Η ψήφιση της διάταξης για τη δημιουργία μιας Πολιτείας Καινοτομίας στην Αττική, προκαλεί μια μοναδική ευκαιρία. Να δημιουργήσουμε για πρώτη φορά, μια κυψέλη ανθρώπων από όλο το φάσμα της καινοτομικής έρευνας και της επιχειρηματικότητας, των οποίων η διάδραση θα γεννήσει μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ιδέες της επόμενης δεκαετίας.
Αν κάποτε ο άνθρωπος επεδίωξε να πάει στο φεγγάρι, ήταν προκειμένου μέσα από αυτή την προσπάθεια να δοκιμάσει τις καλύτερες από τις τεχνολογίες, που είχε αναπτύξει. Και από την εμπειρία αυτή, να μπορέσει να επιστρέψει στο κοινωνικό σύνολο τεχνολογικές λύσεις, που βελτίωσαν την καθημερινότητα μας. Η επένδυση στην Έρευνα είναι μια επένδυση στο μέλλον της κοινωνίας. Δεν έχουμε το περιθώριο λοιπόν, να μην είμαστε φιλόδοξοι.
Τους τελευταίους μήνες στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχεδιάζουμε μια σειρά από δράσεις που θα βελτιώσουν τη διεθνή θέση της χώρας στον τομέα της Επιστήμης και ταυτόχρονα θα προσφέρουν ευκαιρίες σε Έλληνες ερευνητές να προοδεύσουν στον τόπο τους.
Ξεκινήσαμε δημιουργώντας το Εθνικό Εθνικό Συμβούλιο για την Έρευνα, την Τεχνολογία και την Καινοτομία. Μια συμμαχία ικανών και αναγνωρισμένων στο πεδίο τους ανθρώπων, που δέχθηκαν να συμμετέχουν στην εθνική προσπάθεια αναδιοργάνωσης του ερευνητικού ιστού και της σύνδεσης του με το οικοσύστημα καινοτομίας.
Λίγες ώρες μετά την ψήφιση της διάταξης για τη μετατροπή ενός αναξιοποίητου δημόσιου ακινήτου σε Πολιτεία Καινοτομίας, βρέθηκα στο Βερολίνο. Ήθελα να δω από κοντά, ένα ενδιαφέρον εγχείρημα. Μια κοινότητα ανθρώπων από όλο το φάσμα των τεχνών και των επιστημών, που αναπτύσσεται δυναμικά. Όχι μόνο επιχειρηματικά, αλλά κυρίως στο πεδίο της εξέλιξης ανατρεπτικών ιδεών προς όφελος της κοινωνίας. Πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία, που έχει καταφέρει να φέρει κοντά ανθρώπους από την τεχνολογία, την πολιτική, τις τέχνες και την επιστήμη και να τους οργανώσει σε ένα οικοσύστημα καινοτομίας, με βασικό προσανατολισμό πέρα από την επιτυχή επιχειρηματική ανάπτυξη, την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.
Σκεφθείτε έναν νεαρό προγραμματιστή, που αναπτύσσει αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, να συνεργάζεται με ένα μουσικό και μαζί να δημιουργούν ένα υπερθέαμα ήχου και εικόνας. Σας διαβεβαιώ, το αποτέλεσμα είναι μοναδικό και στο πρότυπο του γεννήθηκαν ορισμένες από τις πλέον επιτυχημένες startup.
Δεν έχουμε σκοπό όμως, να μείνουμε εκεί. Ήδη επεξεργαζόμαστε μια νέα νέα διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ στην Έρευνα και την Καινοτομία, που στόχο έχει να διευρύνει τις διατλαντικές συνεργασίες της ερευνητικής κοινότητας. Επιπλέον, θα ψηφίσουμε σύντομα διατάξεις για το μετριασμό της γραφειοκρατίας και ταυτόχρονα επεξεργαζόμαστε ένα νέο σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη με μεγαλύτερη έκπτωση φορολογίας για επιχειρήσεις, που θα επενδύσουν σε νέους ερευνητές.
Για δεκαετίες ολόκληρες, το ελληνικό κράτος δαπανά εκατοντάδες εκατομμύρια για τη χρηματοδότηση της Έρευνας. Ουδέποτε επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα της όμως, για τις ανάγκες του. Αυτή είναι μια στρέβλωση, που θα διορθωθεί. Ήδη «τρέχουμε» ένα πρόγραμμα – πιλότο με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου για πρώτη φορά να συνδεθεί αποτελεσματικά ο ερευνητικός ιστός με τις στρατιωτικές δομές, αλλά και τις επιχειρήσεις που αναπτύσσουν τεχνολογία αιχμής.
Όπως γίνεται αντιληπτό συνεπώς, η επένδυση στην Καινοτομία δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη προκειμένου η χώρα να επιβιώσει στο διεθνές σύστημα και να γίνει ανταγωνιστική. Η παγκόσμια οικονομία σήμερα μετασχηματίζεται ταχύτατα με μοχλό τις ψηφιακές τεχνολογίες, οι οποίες ανατρέπουν τις υπάρχουσες δομές και δημιουργούν ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, με συνολική επίδραση στην ισχύ των κρατών. Οι χώρες που τα επόμενα χρόνια θα διαθέτουν πλεόνασμα καινοτομικών δυνατοτήτων, θα είναι εκείνες που θα πρωταγωνιστήσουν, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τους θέση και το μέγεθος τους. Και σε αυτή την πραγματικότητα, εργαζόμαστε ώστε η Ελλάδα να είναι δυναμικά παρούσα.