Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | O ΣΥΡΙΖΑ σχοινοβατεί επικίνδυνα.

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

Η χώρα είναι εγκλωβισμένη στο πιo βαθύ μνημόνιο λέει στα dikaiologitika.gr και την Αννα Καραβοκύρη ο βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ Χρίστος Δήμας. Για τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση τονίζει οτι υπάρχει υπερπλεόνασμα που προέρχεται από την υπερφορολόγηση και αυτό είναι μία συνειδητή επιλογή του Αλέξη Τσίπρα.

– Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μετά από σχεδόν δέκα χρόνια κατάφερε να καταθέσει στην Βουλή τον πρώτο μη μνημονιακό προϋπολογισμό. Εσείς πως θα χαρακτηρίζατε τον νέο προϋπολογισμό για το 2019;

Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ είναι ένας απόλυτος παραλογισμός. Έχουμε μια οικονομία βυθισμένη στη στασιμότητα και μια κοινωνία διαλυμένη από την υπερφορολόγηση και στο κυβερνητικό επιτελείο επιμένουν στη στρατηγική των υπερπλεονασμάτων. Πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή του κ. Τσίπρα για να συντηρεί από τη μία το μεγάλο κομματικό του κράτος και από την άλλη για να αυξάνει τις εξαρτήσεις των πολιτών από το κράτος. Στην πραγματικότητα, το υπερπλεόνασμα προέρχεται από την υπερφορολόγηση και είναι εμπόδιο σε όποιον θέλει να παράξει. Με τη χώρα εκτός αγορών και το δανεισμό αδύνατο, σχοινοβατούν επικίνδυνα. Στην πραγματικότητα είμαστε εγκλωβισμένοι στο πιο βαθύ Μνημόνιο και δεν κάνουν τίποτα για να μας βγάλουν. Αντίθετα βουλιάζουν όλο και περισσότερους στον πάτο των χρεών.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ ότι είχε ποντάρει “όλα τα λεφτά της” στην καταστροφολογία σχετικά με την περικοπή των συντάξεων. Τι απαντάτε; 

Το να κατηγορούν τη ΝΔ εκείνοι που έχουν ψηφίσει συνολικά 21 μειώσεις συντάξεων είναι αστείο. Και επιπλέον είναι υποκριτικό, διότι αντί να δουν πως θα περιορίσουν τα φορολογικά βάρη, εκείνοι επιχειρούν να κάνουν αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Δεν τους βγαίνει όμως. Εμείς είμαστε αντίθετοι στην περικοπή των συντάξεων και φέραμε τροπολογία στη Βουλή που δε στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, οι οποίοι δύο φορές νομοθέτησαν την περαιτέρω περικοπή των συντάξεων. Την ίδια ώρα, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως το 40% του συνολικού χρέους των πολιτών προς το Δημόσιο δημιουργήθηκαν επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ένας στους δύο χρωστά στην Εφορία και οι κατασχέσεις λογαριασμών σπάνε κάθε ρεκόρ. Ότι και να πουν, ότι και να κάνουν, αυτή η Κυβέρνηση είναι η μήτρα της βαρύτερης φοροεισπρακτικής πολιτικής που έχει γνωρίσει ο τόπος.

– Σας ανησυχεί το γεγονός ότι ο ΟΟΣΑ στην πρόσφατη έκθεση του προβλέπει σημαντική επιβράδυνση στον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στην ελληνική οικονομία

Ο ΟΟΣΑ έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει την Ελλάδα, ως χώρα φόρων που καταστρέφει την επιχειρηματικότητα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Πριν λίγες ημέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ψαλίδισε τις εκτιμήσεις της για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019, ενώ σε κάθε διεθνή μελέτη που ερευνά την ανταγωνιστικότητα η χώρα παραμένει ουραγός. Δε μπορώ να φανταστώ πως κάποιος νοήμων άνθρωπος θα μπορούσε να αναλύσει όλα αυτά τα δεδομένα και θα μπορούσε να παραμείνει αισιόδοξος. Ναι, ανησυχώ για την πορεία της οικονομίας. Και δυστυχώς δεν ανησυχώ μόνο εγώ. Ανησυχούν όλοι όσοι την παρακολουθούν. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων, που θυμίζω ότι ήταν η αιτία για την οποία μπήκαμε στα Μνημόνια, αντί να μειώνονται, αυξάνονται. Καταλαβαίνετε λοιπόν σε πόσο εύθραυστη πραγματικότητα βρισκόμαστε, με τη χώρα να είναι αποκομμένη από κάθε δυνατότητα δανεισμού και δίχως καμία αναπτυξιακή προοπτική.

– Θεωρείται πως η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων κι έχει αξιοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα ΕΣΠΑ ;

Στο Υπουργείο Οικονομίας προσπάθησαν να καλλιεργήσουν ένα μύθο για την απόδοση της χώρας στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων. Δυστυχώς όμως τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Η Ελλάδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι 16η σε δαπάνες ΕΣΠΑ 2014-2020. Δηλαδή, υπάρχουν δεσμευμένοι ευρωπαϊκοί πόροι, που θα μπορούσαν να δώσουν αναπτυξιακές ανάσες, όμως αυτή η Κυβέρνηση αδυνατεί να τους διαχειριστεί. Θα αναφέρω ενδεικτικά μόνο ένα παράδειγμα. Υπάρχουν δικαιούχοι που υπέβαλαν αίτηση στη δράση ενίσχυσης τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τρία χρόνια πριν, το 2016. Το σχέδιο τους εγκρίθηκε, έχουν χάσει ήδη δύο τουριστικές σεζόν και σήμερα δεν έχουν λάβει ακόμα ούτε ένα ευρώ. Αντιλαμβάνεστε πως έτσι, καμιά ανάπτυξη δε μπορεί να έρθει. Για να είναι αποδοτικό το ΕΣΠΑ και οποιαδήποτε αναπτυξιακή χρηματοδότηση, πρέπει η φιλοσοφία διαχείρισης της, να είναι εντελώς διαφορετική.

– Καθημερινά έρχεστε σε επαφή με πολύ κόσμο, διακρίνεται σημάδια ανάπτυξης στην αγορά;

Οποιοσδήποτε έρχεται σε επαφή με ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας ή μελετά στοιχεία από την αγορά, δε μπορεί παρά να είναι ανήσυχος. Αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση πορεύεται με χρήματα από την υπερφορολόγηση, τα ιδιωτικά χρέη προς το Δημόσιο έχουν εκτοξευθεί στα 103 δισ. από 60.02 δισ. που ήταν το 2014 και πολύ φοβάμαι πως αυτός ο ρυθμός θα συνεχιστεί. Το μοντέλο που ακολουθούν είναι παντελώς αντιπαραγωγικό για την οικονομία. Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφεραν να αντιστρέψουν τη σχέση πλήρους και μερικής απασχόλησης, με την πλειοψηφία πλέον των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, έξι στους δέκα, να εργάζονται με μερική απασχόληση. Μόνο τον Οκτώβριο είχαμε αρνητικό ρεκόρ απολύσεων με 120.000 θέσεις εργασίας να χάνονται. Πάμε πιο βαθιά στον πάτο και φοβάμαι πως θα πληρώνουμε αυτή την πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για πολλά χρόνια. Ο Υπουργός Οικονομικών άλλωστε συνηθίζει να είναι λαλίστατος όταν έχει κάποια θετική είδηση. Εδώ και λίγους μήνες, η τύχη του αγνοείται. Εμφανίζεται ολοένα και λιγότερο στη Βουλή και τα ΜΜΕ. Θα έχει τους λόγους του.