Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 αποτελεί παραδοχή ήττας για τον ΣΥΡΙΖΑ – Άρθρο στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

ÁÈÇÍÁ-ÂÏÕËÇ-Íïìïó÷Ýäéï ôïõ Õðïõñãåßïõ Ïéêïíïìéêþí.(Eurokinissi-ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ ÃÉÁÍÍÇÓ)

Του Χρίστου Δήμα*

Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή. Πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό που καταρτίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ο οποίος είναι και ο πρώτος στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα.

Μια απλή ανάγνωση των πενήντα μία σελίδων του σχεδίου πείθει και τον πιο δύσπιστο πολίτη για τις αρνητικές συνέπειες που είχε για την χώρα η πολιτική των τελευταίων μηνών. Ο πίνακας άλλωστε που παρουσιάζει τις αλλαγές στα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας από το 2014 έως τις εκτιμήσεις για το 2015 και 2016 αποδεικνύει πόσο κοντά φτάσαμε στην οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση και πόσο βαθιά πίσω σε αυτή γυρίσαμε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Όλοι οι δείκτες, μεταξύ των οποίων το ΑΕΠ, η ιδιωτική κατανάλωση, οι εξαγωγές και η απασχόληση επιδεινώνονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανεργία που το 2014 διαμορφώθηκε στο ιδιαίτερα υψηλό 24,6% θα ανέλθει στο 25,8% το 2016. Το 1% αύξηση ισοδυναμεί με δεκάδες χιλιάδες νέους άνεργους.

Γιατί όμως ενώ πριν ένα χρόνο τα πράγματα φαινόντουσαν ότι μπορούσαν να πάνε καλύτερα, σήμερα πηγαίνουν τόσο στραβά; Την απάντηση την δίνει για πρώτη φορά γραπτά και επίσημα ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Στο κείμενο που ο ίδιος υπογράφει αναφέρεται πως κατά την περίοδο κατάρτισης του Κρατικού Προϋπολογισμού 2015 (Νοέμβριος 2014), ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ είχε εκτιμηθεί σε 2,9% το 2015. Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις σε συνδυασμό με τα μέτρα ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, επιδείνωσε το έλλειμμα ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, οδηγώντας σε εκτίμηση αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης.

Δια στόματος λοιπόν του Υπουργού Οικονομικών, η κυβέρνηση – έστω και καθυστερημένα – αποδέχεται τα αυτονόητα. Αποδέχεται δηλαδή ότι οι δήθεν σκληρές διαπραγματεύσεις με τα απολύτως αποτυχημένα αποτελέσματα ευθύνονται αποκλειστικά και μόνο για την επιδείνωση της εθνικής οικονομίας. Μάλιστα το προσχέδιο του προϋπολογισμού βρίθει από μικρές παρόμοιες ομολογίες για χειρισμούς και πολιτικές που όμως είχαν και έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομία και βεβαίως στην καθημερινότητα των πολιτών. Για παράδειγμα στη σελίδα 14 η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις και επομένως οι κυβερνητικοί χειρισμού του προηγούμενου διαστήματος φωτογραφίζονται ως μοναδικοί υπεύθυνοι για τις αρνητικές επιδράσεις στις επενδύσεις, την κατανάλωση και τον εσωτερικό τουρισμό.

Είναι δε εντυπωσιακό ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού μπορεί να συντάχθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών, ωστόσο, την εισήγησή και υπεράσπισή του στη Βουλή τις ερχόμενες μέρες θα την αναλάβει προσωπικά ο Πρωθυπουργός. Πρόκειται δηλαδή να παρακολουθήσουμε στη Βουλή μια αρκετά σουρεαλιστική εικόνα όπου ο κ. Τσίπρας του Οκτωβρίου θα βρεθεί απέναντι στον κ. Τσίπρα του Ιουλίου τον οποίο και πρωτίστως θα πρέπει να πείσει για την ορθότητα των οικονομικών του επιλογών.

Σε κάθε περίπτωση όμως, τα μέτρα της υπερφορολόγησης που ψηφίστηκαν και η επιδείνωση της οικονομίας θα είχε αποφευχθεί αν απλώς δεν ακολουθούσε η κυβέρνηση Τσίπρα την παρανοϊκή πολιτική των τελευταίων μηνών. Η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί όσο η κυβέρνηση εμμένει μονόπλευρα σε υφεσιακά μέτρα αντί σε πολιτικές τόνωσης της ανταγωνιστικότητας.

* Ο Χρίστος Δήμας είναι Βουλευτής Κορινθίας και Διδάκτωρ Πολιτικής Οικονομίας (LSE).