Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απάντηση στην Ερώτηση για τις Εισπρακτικές Εταιρείες

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

imgres-1

Απάντηση του Υφυπουργού Ανάπτυξης στην Ερώτηση του Βουλευτή Κορινθίας Χρίστου Δήμα για την λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών. Σύμφωνα με έγγραφο που έχει υποβληθεί στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Αθανάσιο Σκορδά υπάρχει σημαντικός αριθμός καταγγελιών και διαμαρτυριών σε βάρος των εισπρακτικών εταιρειών (εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις).
Το έγγραφο του κ. Σκορδά διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ του Νομού Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας, ζητώντας την επανεξέταση και τροποποίηση του γενικού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των εισπρακτικών εταιρειών. Ο βουλευτής έχει επισημάνει περιστατικά παράβασης προσωπικών δεδομένων και περιπτώσεις κατάχρησης του δικαιώματος επικοινωνίας που έχουν με τον οφειλέτη.

Ο Υφυπουργός ενημέρωσε τη Βουλή ότι η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή προέβη ήδη στην επιβολή προστίμων ύψους 390.000 Ευρώ σε έξι εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών, σε έναν δανειστή και μια εταιρεία μη εγγεγραμμένη στο Μητρώο των Εταιρειών Ενημέρωσης.
Ειδικότερα πρόκειται για πρόστιμα που επιβλήθηκαν:
• Στην εταιρεία ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ, για ανάθεση ενημέρωσης σε εταιρεία που δεν είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο-πρόστιμο 100.000 ευρώ.
• Στην εταιρεία CREDICOM CONSUMER FINANCE AE, για διενέργεια ενημέρωσης χωρίς να είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο- πρόστιμο 100.000 ευρώ.
• Στην εταιρεία FIRST CALL AE, για συχνότητα οχλήσεων πέραν της μιας ανά δεύτερη ημέρα, για κλήση που αφορούσε μη ληξιπρόθεσμη οφειλή, για ενημέρωση οικείων- πρόστιμο 65.000 ευρώ.
• Στην εταιρεία KLISIS SA, για συχνότητα οχλήσεων πέραν της μίας ανά δεύτερη ημέρα και για κλήση που αφορούσε μη ληξιπρόθεσμη οφειλή- πρόστιμο 45.000 ευρώ.
• Στην εταιρεία PRS HELLAS SA, για κλήση στο χώρο εργασίας, χωρίς να έχει δηλωθεί από τον οφειλέτη ως μοναδικός και για άρνηση χορήγησης αναλυτικών στοιχείων για το ύψος και την προέλευση της ληξιπρόθεσμης οφειλής- πρόστιμο 35.000 ευρώ.
• Στην εταιρεία EOS MATRIX AE, για ενόχληση στο χώρο εργασίας χωρίς να έχει δηλωθεί από τον οφειλέτη ο αριθμός ως μοναδικός- πρόστιμο 25.000 ευρώ.
• Στην εταιρεία E-VALUE MEΠΕ, για ενημέρωση πριν την πάροδο 10 ημερών από την ημερομηνία που κατέστη ληξιπρόθεσμη η οφειλή- πρόστιμο 10.000 ευρώ.
• Στην εταιρεία TELEPERRFORMANCE DEBTORS INFORMATION SERVICES, για ενημέρωση πριν την πάροδο 10 ημερών από την ημερομηνία που κατέστη ληξιπρόθεσμη η οφειλή -πρόστιμο 10.000 ευρώ.

 

Απάντηση_Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων