Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άρθρο iefimerida | Η νέα επένδυση της Google στην Ελλάδα

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

5 Οκτωβρίου 2022

Μία νέα δυναμική επένδυση στην Ελλάδα είναι γεγονός. Η Google ανακοίνωσε την απόφασή της να εγκαταστήσει την πρώτη περιοχή παροχής προηγμένων υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (Cloud Region) στη χώρα για την Ελλάδα, αλλά και την ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πρόκειται για μία επένδυση υψίστης σημασίας, με μεγάλα οφέλη για την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Σύμφωνα με μελέτες που εκπονήθηκαν έπειτα από παραγγελία της Google, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030, η επένδυση θα εισφέρει περισσότερα από 2 δις. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ θα αποφέρει περισσότερες από 19.400 νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας κατά το ίδιο διάστημα.

Το γεγονός αυτό συνεπάγεται με την καλύτερη αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού της χώρας, που θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στην αντιστροφή του brain drain. Έλληνες που είχαν διαφύγει στο εξωτερικό, αναζητώντας μία πιο ανταγωνιστική καριέρα, θα έχουν πλέον την δυνατότητα να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και να είναι ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο από την Ελλάδα, αξιοποιώντας τις γνώσεις και τις ικανότητές τους στις υποδομές  ενός πολυεθνικού τεχνολογικού κολοσσού.

Ταυτόχρονα, η επένδυση της Google στην Ελλάδα θα παίξει καταλυτικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό της χώρας, ενώ θα δημιουργήσει κίνητρα και νέες δεξιότητες στις επιχειρήσεις. Η αυξανόμενη ζήτηση για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες στην Ελλάδα, αλλά και ανά τον κόσμο, θα καλυφθεί σημαντικά μέσω του Google Cloud Region. Οργανισμοί, επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και ο δημόσιος τομέας θα εξασφαλίζουν πιο αξιόπιστα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες, σε υψηλότερες ταχύτητες. Παράλληλα, θα έχουν πρόσβαση σε κρίσιμες τεχνολογίες, που μέχρι πρότινος δεν ήταν ευρέως διαδεδομένες, (π.χ. Big data, 3D printing, blockchain, AI, Internet of Things, δίκτυα 5G), προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής.

Το νέο Cloud Region που δημιουργεί η Google στην Ελλάδα αποτελεί μία ακόμα απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει πλέον σελίδα και παίζει καθοριστικό ρόλο στις τεχνολογικές εξελίξεις. Μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε πόλο έλξης δυναμικών επενδύσεων από εταιρίες που ασχολούνται με τομείς αιχμής, όπως οι νέες τεχνολογίες ή η τεχνητή νοημοσύνη.

Η συγκεκριμένη επένδυση δίνει όμως και σημαντική ώθηση στο οικοσύστημα καινοτομίας της χώρας. Από τον Μάρτιο του 2021, η Google είναι επίσημος υποστηρικτής του Elevate Greece, παρέχοντας ψηφιακά εργαλεία καθώς και μία γκάμα υπηρεσιών στα εγγεγραμμένα μέλη του εθνικού μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων, με στόχο την ανάπτυξή τους.

Πίσω από την συνεργασία μας με άλλη μια εταιρεία που πρωταγωνιστεί στο παγκόσμιο δίκτυο της τεχνολογίας, κρύβονται συνεχείς προσπάθειες της Πολιτείας τα τελευταία τρία χρόνια, με στόχο να αναδείξουμε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Μεσόγειο, το νέο φιλο-επιχειρηματικό κλίμα της, καθώς και τις υψηλές δυνατότητες που διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό της.

Σταδιακά η Ελλάδα δεν αναδεικνύεται μόνο σε περιφερειακό κόμβο για την παροχή υπηρεσιών Cloud, αλλά εξελίσσεται σε περιφερειακό κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας, που βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Η νέα μεγάλη επένδυση της Google σε υποδομές Cloud στην Ελλάδα σηματοδοτεί ένα άλμα στην νέα εποχή και μετατρέπει την χώρα μας σε «ψηφιακή πύλη» της Ευρώπης, που αναμένεται να αποδώσει σημαντικά οφέλη στην κοινωνία και την οικονομία μας, μέσα στα επόμενα χρόνια.

*Ο Χρίστος Δήμας είναι Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας και Βουλευτής Κορινθίας