Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

imageedit_1_3489168383
* Συνέντευξη μου στο δημοσιογράφο Ιορ.Χασαπόπουλο για την εφημερίδα Βραδυνή

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει μέτρα ύψους 9 δις και την κατηγορούν ότι από την πίσω πόρτα έφερε και τέταρτο μνημόνιο. Γιατί κατά την γνώμη σας φτάσαμε σε αυτό το σημείο;

Εδώ και μήνες προειδοποιούμε τον κ. Τσίπρα να κλείσει την αξιολόγηση. Να περιορίσει στοχευμένα τις δαπάνες, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να έχουμε τη δυνατότητα προσέλκυσης επενδύσεων και να δώσει έμφαση στη λύση των προβλημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών, τω αγροτών και όλων των παραγωγικών τάξεων. Μας αγνόησε, επιλέγοντας να εγκλωβιστεί στις εμμονές του, δεν προχώρησε τις μεταρρυθμίσεις και σήμερα είναι στα μάτια των εταίρων παντελώς αναξιόπιστος. Το τραγικό είναι πως τη δική του εμμονή στην λαϊκίστικη εικονική πραγματικότητα, θα πληρώσουμε για ακόμα μία φορά όλοι οι πολίτες.

Πιστεύετε πως με την ψήφιση αυτών των μέτρων θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό και κατ’ επέκταση οι εκκρεμότητες προς την τρόικα;

Δυστυχώς η Κυβέρνηση δε συνειδητοποιεί ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί. Από τα 5.4 δισ. μέτρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, πέραν των μεγάλων μειώσεων των συντάξεων, υπολογίζουν να εισπράξουν 2 δισ. φόρων από τους Έλληνες πολίτες. Σ’ αυτά, δεν υπολογίζεται η έμμεση φορολογία ύψους 1.6 δισ. αλλά ούτε και η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, τα οποία είναι επιπρόσθετα. Και όλα αυτά, την ώρα που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το Κράτος έχουν αυξηθεί επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατά 17 δισ. ευρώ, κάτι που αποδεικνύει ότι η πολιτική της υπερφορολόγησης οδηγεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στο να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Και αυτό επιβεβαιώνεται και από την Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων μειώθηκε το 2015 (παρά το γεγονός ότι είχε αυξηθεί το 2014), ενώ ταυτόχρονα υπάρχει αύξηση της φτώχειας κατά 8%. Πως λοιπόν και από ποιους περιμένει η Κυβέρνηση να εισπράξει αυτά τα χρήματα; Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί, τι πρέπει να γίνει για να το καταλάβουν; Δε μπορούμε να αντέξουμε άλλα υφεσιακά μέτρα και η ευθύνη πια για το αδιέξοδο τους βαραίνει 100%. Αντί να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα με ρεαλιστικές λύσεις, προτιμούν να μένουν εγκλωβισμένοι στις λαϊκίστικες αγκυλώσεις τους.

Εκτιμάτε ότι μπορεί να επαναληφθεί το σκηνικό του περσινού καλοκαιριού και να φτάσουμε στο χείλος του γκρεμού;

Κανείς δε θέλει να πιστέψει πως θα φτάσουμε και πάλι σ’ αυτό το σημείο. Δυστυχώς όμως, ουδείς μπορεί να εμπιστευθεί πια την ελληνική Κυβέρνηση και όταν διαβάζουμε ότι δεσμεύονται εκ νέου τα αποθεματικά των ταμείων και των νοσοκομείων είναι προφανές πως εξαντλείται η ρευστότητα και ξυπνούν εφιαλτικές μνήμες. Είναι ανάγκη έστω και τώρα να σοβαρευτούν και να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με ρεαλισμό. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που η ιδεοληψία της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν της επιτρέπει να δει.

Όσο δυσκολεύει η διαπραγμάτευση επανεμφανίζονται σενάρια για πρόωρες εκλογές η και δημοψήφισμα. Έχει πιστεύετε η κυβέρνηση την πολιτική δύναμη να προσφύγει στην ψήφο των πολιτών; η είναι σενάρια για εσωτερική κατανάλωση;

Κάθε φορά που η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί, ανακαλύπτει κάποιο εχθρό ή εκβιάζει με το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες. Ο κ. Τσίπρας τον περασμένο Σεπτέμβριο έλαβε ξεκάθαρη εντολή από τους πολίτες να κυβερνήσει. Επτά μήνες μετά, οι δικαιολογίες έχουν στερέψει. Η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που θα βγάλουν τη χώρα από το τέλμα και θα καταστήσουν την οικονομία μας παραγωγική και βιώσιμη, γιατί αυτά που φέρνει σήμερα στη Βουλή, μόνο προς αυτή την κατεύθυνση δεν είναι. Αν δε μπορεί να κυβερνήσει, ας βγει να το παραδεχθεί και ας εγκαταλείψει τη θέση που του εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός.

