Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ανίκανη να επανεκκινήσει την οικονομία

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

Twitter.001

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  ανίκανη να επανεκκινήσει την οικονομία

Δελτίο Τύπου με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης Αυγούστου 2016

Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2016

Ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υπεύθυνος του Τομέα Δημοσιονομικής Πολιτικής – Γ.Λ.Κ., βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρίστος Δήμας, με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης Αυγούστου 2016, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Τη στιγμή που η καθημερινότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων δυσκολεύει και το διαθέσιμο εισόδημα συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο, η Κυβέρνηση αποδεικνύει, για ακόμη μία φορά, πως δεν έχει ούτε σχέδιο, αλλά ούτε και ικανότητα, να επανεκκινήσει την οικονομία.

Σύμφωνα με το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2017, για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ως το τέλος Αυγούστου, μεταφέρθηκαν – στους φορείς – πιστώσεις 2 δις ευρώ και έγιναν πληρωμές 1,44 δις ευρώ.

Όμως, παρά το γεγονός αυτό, τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου μειώθηκαν κατά 975.000.000 ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 6,3 δις ευρώ, αυξημένα κατά 63% από τις αρχές του 2015!

Συνεπώς, η Κυβέρνηση και δεν μπορεί να διοχετεύσει τα διαθέσιμα χρήματα στην αγορά και δημιουργεί νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους περίπου 470.000.000 ευρώ τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία.

Η αδυναμία, ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης είναι, για ακόμη μία φορά, εμφανής.

Είναι ξεκάθαρο, σε όσους έχουν επαφή με την πραγματική οικονομία, πως η χώρα χρειάζεται ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής.

Μείγμα που να στηρίζεται στην μείωση της φορολογίας, ώστε να ανασάνουν πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά και στον περιορισμό των δαπανών για να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία.

Αυτό το μείγμα παρουσίασε στη Δ.Ε.Θ. ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα που θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της κανονικότητας και την επανεκκίνηση της οικονομίας».