Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συνέντευξη στην Βραδυνή της Κυριακής

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

dimas_x

 

Από τον Κώστα Μελισσόπουλο

Ρεαλιστής και όχι αισιόδοξος δηλώνει σήμερα στη “ΒτΚ” ο νεαρός Βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ Χρίστος Δήμας, ο οποίος εκτιμά ότι η κορυφαία προτεραιότητα της παρούσας Βουλής πρέπει να είναι και η έναρξη των διαδικασιών αναθεώρησης του Συντάγματος.

Τονίζει ότι δεν αρκούν μόνο οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε και σε μεγάλες αλλαγές για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Ενδεικτικά αναφέρει πως πρέπει να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε για ζητήματα όπως η άρση της βουλευτικής ασυλίας, η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η κατοχύρωση της αξιοκρατίας στο δημόσιο τομέα, ένα νέο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, η λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και η αλλαγή στον τρόπο εκλογής και στις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κύριε Δήμα, μπροστά μας έχουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα μηνύματα που εισπράττετε εσείς από τον κόσμο στην περιφέρεια σας; Σας καθιστούν αισιόδοξο ή όχι;
«Τα μηνύματα που λαμβάνω εκφράζουν τη μεγάλη αγωνία των συμπολιτών μου για το πότε θα τελειώσει η κρίση, πότε θα μειωθεί η ανεργία, και ειδικά των νέων, αλλά και την ελπίδα ότι από εδώ και πέρα η επόμενη μέρα που θα ξημερώνει θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Προτιμώ τον όρο “ρεαλιστής” παρά το “αισιόδοξος”.

Μπροστά μας έχουμε κάποια σημαντικά νομοσχέδια. Μέχρι πού φτάνουν οι αντοχές των βουλευτών της Ν.Δ. και η δική σας φυσικά;
«Πράγματι, έχουμε μπροστά μας σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες με συγκεκριμένους στόχους. Θα επιδιώξουμε η επίτευξη των στόχων αυτών να συμβάλλει ταυτόχρονα στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Για εμένα, όμως, μία κορυφαία προτεραιότητα της παρούσας Βουλής πρέπει να είναι και η έναρξη των διαδικασιών αναθεώρησης του Συντάγματος. Δεν αρκούν μόνο οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, πρέπει να προχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος της χώρας.
Ενδεικτικά σάς αναφέρω πως πρέπει να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για ζητήματα όπως η άρση της βουλευτικής ασυλίας, η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η κατοχύρωση της αξιοκρατίας στο δημόσιο τομέα, ένα νέο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, η λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και η αλλαγή στον τρόπο εκλογής και στις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Συνεπώς, όχι μόνο οι βουλευτές της Ν.Δ., αλλά και όλοι οι βουλευτές πρέπει να έχουν αντοχές ώστε να συνεισφέρουν ουσιαστικά στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που πρέπει να ανοίξει μετά τις ευρωεκλογές».

Κύριε Δήμα, ο πατέρας σας υπήρξε κορυφαίος υπουργός και αξιωματούχος επί χρόνια. Σας στενοχωρεί η κριτική περί οικογενειοκρατίας στην πολιτική ή πιστεύετε ότι στερείται βάσης;
«Η καλόπιστη κριτική δεν με στενοχωρεί ποτέ. Ο πατέρας μου έχει κάνει τη δική του πορεία στην πολιτική, εγώ ξεκινώ τώρα να κάνω τη δική μου. Δεν πολιτεύτηκα ως γιος του Σταύρου Δήμα και αυτό είναι κάτι το οποίο οι συμπολίτες μου στην Κορινθία πιστεύω ότι μου το αναγνωρίζουν».

Η σταθερότητα της κυβέρνησης εξαρτάται από τη σταθερότητα του ΠΑΣΟΚ. Είστε αισιόδοξος για τη σταθερότητα της κυβέρνησης μετά τις εκλογές ή φοβάστε πιθανή αστάθεια;
«Η κυβέρνηση συνεργασίας στηρίζεται από δύο κυβερνητικούς εταίρους, άρα είναι προφανές πως αν αντιμετωπίσει πρόβλημα ο ένας εκ των δύο εταίρων θα αντιμετωπίσει πρόβλημα και η κυβέρνηση.
Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν με φοβίζει το αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτό είναι και το νόημα της δημοκρατίας, αλλιώς δεν θα ζούσαμε σε δημοκρατική πολιτεία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, στις ευρωεκλογές οι πολίτες επιλέγουμε τους εκπροσώπους μας στις Βρυξέλλες, όχι την εθνική κυβέρνηση».

