Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η πορεία της οικονομίας πάει προς την σωστή κατεύθυνση;

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

Twitter.001Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέθεσε το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017 προβλέποντας ανάπτυξη της οικονομίας το 2017 κατά 2.7% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 1.8% του ΑΕΠ. Το πραγματικό ερώτημα που προκύπτει είναι εάν μπορεί η κυβέρνηση με την πολιτική που έχει επιλέξει να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει.

Η μία άποψη είναι πως η οικονομία οδεύει προς την σωστή κατεύθυνση και την υποστηρίζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού “η αύξηση της απασχόλησης, καθώς η θετική επίδραση μεταφοράς του 2ου εξαμήνου του 2016 στο 2017 αναμένεται, ακόμα, να συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας επιτρέποντας την καταγραφή θετικών ρυθμών ανάπτυξης από το 2017 διαμορφώνοντας την πρόβλεψη για ανάπτυξη στο 2.7% το 2017.”
Την ίδια στιγμή βεβαια το προσχέδιο θέτει κάποιες προϋποθέσεις ώστε να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι. Πιο συγκεκριμένα:

i.απαιτείται η συνεπής εφαρμογή του προγράμματος,
ii. η σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων,
iii. η πρόοδος στην αντιμετώπιση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων,
iv. η υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων,
v. η εξέλιξη των συζητήσεων για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους,
vi. η σωστή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων
vii. η ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής συμμετοχής
Την πορεία της οικονομίας δύναται όμως να επηρεάσουν και εξωγενείς παράγοντες όπως:
ι. οι επιπτώσεις του BREXIT,
ιι. η απόκλιση από την εφαρμοζόμενη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την προσφυγική κρίση
ιιι. η παράταση των υφιστάμενων γεωπολιτικών συνθηκών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Είναι συνεπώς κατανοητό πως ο στόχος για ανάπτυξης 2.7% το 2017 είναι αν όχι υπεραισιόδοξος σίγουρα υπό όρους, μιας και οι προϋποθέσεις που βάζει το προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι πολλές και σύνθετες.
Η δεύτερη άποψη είναι πως η οικονομία δεν πάει προς την σωστή κατεύθυνση και την υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Τα δύο τελευταία χρόνια το διαθέσιμο εισόδημα και η αγοραστική δύναμη των πολιτών έχουν μειωθεί σημαντικά τόσο με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων όσο και με τις μεγάλες αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων.

Η καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων δυσκολεύει επικίνδυνα και μόνος στόχος πλέον είναι η επιβίωση. Παρά το γεγονός πως η φοροδοτική ικανότητα έχει εξαντληθεί η υπερφορολόγηση ιδιωτών και επιχειρήσεων συνεχίζεται. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το Ελληνικό δημόσιο ανέρχονται στο ρεκόρ των 91.5 δισ Ευρώ τα οποία χρωστούν 4.030.910 φορολογούμενοι. Δηλαδή σχεδόν 1 στους 2  Έλληνες φορολογούμενους αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος και οφείλουν περίπου το μισό ΑΕΠ της χώρας.

AdTech Ad

Την ίδια στιγμή το κράτος -επί κυβερνήσεων Τσίπρα- έχει σταματήσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις του και έχει διογκώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες και επιχειρήσεις. Μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων αγγίζουν τα 7 δις Ευρώ, από 3 δις Ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014 που παρέδωσε η κυβέρνηση της ΝΔ και 8.8 δις τον Δεκέμβριο του 2012. Η κυβέρνηση, μέσω του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Χουλιαράκη είχε δεσμευτεί ότι θα εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου μέχρι το τέλος του 2016.

Για να καταλάβει κανείς πόσο σημαντική είναι η αποπληρωμή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες αρκεί να σκεφτεί πως ισοδυναμεί σε ρευστότητα που θα διοχετευτεί αμέσως στην αγορά, με δύο αναπτυξιακούς νόμους. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού όμως διαψεύδει την δέσμευση του Αναπληρωτή Υπουργού και υπογραμμίζει πως “υπό την προϋπόθεση της ομαλής χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, καθώς και της εντατικοποίησης της προσπάθειας εξόφλησης των υποχρεώσεων από τους φορείς, εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί ο ρυθμός αποπληρωμής τους και θα μειωθούν σημαντικά ως το 2017.”

Το 2016 είναι η πρώτη χρονιά όπου ο αριθμός των επιχειρήσεων που κλείνουν είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των επιχειρήσεων που ιδρύονται. Ενώ σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ 4 στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα έγκαιρης καταβολής μισθοδοσίας, το 28% των επιχειρήσεων έχουν μειώσει τις αποδοχές των υπαλλήλων στο προηγούμενο εξάμηνο και το 28.1% των επιχειρήσεων είναι πολύ πιθανό να μειώσουν μισθούς ή ώρες εργασίας στο επόμενο εξάμηνο.

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα όχι μόνο δεν κινείται προς την σωστή κατεύθυνση αλλά κινείται προς λάθος κατεύθυνση. Υπερφορολογεί τους πάντες, διακινδυνεύει την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων και δίνει κίνητρα σε επιχειρήσεις να μετακομίσουν στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό πως η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει νέες αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων για την επόμενη χρονιά ύψους 2.5 δις Ευρώ. Με λίγα λόγια αποδεικνύει πως δεν έχει ούτε σχέδιο να επανεκκινήσει την οικονομία αλλά ούτε και την ικανότητα να το πράξει.

Είναι πλέον κοινά αποδεκτό πως απαιτείται διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής με λιγότερους φόρους και μείωση των δαπανών του κράτους ώστε να μη διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Αυτή την πολιτική παρουσίασε ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις πριν λίγες εβδομάδες.

* Άρθρο μου στο insider.gr