Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΟΜΙΛΙΑ | Είναι ένα νομοσχέδιο εξυπηρετήσεων

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

Από ρυθμίσεις και διευκολύνσεις σε ημέτερους έως προεκλογικές κινήσεις. Αυτή είναι μια περίληψη του τι συζητάμε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, στο οποίο είμαι Εισηγητής εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας.

Ενδεικτικά, παραθέτω ορισμένα σημεία με ενδιαφέρον:

◾️ Άρθρο 29: Παύεται η απαίτηση δημοσίευσης των αποφάσεων συγκρότησης των συλλογικών οργάνων των επιτροπών αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων, των επιτροπών εξέτασης των ενστάσεων, των οργάνων ελέγχου επενδύσεων, της επιτροπής διαχείρισης Μητρώων και Ελέγχου Διαδικασιών και των γνωμοδοτικών επιτροπών. Κάποιος κακοπροαίρετος θα μπορούσε να πει, πως υπονομεύεται η διαφάνεια.

◾️ Άρθρο 43: Αφορά τροποποιήσεις στον αναπτυξιακό νόμο 4399, που τον Ιούνιο του 2016 ψήφισε αυτή η Κυβέρνηση. Τριαντα-τρείς μήνες μετά δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην αγορά.

Αυτό όμως που ξεπερνά κάθε προηγούμενο, είναι πως με πρωτοφανείς ρυθμίσεις εγείρονται σοβαρά ζητήματα διαφάνειας σε μια σειρά ρυθμίσεις, καθώς υπάλληλοι δίχως γνώση του αντικειμένου, καλούνται να αξιολογήσουν επενδυτικά σχέδια.

Ενώ στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, υπήρχαν δικλείδες ασφαλείας απέναντι στη διαφθορά, η παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία κάνει ότι μπορεί για να κάνει την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων αμφισβητήσιμη, από μόνο έναν ειδικό!

Στην πράξη αποδείχθηκε ένας αναπτυξιακός νόμος φιάσκο, που ευελπιστώ να μην αποδειχθεί και ένας νόμος αποκλειστικής εξυπηρέτησης ημετέρων.

◾️ Άρθρο 55: Την ώρα που μια Κυβέρνηση στερεί την ψήφο στους Έλληνες που τα τελευταία χρόνια αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Την ώρα που οι Έλληνες της Μεγάλης Βρετανίας δεν ξέρουν αν θα ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές. Την ώρα που τα ερευνητικά Κέντρα των Πανεπιστημίων έρχονται αντιμετωπα με τις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις του κ. Γαβρόγλου και χάνουν σημαντικές ευκαιρίες συνεργειών.

Η Κυβέρνηση, με ένα άρθρο και χωρίς καμία διαφάνεια, υπόσχεται 3 εκατ. ευρώ ετησίως σε έπαθλα διαγωνισμών με στόχο την ανάσχεση του brain drain. Στην ουσία, πρόκειται είναι ένα άρθρο παροχής επάθλων για δημόσιες σχέσεις του εκάστοτε Υπουργού. Η αντιμετώπιση της διαρροής εγκεφάλων είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται έτσι αποσπασματικά.

Αν ήθελαν να συμβάλουν ουσιαστικά, θα μπορούσαν να συνεργαστούν με κάποιο μεγάλο πανεπιστημιακό ίδρυμα. Να χρηματοδοτήσουν με διαφανή τρόπο τους ερευνητές του, σε συγκεκριμένη κατεύθυνση που να προσφέρει συγκεκριμένη προστιθέμενη αξία σε κλάδους αιχμής.

Μόνο όταν αυτή η χώρα αποκτήσει συντεταγμένη πολιτική επένδυσης στην έρευνα και στην καινοτομία και δημιουργήσει ένα φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, θα δείξει ουσιαστικά ανοιχτή σε νέους επιστήμονες να γυρίσουν στον τόπο τους.