Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Στόχος μας η καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

Κάρτες Facebook.001Συνέντευξη στο δημοσιογράφο Γ.Ευθυμίου για την εφημερίδα Ελευθερία του Τύπου της Κυριακής.

Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης:

Ο Βιζερ προχθές έδειξε επιτροπεία για χρόνια και νέα μέτρα για το 2019-2020. Αυτές οι προθέσεις των εταίρων δεν δημιουργούν πρόβλημα στο αφήγημα που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης για νέα συμφωνία μαζί τους;

Ο αρχηγός της ΝΔ Κ.Μητσοτάκης έχει παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας της χώρας, το οποίο βασίζεται στην προσέλκυση επενδύσεων, τη γέννηση νέων θέσεων εργασίας, τη φορολογική σταθερότητα και γενικότερα μια χώρα φιλικότερη προς το επιχειρείν. Σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση και την οικονομία, στόχος είναι να επιτευχθούν αρκετά υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης. Όλο αυτό θα μας επιτρέψει να διεκδικήσουμε με αξιώσεις μείωση του ετήσιου στόχου για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Από εκεί και έπειτα, είναι γεγονός πως η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει ψηφίσει μετρα πέραν της κοινοβουλευτικής της θητείας, με χαρακτηριστικότερα τη μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου ύψους 5,1 δις ευρώ από το 2019.

Θεωρείτε ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι εντός στόχων; Ή θα υπάρξουν αποκλίσεις και τι θα σημαίνει αυτό για την οικονομία;

Όλοι ελπίζουμε ότι δε θα υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους διότι αυτό σημαίνει πως θα ζητηθούν νέα μέτρα. Δυστυχώς όμως η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στηρίζεται κυρίως στο σκέλος των εσόδων, μέσω της υπερφορολόγησης και όχι στη συγκράτηση των δαπανών. Όταν επιβάλλεις τόσους φόρους, είναι δεδομένο πως η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών θα εξαντληθεί. Ήδη έχει συμβεί αυτό και αποδεικνύεται με τον ρυθμό αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το δημόσιο, δηλαδή τα χρέη των πολιτών και επιχειρήσεων προς το δημόσιο, που έχουν φτάσει στα 95.6 δισ και τα τελευταία 2.5 χρόνια αυξάνονται με ταχύτητα ρεκόρ. Συνεπώς, υπάρχει ήδη δεδομένο πρόβλημα με την εισπραξιμότητα των φόρων. Συν τοις άλλοις, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος τα έσοδα από τον τουρισμό το πρώτο επτάμηνο είναι μειωμένα παρά την αύξηση στον αριθμό των τουριστών. Άρα υπάρχουν πράγματι ανησυχητικά μηνύματα όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει οποιαδήποτε κίνηση για την εξασφάλιση χρηματοδότησης μετά το τέλος του μνημονίου, σας ανησυχεί;

Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι η οριστική και καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια, έχοντας επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών με χαμηλές αποδόσεις, που θα επιτρέπουν τη βιώσιμη χρηματοδότηση της χώρας. Οτιδήποτε άλλο είναι επικοινωνιακό τέχνασμα και δεν αποτελεί έξοδο από τα μνημόνια. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει με την στάση της οτι δεν έχει ούτε σχέδιο, ούτε τρόπο να πετύχει καθαρή και οριστική έξοδο από τα μνημόνια.

Εκλογές βλέπετε; Και πότε; Τι μπορεί να τις προκαλέσει;

Την πρωτοβουλία για την προκήρυξη εκλογών, συνταγματικά την έχει μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία. Απόψη μας είναι πως όσο συντομότερα γίνουν εκλογές, τόσο το καλύτερο για τη χώρα.

Παρόλα αυτά πολλοί αναφέρονται στις δημοσκοπήσεις υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ δεν έχει τα ποσοστά που θα έπρεπε…

Πείτε μου ένα άλλο πολιτικό κόμμα, το οποίο έχασε τις εκλογές με 7 μονάδες και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, όχι μόνο κάλυψε την διαφορά αλλά προηγείται σε όλες τις μετρήσεις, και σε μερικές ακόμα και με διψήφιες διαφορές. Επιπλέον, στην παράσταση νίκης υπάρχει ξεκάθαρη υπεροχή της ΝΔ. Και το αναφέρω, διότι είναι το μοναδικό ποιοτικό στοιχείο που διαχρονικά δεν έχει πέσει ποτέ έξω στις προεκλογικές εκτιμήσεις. Όμως ο σχεδιασμός μας δεν στηρίζεται στις δημοσκοπήσεις, αλλά είμαστε έτοιμοι όποτε διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές να διεκδικήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία.

Μήπως τελικά δεν μπορείτε να πείσετε ότι η ΝΔ θα ακολουθήσει μια άλλη πολιτική;

Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Ακολουθούμε ένα ρεαλιστικό δρόμο δίχως υποσχέσεις και ψεύδη, ο οποίος μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο και να επαναφέρει την αξιοπιστία στην πολιτική. Για τη Νέα Δημοκρατία, είναι αυτονόητη επιλογή μια επανάσταση λογικής, προκειμένου να δοθούν βιώσιμες λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα για να μπορέσει η χώρα να σταθεί όρθια.

Οι εξελίξεις στην κεντροαριστερά δεν επηρεάζουν τα ποσοστά του κόμματός σας;

Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες που πιστεύουν ότι στον τόπο απαιτείται μια επανάσταση λογικής. Από εκεί και πέρα, οι εξελίξεις στα άλλα πολιτικά κόμματα, δεν αλλάζουν τον προσανατολισμό μας.

Ο κ. Καμμενος από τα δεξιά δεν σας “κόβει” ψήφους; Ο κ. Τσιπρας τον χαρακτήρισε πατριωτική δεξιά και εσάς ακραίο δεξιό κόμμα…

Πάντοτε, σημασία έχει ποιος το λέει. Η πορεία των κ. Τσίπρα και Καμμένου, αυτομάτως ακυρώνει την αξιοπιστία κάθε τέτοιου ισχυρισμού.