Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλιεία και εμπόριο τόνου στην Ελλάδα

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

τόνος

Ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας συνυπέγραψε ερώτηση μαζί με άλλους 16 βουλευτές και πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Καβάλας κ. Ιωάννη Πασχαλίδη σχετικά με την αλιεία και εμπορίου τόνου στην Ελλάδα.

Η ερώτηση αναφέρει τα εξής:

Προς:

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Αλιεία και εμπορίου τόνου στην Ελλάδα

Κύριε Υπουργέ,

Ο τόνος είναι ένα είδος ψαριού που αλιεύεται σε όλο τον πλανήτη και ιδιαίτερα στη Μεσόγειο. Μέχρι το 1974 δεν αλιεύοταν στα Ελληνικά ύδατα, διότι δεν προτιμάτο από το ελληνικό καταναλωτικό κοινό. Από το 1974 και μετά ξεκίνησαν δειλά οι ελληνικές εξαγωγές τόνου, καθώς παρατηρήθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από χώρες του εξωτερικού (κυρίως Ιαπωνία).

Καθώς η Ιαπωνία αποτελεί χώρα έκτος Ε.Ε., όλες οι εμπορευόμενες ποσότητες τόνου ελέγχονται από το τελωνείο. Όπως είναι λογικό. το τελωνείο, ως δημόσια υπηρεσία, διαθέτει όλα τα στοιχεία των διακινούμενων ποσοτήτων τόνου. Επιπλέον, είναι γνωστό πως όλες οι εξαγωγικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες κατά το τέλος κάθε ΄τους να ενημερώνουν το Υπουργείο Γεωργίας για την εξαγωγική τους δραστηριότητα. Συνεπώς, η Διεύθυνση Αλιείας του Υπουργείου Γεωργίας έχει πλήρη ενημέρωση για την πρόοδο και ανάπτυξη των Ελληνικών εξαγωγών τόνου. Τα συγκεκριμένα στοιχεία κατέτασσαν την Ελλάδα στη δεύτερη, μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα της Ευρώπης σε τόνο μέχρι το 1998. Τα έσοδα της Ελλάδας από τις εξαγωγές τόνου στην Ιαπωνία το 1997 ξεπερνούσαν τα 10.000.000$ (σύμφωνα με την Ιαπωνική στατιστική υπηρεσία).

Το Νοέμβριο του 1998 στο Vigo της Ισπανίας η Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση του Τόνου του Ατλαντικού (ICCAT) αποφάσισε να επιβάλει ποσοστώσεις στην αλιεία και εμπορία του τόνου για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Οι εν λόγω ποσοστώσεις αφορούσαν 26.000 τόνους αλιευμάτων στη Μεσόγειο. Στη συγκεκριμένη σύσκεψη της ICCAT η Ελλάδα δεν παρευρέθη ως χώρα παρόλο που προσκλήθηκε. Άμεση συνέπεια της απουσίας της Ελλάδας από τη σύσκεψη ήταν η απόδοση του πενιχρού 1,77%, ενώ δικαιωματικά της ανήκε τουλάχιστον το 25% (σύμφωνα πάντα με τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία εξαγωγών). Ως αποτέλεσμα , οι ελληνικές θάλασσες διαθέτουν μεγάλες ποσότητες τόνου, οι οποίες δεν μπορούν να αλιευθούν. Ο αριθμός των ελληνικών μικροκάϊκων συρρικνώθηκε από 500 σε 20. Ενδεικτικά, παρατίθεται ο κάτωθι πίνακας με την πορεία των εξαγωγών τόνου στην Ιαπωνία κατά το διάστημα 1995-1999.

ΕΤΟΣ                               1995             1996          1997            1998               1999

Ποσότητα                    388.35          396.05       508.78         293.98          245.73

(Kg)                                      2                6                    1                       9                   0

Πιστεύεται πως απεδόθη το συγκεκριμένο εξευτελιστικό ποσοστό στην Ελλάδα διότι δεν ήταν παρούσα στην σύσκεψη και, επίσης, αποτελούσε ισχυρό ανταγωνιστή των άλλων εξαγωγικών χωρών. Εκτιμάται πως η οικονομική ζημία που υπέστη η χώρα μας με αυτήν απόφαση αγγίζει τα 25.000.000$ το χρόνο βάσει στοιχείων της Ιαπωνίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο προκειμένου να δοθεί  τέλος στην άνιση μεταχείριση των Ελλήνων αλιέων τόνου εκ μέρους της ICCAT και να αυξηθεί το ποσοστό

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιωάννης Πασχαλίδης Καβάλας

Ευθύμιος Καρανάσιος Χαλκιδικής

Βασίλειος- Νικόλαος Υψηλάντης Δωδεκανήσου

Ασημίνα Σκόνδρα Καρδίτσας

Απόστολος Βεσυρόπουλος Ημαθίας

Εμμανουήλ Κόνσολας Δωδεκανήσου

Δημήτριος Χριστογιάννης Πιερίας

Κυριάκος Γεροντόπουλος Έβρου

Παύλος Βογιατζής Λέσβου

Ηλίας Βλαχογιάννης Τρικάλων

Δημήτρης Τσουμάνης Πρέβεζας

Γεώργιος Στύλιος Άρτας

Γεωργία Μπατσαρά Ημαθίας

Χρίστος Δήμας Κορινθίας

Γεώργιος Κασαπίδης Κοζάνης

Άννα Καραμανλή Β’ Αθηνών

Σάββας Αναστασιάδης Β’ Θεσσαλονίκης

 

Αλιεία και εμπορίου τόνου στην Ελλάδα_15.01.2013
Απάντηση_Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης