Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συγκρούσεις γενεών και πολιτικός αμοραλισμός

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

ÁÈÇÍÁ-ÁÕÔÏÄÉÏÉÊÇÔÉÊÅÓ ÅÊËÏÃÅÓ-ÓÔÉÃÌÉÏÔÕÐÁ ØÇØÏÖÏÑÉÁÓ Â´ ÃÕÑÏÓ(ICON PRESS / ËÉÁÊÏÓ ÃÉÁÍÍÇÓ)

 

 

Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου είναι διαφορετικές από κάθε άλλη φορά, διότι το διακύβευμα τους είναι κατά πόσο θα διακινδυνεύσουμε τον Ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό.

Η δική μου γενιά –η γενιά των 30 και κάτω- έχει μεγαλώσει θεωρώντας ως δεδομένα κάποια πράγματα που οι προηγούμενες γενιές ουδέποτε τα θεωρούσαν διότι αγωνίστηκαν σκληρά για να τα αποκτήσουν. Συγκεκριμένα, η ειρήνη, η οικονομική ανάπτυξη και ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός είναι τρεις έννοιες που ένας συνομήλικος μου τα θεωρούσε πάντοτε αυτονόητα. Σήμερα, για πρώτη φορά βλέπουμε πως ο κίνδυνος να αλλάξουν είναι πλέον όχι θεωρητικός αλλά ορατός.

Την ίδια στιγμή όμως, όλα τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους τα μηνύματα που στείλαμε ως πολίτες στις εκλογές της 6ης Μαϊου. Ποια είναι αυτα:

Πρώτον, οι πολίτες δεν θέλουν συνεχόμενες εκλογές και πολιτική αστάθεια, θέλουν πολιτική σταθερότητα ώστε να υπάρχει ελπίδα ότι η χώρα και η οικονομία θα ορθοποδήσει. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών πρέπει να προκύψει μία κυβέρνηση η οποία θα αγωνιστεί ώστε να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα την οικονομική κρίση.

Δεύτερον, τα πολιτικά κόμματα πρέπει να ξανακερδίσουν τη χαμένη τους αξιοπιστία. Οι εποχές όπου τα πολιτικά κόμματα στήριζαν την προεκλογική τους εκστρατεία σε εκτεταμένες υποσχέσεις και ανεδαφικά επιχειρήματα φαίνεται πως δυστυχώς δεν έχει τελειώσει. Ακόμη υπάρχουν κάποιοι που διατυμπανίζουν πως η Ολυμπιακή Αεροπορία, ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ πρέπει να επανακρατικοποιηθούν ή ότι η πρώτη τους ενέργεια θα είναι να αυξήσουν μισθούς και συντάξεις χωρίς όμως να εξηγούν πού θα βρούν τα χρήματα για να τα κάνουν πράξη. Δυστυχώς αποδεικνύεται η σοφία της λαϊκής ρήσης ότι “όποιος είναι έξω από τον χορό, ξέρει πολλά τραγούδια”. Τα πράγματα όμως άλλαξαν και σήμερα όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν μπει στον χορό και πρέπει να αποδείξουν όχι μόνο πως δεν είναι ανακόλουθα αλλά πως είναι έτοιμα να κυβερνήσουν και να μας βγάλουν από την κρίση με ρεαλιστικά σχέδια και προτάσεις.

Όταν πάμε στις κάλπες σε λίγες εβδομάδες πρέπει να σκεφτούμε με ψυχραιμία και λογική αλλά κατά κύριο λόγο να είμαστε έτοιμοι να υποστούμε τις συνέπειες της ψήφου μας. Άλλωστε στη δημοκρατία οι πολίτες είμαστε αυτοί που αποφασίζουμε ποιός θα μας κυβερνήσει.