Έχουμε μπροστά μας τις ευρωεκλογές. Ποιος θα είναι ο πήχης που κατά την άποψη σας θα έπρεπε να περάσει η Ν.Δ. ώστε να είναι ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα και να μην υπάρξει αφορμή για εξελίξεις αστάθειας;
«Σίγουρα, αυτό που επιδιώκουμε είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι στις ευρωεκλογές να είναι πρώτο κόμμα πανελλαδικά.
Από εκεί κι έπειτα, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει να πείσουμε ακόμη περισσότερο για την πολιτική μας, για τους κινδύνους που απέτρεψε και το αποτέλεσμα που θα φέρει, αλλά παράλληλα και να επιλέξουμε στο ψηφοδέλτιο της 25ης Μαΐου ανθρώπους που θα μπορέσουν να μας εκπροσωπήσουν επάξια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Η Ν.Δ. έχει απέναντί της για πρώτη φορά δύο κόμματα που είναι σάρκα εκ της σαρκός της. Του κ. Καμμένου και του κ. Πολύδωρα. Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να είστε όλοι μαζί ή ορθώς η Ν.Δ. πολιτεύεται με όσους την ακολουθούν πια;
«Αντικειμενικά με τις σημερινές συνθήκες δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με κάποια από τα κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης. Όσον αφορά ορισμένες προσωπικότητες που προέρχονται από τη Ν.Δ. και έχουν ιδρύσει πολιτικά κόμματα, ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από τους πολίτες στις εκλογές. Θα ήταν πάντως ενδιαφέρον να ακούγαμε και τις προτάσεις τους για την οικονομία, διότι είναι θεμιτό να καταψηφίζεις, όμως η υπεύθυνη αντιπολίτευση απαιτεί να προτείνεις και εφικτές εναλλακτικές λύσεις. Λύσεις, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες».

Το «Ποτάμι» πιστεύετε ότι είναι πράγματι μια αποκάλυψη στην πολιτική ή ένα δημιούργημα επικοινωνιακό και σύμπτωμα του καιρού μας;
«Είναι πολύ θεμιτό ότι υπάρχουν πολλοί νέοι πολιτικοί σχηματισμοί, διότι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ποιο κόμμα τους αντιπροσωπεύει περισσότερο. Μέχρι, όμως, να μας παρουσιάσει το πρόγραμμα του για την οικονομία, τα στελέχη του κόμματος και πάρει θέση στα κρίσιμα εθνικά ζητήματα, δεν μπορούμε να κρίνουμε το “Ποτάμι” επαρκώς.
Πρόβλημα στις εκλογές δεν δημιουργεί κανένα πολιτικό κόμμα που σέβεται τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας. Δημοκρατία έχουμε, ψηφίζουμε όποιο κόμμα θεωρούμε πως μας εκπροσωπεί περισσότερο. Η ραγδαία μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, σε συνδυασμό με την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας – ειδικά των νέων – έχει οδηγήσει πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στην επιθυμία να τιμωρήσει τα πολιτικά κόμματα. Πολλοί συμπολίτες μας, ειδικά νέοι, ψηφίζουν με τιμωρητική διάθεση. Με αυτό τον τρόπο, όμως, τον μόνο που τιμωρούμε τελικά είναι τον εαυτό μας και όχι αυτούς που θα θέλαμε. Μόνο αν πάρουμε στα σοβαρά την ψήφο μας και ψηφίζουμε με θετικά πολιτικά κριτήρια θα προσδώσουμε στο πολιτικό σύστημα την αξία που του αρμόζει και το κύρος το οποίο θα έπρεπε να έχει. Εάν δεν το κάνουμε αυτό, τότε το μόνο το οποίο θα καταφέρουμε θα είναι να απαξιώσουμε ακόμη περισσότερο το πολιτικό σύστημα και να έχουμε πολιτικούς τους οποίους δεν πιστεύουμε και, ακόμη χειρότερα, δεν μας εκπροσωπούν».