ; Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για να αρθούν οι καθυστερήσεις;
  2. Για ποιο λόγο παρουσιάζονται τόσο μεγάλες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση αιτήσεων για έκδοση διαβατηρίων; Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για να αρθούν οι καθυστερήσεις;

20171701 ΕΡΩΤΗΣΗ Κωλυσιεργία στη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου και στην έκδοση διαβατηρίων στο Γενικό Προξενείο Μόντρεαλ Καναδά