Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυστηρότερος έλεγχος των σφαγίων λόγω της χρήσης γαλακτικού οξέος και των εισαγόμενων κρεάτων λόγω του διατροφικού σκανδάλου με κρέας αλόγου

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

kreas

Ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας συνυπέγραψε ερώτηση μαζί με άλλους 10 βουλευτές και με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Λάρισας κ. Χρήστο Κέλλα σχετικά με τους αυστηρότερους ελέγχους των σφαγίων και των εισαγόμενων κρεάτων.

Η ερώτηση αναφέρει τα εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Αυστηρότερος έλεγχος των σφαγίων λόγω της χρήσης γαλακτικού οξέος και των εισαγόμενων κρεάτων λόγω του διατροφικού σκανδάλου με κρέας αλόγου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε πρόταση για χρήση γαλακτικού οξέος στα σφάγια.

Το γαλακτικό οξύ είναι μια χημική ουσία η οποία χρησιμοποιείτο μέχρι σήμερα σε χώρες εκτός Ε.Ε. για την αποφυγή της αλλοίωσης τροφίμων από μικροοργανισμούς και για την επιμήκυνση του χρόνου διατήρησής τους. Δεν παύει όμως να είναι μια χημική ουσία που η μη σωστή χρήση της ή ο ελλιπής έλεγχος μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην υγεία των καταναλωτών, αφού η χρήση του γαλακτικού οξέος εξοντώνει και τα λεγόμενα “ωφέλιμα” βακτήρια και έτσι το κρέας γίνεται ακόμη πιο ευάλωτο σε επιμολύνσεις.

Τέλος επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η χρήση του μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες, νευρικές διαταραχές, κρίσεις άσθματος, εντερικές διαταραχές αλλά και καρκινογενέσεις.

Επιπροσθέτως τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε όλοι θεατές ενός μεγάλου διατροφικού σκανδάλου που συγκλονίζει ολόκληρη την Ευρώπη για χρήση κρέατος αλόγου σε συσκευασίες φαγητού και σε αναμείξεις κρεάτων. Αντιλαμβανόμαστε τα μεγάλα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες των καταναλωτών και βάζουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και οφείλουμε να λάβουμε τα μέτρα μας.

Πάγιο αίτημα των καταναλωτικών ενώσεων λοιπόν είναι η δέσμευση ότι η χρήση του γαλακτικού οξέος θα γίνεται τουλάχιστον ύστερα από την τελική εξέταση όλων των σφαγίων από τον κτηνίατρο και όχι πριν από αυτήν, ο προσδιορισμός υπευθύνου εφαρμογής του γαλακτικού οξέος, η σήμανση του προϊόντος που έχει υποστεί τέτοια επεξεργασία καθώς επίσης και οι αυστηρότατοι έλεγχοι ειδικά στα εισαγόμενα.

Ερωτώνται οι υπουργοί:

Πως προτίθεσθε να ενεργήσετε ώστε να διασφαλισθεί η υγεία των καταναλωτών τόσο από την εφαρμογή του γαλακτικού οξέος στα σφάγια όσο και από τις εισαγωγές αμφίβολης ποιότητας κρεάτων και ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κέλλας Χρήστος

Τσουμάνης Δημήτρης

Σιούφας Παύλος

Βλάχβεης Μενέλαος

Μακρή- Θεοδώρου Ελένη

Σταμενίτης Διονύσιος

Δήμας Χρίστος

Χριστογιάννης Δημήτρης

Καράμπελας Γιάννης

Κατσαφάδος Κωνσταντίνος

Αντωνίου Μαρία

 

Αυστηρότεροι έλεγχοι σφαγίων για εισαγόμενα κρέατα_14.02.2013
Απάντηση_Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Απάντηση_Υπουργείου Υγείας