Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Μπαίνουμε σε τροχιά ανάπτυξης.

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

* Συνέντευξη στο δημοσιογράφο Χρόνη Διαμαντόπουλο για την εφημερίδα «Νέα Σελίδα».

 

Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης:

— 66 ημέρες κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη. Ποιο είναι το βασικό  μήνυμα που πήραν οι πολίτες;  

Το βασικότερο είναι πως οι πολίτες αντιλαμβάνονται πια πως υπάρχει μια Κυβέρνηση που είχε προετοιμαστεί για όσα επιθυμεί να κάνει και ήταν έτοιμη να δουλέψει από την πρώτη ημέρα. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα είδαμε να λύνονται προβλήματα μηνών στο Μάτι, να προχωρούν ζωτικές αλλαγές στην Παιδεία, σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις και τώρα με το νομοσχέδιο του Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων να απαλείφονται μια σειρά εμπόδια στην επιχειρηματικότητα. Κι’ όλα αυτά χωρίς μεγάλα λόγια, αλλά με πολύ δουλειά και γρήγορα αντανακλαστικά. Οι Έλληνες αντιλαμβάνονται πως η χώρα επιστρέφει σε τροχιά ανάπτυξης, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και κοινωνικά. Πλέον μπορούμε να μιλάμε για την ατζέντα του αύριο, όπως οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Όχι γιατί απαραίτητα ξεπεράσαμε τα προβλήματα, αλλά γιατί ο πολίτης είναι βέβαιος πια πως υπάρχει μια κυβέρνηση που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη.

–Έχετε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Έρευνας και της Τεχνολογίας. Τι περιθώρια υπάρχουν για να βελτιώσουμε τη χρηματοδότηση και την απόδοση αυτών των τομέων;

Υπάρχει μια δεδομένη αντίφαση. Την ώρα που δεδομένα έχουμε υψηλού επιπέδου επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό, η Ελλάδα είναι πολύ χαμηλά στην Καινοτομία. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει χάσμα μεταξύ ερευνητών και επιχειρήσεων. Είναι αδιανόητο μια χώρα που αποτελεί το 0,15% του παγκόσμιου πληθυσμού, να διαθέτει το 3% των υψηλότερα αναφερόμενων επιστημόνων παγκοσμίως. Και την ίδια ώρα, να είναι τελευταία μεταξύ των 28 κρατών μελών της Ε.Ε. σε ένα φιλικό περιβάλλον για την καινοτομία ή να καταφέρνουν τα ερευνητικά της κέντρα να προσελκύσουν μόλις το 4,39% του προϋπολογισμού τους από ιδιωτικά κεφαλαία. Αυτά δουλεύουμε για να αλλάξουν το συντομότερο. Όπως επεξεργαζόμαστε ρυθμίσεις για να απαλλαγεί η Έρευνα από την αδιανόητη γραφειοκρατία. Οι ερευνητές πρέπει να μπορούν να είναι αφοσιωμένοι στο έργο τους.

— Με ποιες ενέργειες θα  δώσετε μεγαλύτερη ώθηση στις start up επιχειρήσεις στην Ελλάδα;

Όπως ανέφερα και παραπάνω, υπάρχει χάσμα στο σημείο που τα ερευνητικά αποτελέσματα πρέπει να μετασχηματιστούν σε καινοτομία. Στερούμαστε δομών και χρηματοδότησης της υποστήριξης των Ερευνητών να κατοχυρώνουν πατέντες, δεν προβάλουμε το έργο που γίνεται στα ερευνητικά κέντρα με αποτέλεσμα οι Ερευνητές να ψάχνουν επιχειρήσεις και όχι το αντίστροφο που θα ήταν το λογικό, αλλά ούτε υπάρχει ένα περιβάλλον όσμωσης μεταξύ Έρευνας και νεοφυών ή παραδοσιακών επιχειρήσεων που επενδύουν στην Έρευνα & Ανάπτυξη. Το σχέδιο μας προβλέπει τη δημιουργία δυο Innovation District σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κίνητρα σε επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Έρευνα και παράλληλα μια σειρά από ελαφρύνσεις, φορολογικές και μισθολογικές, ώστε να στηρίξουμε στα πρώτα τους βήματα τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Δε θέλουμε να «ρυθμίσουμε» το οικοσύστημα, όμως στόχος μας είναι να βελτιώσουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται.

— Ένα από τα βασικά στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ανάσχεση του Brain Drain. Σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η κυβέρνηση;

Είναι ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω σχεδίων με στόχο να πείσουμε Έλληνες του εξωτερικού πως η χώρα μας μπορεί να είναι ξανά επιλογή για τη σταδιοδρομία τους. Σίγουρα, προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε μεγάλες επιχειρήσεις να επαναπατρίσουν επιστήμονες και εξειδικευμένα στελέχη ή να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο κινήτρων για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Το βασικό όμως είναι να καταφέρουμε να τους πείσουμε πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πια μόνο επαγγελματικές ευκαιρίες, αλλά και ένα περιβάλλον αξιοκρατίας. Και αυτό είναι το πιο δύσκολο.

— Πώς βλέπετε τη μετεκλογική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ;

Προτιμώ να μη σχολιάσω την πορεία άλλων πολιτικών κομμάτων. Το μόνο που θα σας πω είναι πως μια χώρα έχει πολλά περισσότερα περιθώρια σταθεροποίησης και ευημερίας όταν εκτός από υπεύθυνη κυβέρνηση διαθέτει και υπεύθυνη αντιπολίτευση. Μακάρι να συμβεί αυτό και στην Ελλάδα.

— Με το Ελληνικό τι θα γίνει; Θα δούμε όπως ακούγεται μπουλντόζες ως το τέλος του έτους;

Η επένδυση στο Ελληνικό προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και ήδη έχουν γίνει σε δυο μήνες περισσότερα από όσα είχαν γίνει σε 4,5 χρόνια. Υπάρχει αισιοδοξία, πως με αρκετή δουλειά, πολύ σύντομα το έργο θα μπει σε φάση πραγματικής υλοποίησης.

* Ο Χρίστος Δήμας είναι Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την Τεχνολογία (Βουλευτής Κορινθίας).