Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΡΩΤΗΣΗ | Αποπληρωμή Ανταποδοτικού Τέλους Αιολικών Πάρκων στους οικιακούς καταναλωτές και στις Δημοτικές Αρχές

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-ΠΥΛΟΥ-ΜΕΘΩΝΗΣ-αιολικό-πάρκοΤο ζήτημα των καθυστερήσεων στην αποπληρωμή του ανταποδοτικού τέλους των αιολικών πάρκων στους οικιακούς καταναλωτές και στις δημοτικές αρχές, έφεραν με Ερώτηση τους στη Βουλή 28 βουλευτές της ΝΔ, με πρώτο υπογράφοντα το βουλευτή Έβρου Αναστάσιο Δημοσχάκη. Στην Ερώτηση που μεταξύ άλλων υπογράφει ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας, ζητείται από τον αρμόδιο Υπουργό εξήγηση για το λόγο που δεν έχουν καταβληθεί τα ποσά στους Δήμους παρά το γεγονός πως έχουν γίνει οι σχετικές ανακοινώσεις αλλά και γιατί οι κάτοικοι των τοπικών διαμερισμάτων δεν εξαιρέθηκαν από την καταβολή εξόδων ηλεκτροδότησης τους.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: Αποπληρωμή Ανταποδοτικού Τέλους Αιολικών Πάρκων στους οικιακούς καταναλωτές και στις Δημοτικές Αρχές

Κύριε Υπουργέ,

Είναι η τρίτη φορά που επανερχόμαστε στο ζήτημα της αποπληρωμής του Ανταποδοτικού Τέλους Αιολικών Πάρκων στους οικιακούς καταναλωτές ορεινών κοινοτήτων της Ελλάδας καθώς και στις φιλοξενούσες τα εν λόγω Αιολικά Πάρκα Δημοτικές Αρχές, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον νόμο 4203/2013 (ΦΕΚ Α΄235) και συγκεκριμένα το άρθρο 5, κατ΄ εξουσιοδότηση του οποίου εκδόθηκε η ΚΥΑ ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1 οικ.23840/23.12.2014 (ΦΕΚ Β΄3497/29.12.2014).

Και στις προηγούμενες δύο απαντήσεις του προκατόχου σας, κου Σκουρλέτη (η πρώτη με αριθμό πρωτ. 117/10-3-2016 κι η δεύτερη με αριθμό πρωτ. 700/ 8-9-2016) στις αντίστοιχες ερωτήσεις μας (η πρώτη με αριθμό πρωτ. 3111/12-2016 και η δεύτερη με αριθμό πρωτ. 6134 / 13-06-2016), που είχαμε συνυπογράψει 25 και 18 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αντίστοιχα, είχαμε πάρει διαβεβαιώσεις ότι τα χρήματα θα είχαν πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Τα ποσά είναι 13 εκ. ευρώ για τους οικιακούς καταναλωτές ορεινών κοινοτήτων της Ελλάδας και 20 εκ. ευρώ προς τις φιλοξενούσες τα εν λόγω Αιολικά Πάρκα Δημοτικές Αρχές.

Στη δεύτερη απάντησή του, μάλιστα, ο κ. Σκουρλέτης είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι έχει υπογραφεί η Απόφαση (Αρ. Πρωτ. ΑΠΕΗΛ/οικ. 181815/09.08.2016), με την οποία εγκρίνεται οριστικά η διάθεση των ποσών για τα έτη 2010-14. Τονίζεται μάλιστα ότι η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. προσδιορίζει τους δικαιούχους της πίστωσης και προβαίνει στους προβλεπόμενους υπολογισμούς εντός δύο μηνών από την έκδοση της απόφασης.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε και Δελτίο Τύπου (http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni%5B524%5D=4389&language=el-GR), όπου επισημαίνει ότι θα αποδοθεί το ποσό των 17,6 εκ. ευρώ στους οικιακούς καταναλωτές, σε περιοχές που λειτουργούν σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.). Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και ακριτικά χωριά, στα βόρεια σύνορά μας, που εκτείνονται από τον Έβρο, δηλαδή από την απόληξη της οροσειράς της Ροδόπης, μέχρι τα όρια της Θράκης προς την Ανατ. Μακεδονία, που είναι ο ποταμός Νέστος και μιλάμε συγκεκριμένα για τους Οικισμούς, Αισύμης, Μάκρης, Λευκίμης, Μικρού Δερείου, των Δήμων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου αντίστοιχα.

Δεδομένου ότι έχουν περάσει τόσοι μήνες και ακόμα δεν έχουν πιστωθεί τα χρήματα στις Δημοτικές Αρχές και σε είδος παροχής υπηρεσιών στους δικαιούχους καταναλωτές ορεινών Οικισμών – χωριών ερωτάσθε:

  1. Αν κι έχουν γίνει οι σχετικές ανακοινώσεις από το Υπουργείο για ποιο λόγο δεν έχουν καταβληθεί τα χρήματα στις αρμόδιες Δημοτικές Αρχές της Χώρας και γιατί δεν απαλλάχθηκαν οι κάτοικοι των Δημοτικών Κοινοτήτων και Οικισμών από την καταβολή εξόδων ηλεκτροδότησης των νοικοκυριών τους;
  2. Υπάρχει προγραμματισμός για το πότε θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των κατά νόμο δικαιούχων Δήμων, καθώς και αυτών που δικαιούνται τη δωρεάν ηλεκτροδότηση, μέχρι ορισμένου ύψους, των κατοικιών τους;

20170202 ΕΡΩΤΗΣΗ Αποπληρωμή Ανταποδοτικού Τέλους Αιολικών Πάρκων