Μέρα με τη μέρα, η Νέα Δημοκρατία αποκτά την απαραίτητη δυναμική όχι απλά για να κερδίσει τις εκλογές, αλλά για να κυβερνήσει αποτελεσματικά.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει εκλογές. Πιστεύετε ότι η χώρα αντέχει μια νέα προσφυγή στις κάλπες ή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολουθεί τακτική πίεσης της κυβέρνησης;

Σε καμία χώρα του κόσμου δεν είναι φυσιολογικό να πραγματοποιούνται τόσο σύντομα, τόσες πολλές εκλογικές διαδικασίες. Υπό φυσιολογικές συνθήκες λοιπόν, μια τέτοια επιλογή δε θα ήταν ορθολογική. Το κόστος όμως παραμονής του κ. Τσίπρα στην Κυβέρνηση είναι μεγαλύτερο από τα προβλήματα που δημιουργεί στη χώρα ένα ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Το θέμα πια είναι μεγαλύτερο από το αν η Ελλάδα αντέχει μια ακόμα εκλογική διαδικασία. Είναι κατά πόσο αντέχει την παραμονή της συγκεκριμένης κυβέρνησης στην εξουσία.

Η ΝΔ είναι έτοιμη να κυβερνήσει; Υπάρχουν πολλοί που λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης και η παράταξη βιάζεται να εφαρμόσει τα μνημόνια του Τσιπρα . Τι απαντάτε;

Η Νέα Δημοκρατία δε βιάζεται να εφαρμόσει κανένα μνημόνιο. Θέλουμε όμως να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και να ξεκινήσει μια συντονισμένη εθνική προσπάθεια για την προσέλκυση επενδύσεων. Με την ολοκλήρωση του Συνεδρίου, ολοκληρώθηκε και το μεγαλύτερο μέρος των αλλαγών στο εσωτερικό του κόμματος ενώ παρουσιάστηκαν οι πρώτες 25 θέσεις του προγράμματος μας. Μέρα με τη μέρα, η Νέα Δημοκρατία αποκτά την απαραίτητη δυναμική όχι απλά για να κερδίσει τις εκλογές, αλλά για να κυβερνήσει αποτελεσματικά.

Ο κ. Μητσοτακης όταν λέει ότι η ΝΔ πρέπει να κάνει τα πάντα για να φύγει αυτή η κυβέρνηση, τι εννοεί;

Γνωρίζετε πολύ καλά πως η Παράταξη μας κινείται θεσμικά και πάντοτε με σεβασμό σε όσα το Σύνταγμα ορίζει. Σήμερα η χώρα έχει μια υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση. Με ρεαλιστικές προτάσεις και προώθηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, στόχος μας είναι να γίνει από όλους κατανοητό – το συντομότερο δυνατό – πως η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει καθώς πια υπάρχει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Το νέο πακέτο μέτρων έστω και αν συνοδευτεί με κάποιες δεσμεύσεις για το χρέος εκτιμάτε ότι μπορεί να περάσει από την κυβερνητική πλειοψηφία χωρίς απώλειες;

Αρχικά δεσμεύσεις για το χρέος υπάρχουν με απόφαση του Eurogroup από το Νοέμβριο του 2012, την οποία θέλω να πιστεύω πως οι εταίροι έστω και καθυστερημένα θα τηρήσουν. Από εκεί και πέρα, δε μπορώ να προδικάσω τη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ωστόσο θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν έχουν δυσκολευτεί να ψηφίσουν κανένα από τα μνημονιακά νομοσχέδια που μας έφεραν από το Σεπτέμβρη του 2015 και μετά. Εκεί που δυσκολεύονται είναι στην εφαρμογή, κάτι που οδηγεί συνεχώς σε νέα, βαθύτερα υφεσιακά μέτρα που «πληρώνει» η αγορά, οι παραγωγικές τάξεις και οι Έλληνες πολίτες. Καλώς ή κακώς σήμερα για τη χώρα δεν έχει σημασία πόσα Μνημόνια θα ψηφίσουν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά το πότε θα αποφασίσουν να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που δεν τολμούν να αγγίξουν.

Την προηγουμένη εβδομάδα η ΝΔ βγήκε από ένα συνέδριο. Έκλεισαν οι εσωκομματικές πληγές του παρελθόντος;

Είναι λογικό μετά από μία μακρά εσωκομματική μάχη ανάδειξης νέου αρχηγού να υπάρχουν υψηλοί τόνοι σε κάποιες στιγμές. Ο χρόνος κύλησε όμως, το Συνέδριο ολοκληρώθηκε και η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο βρίσκει ξανά το βηματισμό της αλλά μέρα με τη μέρα ισχυροποιείται. Δεν υπάρχουν εχθροί εντός των τειχών, ο μόνος αντίπαλος είναι μία ιδεοληπτική κυβέρνηση, η οποία έχει εγκλωβίσει τη χώρα σε ένα τέλμα ακινησίας.