Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΑΡΘΡΟ | Θέλετε 970 εκατομμύρια;

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

FullSizeRenderΠριν από ένα χρόνο η Ε.Ε. ανακοίνωσε πως η Ελλάδα δικαιούται από το ΕΣΠΑ, επιπλέον 970 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τα χρήματα αυτά προέκυψαν από την τεχνική προσαρμογή των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ) και μόνη προϋπόθεση είναι η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης να καταθέσει στην Ε.Ε. μία ολοκληρωμένη πρόταση αξιοποίησης τους. Κι’ όμως, σχεδόν ένα χρόνο μετά, δεν έχουμε καταφέρει να καταθέσουμε πρόταση αξιοποίησης τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα για το 2017. Το απογοητευτικό όμως είναι πως η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη διαχείριση του ΕΣΠΑ και των ευρωπαϊκών πόρων, δε σταματά εκεί. Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά.

Στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2017 (σελ. 85), αναφέρεται πως η κυβέρνηση για το έτος 2016, στο ΕΣΠΑ 2014-2020, είχε θέσει ως ετήσιο στόχο απορρόφησης τα 2,28 δισ. Ευρώ. Τελικά, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανακοίνωσε απορρόφηση 1,61 δισ. Ευρώ, δηλαδή 29.3% κάτω του στόχου.

Επιπλέον, το 2017 οι εισροές από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ βαίνουν μειούμενες. Ενδεικτικά, στην τελευταία Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (σ.84) αναφέρεται πως «το α’ τετράμηνο του 2017 οι εισροές από τα διαρθρωτικά ταμεία ανήλθαν σε 264 εκατ. ευρώ, αισθητά περιορισμένες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, αλλά και με τα προηγούμενα έτη.»

Ακόμη χειρότερα όμως τα δεδομένα στο μεγαλύτερο επιειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, το ΕΠΑνΕΚ. Η κυβέρνηση απέτυχε να πιάσει το στόχο του 7% για το 2016, πετυχαίνοντας απορρόφηση 5,8% (270 Εκατ. ευρώ), 17,1% κάτω από το στόχο. Από τα 270 εκατ. ευρώ, η Κυβέρνηση έχει “παρκάρει” τα 167 εκατ. ευρώ σε τρία ταμεία (Εξοικονομώ, Επιχειρηματικότητας, Επιχειρηματικών Συμμετοχών), με τους πόρους να λιμνάζουν εκεί δίχως να έχει προχωρήσει η αξιοποίηση τους. Συνεπώς, το πραγματικό ύψος των πόρων που έχει διοχετευθεί στην αγορά είναι 103 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις 3,69% των κονδυλίων. Και όμως, από αυτά τα 103 εκατ. ευρώ κανένα δεν αντιστοιχεί σε νέο έργο, μιας και όλα είναι έργα phasing, που είχαν σχεδιάσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζονται και στη νέα προγραμματική περίοδο. Η έλλειψη στοιχειώδους προγραμματισμού όμως, δε σταματά εδώ.

Σύμφωνα με την έκδοση «Οδηγός Επιχειρηµατικότητας, Χρηµατοδοτικά Εργαλεία – ΕΣΠΑ» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, θα έπρεπε μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου του 2017, να έχουν εκκινήσει συνολικά 23 δράσεις ΕΣΠΑ. Μέχρι σήμερα έχουν προκηρυχθεί μόλις πέντε και αυτές με πολλά ερωτηματικά και προβλήματα.

Ακόμα όμως και από τις δράσεις που έχουν προκηρυχθεί από τον Φεβρουάριο του 2016, υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και δεν έχουν διοχετευτεί χρήματα στην αγορά. Στην δράση «Ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων» δεν έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων. Στην δράση «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές», δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, και συνεπώς δεν έχει καταρτιστεί ο πίνακας των τελικών εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων. Στην δράση «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα», αν και έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δεν έχει ανακοινωθεί ο πίνακας των τελικών εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων. Στην δράση «Ενίσχυση πτυχιούχων – α’ κύκλος προκήρυξης», δεν έχει ανακοινωθεί ο οριστικός πίνακας των τελικών εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση πρόσφατα προκήρυξε τον β’ κύκλο του προγράμματος, προκαλώντας σύγχυση, καθώς κάποιος που υπέβαλε αίτηση στον α’ κύκλο και δεν γνωρίζει την τύχη της, καλείται να αποφασίσει αν θα να υποβάλει πρόταση στον β’ κύκλο.

Είναι ξεκάθαρο συνεπώς, πως σε μια αγορά στεγνή από ρευστότητα, μια ορθολογική κυβέρνηση θα είχε μεγιστοποιήσει το όφελος από τους ευρωπαϊκούς πόρους προκειμένου να διασφαλίζει και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όμως, κάνει ακριβώς το αντίθετο και αποδεικνύει πως ούτε θέλει, αλλά ούτε μπορεί να διαχειριστεί τους ευρωπαϊκούς πόρους προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.

* Άρθρο μου στην Εφημερίδα Καθημερινή, 27.07.2017.