Μετάβαση στο περιεχόμενο

Για τα εθνικά θέματα ενημέρωσε την Σχολή Εθνικής Άμυνας ο Χρίστος Δήμας (video)

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

Βουλη

Στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ο ειδικός αγορητής της Νέας Δημοκρατίας Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας ενημέρωσε την Σχολή Εθνικής Άμυνας για τις εξελίξεις στην διεθνή σκηνή και για τις προκλήσεις στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί η Ελλάδα. Η ΣΕΘΑ αποτελεί το τελευταίο και υψηλότερο επίπεδο Ακαδημαϊκής Εκπαίδευσης Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και πολιτικού προσωπικού ανώτερης βαθμίδας, καθώς και στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, Λιμενικού Σώματος, Υπουργείων, δημοσίων οργανισμών και λοιπών φορέων, παρέχοντας υψηλού επιπέδου Ακαδημαϊκή Γνώση στον ευρύτερο τομέα των Στρατηγικών Σπουδών.

Ο κ. Χρίστος Δήμας τόνισε πως η Ελλάδα αποτελεί δύναμη σταθερότητας και ειρήνης στη περιοχή και έκανε μια συνολική επισκόπηση της κατάστασης τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Συρία, το Ιράκ και την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου υπογραμμίζοντας πως απαιτούνται αυξημένα αντανακλαστικά από τον πολιτικό και στρατιωτικό κόσμο της χώρας. Στάθηκε ωστόσο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι οποίες όπως ανέφερε θα πρέπει να διέπονται από το διεθνές δίκαιο και τη νομιμότητα ενώ υπογράμμισε πως η Τουρκία καταρχήν θα πρέπει να αποδεχθεί τα αυτονόητα όπως το γεγονός ότι στην Κύπρο υπάρχει ένα και μοναδικό κράτος που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα: Η Κυπριακή Δημοκρατία.
Παράλληλα αναφερόμενος στα Σκόπια υπογράμμισε πως ακολουθεί πολιτική απομόνωσης η οποία καταρχήν αποβαίνει αρνητική για τους ίδιους ενώ η αδιαλλαξία καταδικάζει οποιαδήποτε πρόοδο στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας.

Ο κ. Δήμας έκανε επίσης εκτεταμένη αναφορά στις διεθνείς αποστολές της Ελλάδας καθώς οι αξιωματικοί και οι Έλληνες στρατιώτες που συμμετέχουν στις διεθνείς αυτές αποστολές δεν είναι απλοί εκπρόσωποι, αλλά εκφραστές και κομιστές των αρχών και αξιών της πατρίδας μας. Στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε ότι το φρόνημα των ένστολων μας είναι ακμαίο, πηγάζει από την ειλικρινή αγάπη και αφοσίωση στην πατρίδα, εμπνέεται από την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας και οδηγείται από την πίστη στις δυνατότητες της πατρίδας μας ακόμη και μέσα από πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Το κείμενο της ομιλίας του κ. Χρίστου Δήμα:

Αξιότιμα μέλη της Σχολής Εθνικής Άμυνας, Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι ραγδαίες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο και στην ευρύτερη γειτονιά της πατρίδας μας καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη στενής συνεργασίας όλων των φορέων του κρατικού μηχανισμού και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Αυτή άλλωστε είναι και η από ιδρύσεως πρωταρχική αποστολή στην οποία καλείται η Σχολή να ανταποκριθεί, και η μέχρι σήμερα πορεία της την δικαιώνει πλήρως.

Αποτελείτε σπουδαστές του τελευταίου και υψηλότερου επιπέδου Ακαδημαϊκής Εκπαίδευσης Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και πολιτικού προσωπικού ανώτερης βαθμίδας, καθώς και στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, Λιμενικού Σώματος, Υπουργείων, δημοσίων οργανισμών και λοιπών φορέων. Αποτελείτε στελέχη επιφορτισμένα με την ανάγκη να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις των καιρών με έγκαιρη, ορθή και δίκαιη κρίση.

Και η υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή γνώση στον ευρύτερο τομέα των Στρατηγικών Σπουδών που λαμβάνετε αποτελεί βάση -ισχυρή βάση- για την εθνική μας ακεραιότητα αλλά και εγγύηση ότι οι γνώσεις αυτές διοχετεύονται και αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο για τη προάσπιση της δημοκρατίας μας και την καθιέρωση της Ελλάδας ως δύναμη σταθερότητας και ειρήνης στη ταραγμένη γειτονιά της ανατολικής Μεσογείου.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι σε αυτή σας τη προσπάθεια και συμβολή, η εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων τις ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας μας είναι δεδομένη.

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, Γνωρίζετε καλά ότι η γεωπολιτική θέση της πατρίδας μας ανέκαθεν επέβαλε μια βαριά, δύσκολη και πολλές φορές κρίσιμη εθνική ατζέντα. Μια ατζέντα που απαιτεί από εμάς, τον πολιτικό κόσμο, ιδιαίτερη προσοχή και διπλωματική προσήλωση και από εσάς τους θεματοφύλακες της εθνικής μας ασφάλειας, ισχύ, επαρκή και συνεχή εκπαίδευση και βεβαίως ήθος και προσήλωση στα εθνικά μας ιδανικά.

Σε όλο το ανατολικό φάσμα της Ελλάδας βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις:
Βορειοανατολικά, η προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία και η πολύμηνη ένταση στην Ουκρανία πυροδοτούν εξελίξεις οι οποίες άμεσα επηρεάζουν την χώρα μας και την οικονομία μας. Βλέπουμε πως νέες συμμαχίες οικοδομούνται, υφέρπουσες εντάσεις επιδεινώνονται και έρχονται στην επιφάνεια. Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να τα λαμβάνει όλα αυτά υπόψη και να ενεργεί με προσοχή. Να κινείται έχοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον, τη συμμετοχή της στους διεθνείς οργανισμούς και φόρα αλλά και το de facto ιστορικό ενδιαφέρον της στην περιοχή.

Ανατολικά, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους, η ουσιαστική διάλυση δύο κρατών, της Συρίας και του Ιράκ και η δημιουργία νέων δεδομένων στη Μέση Ανατολή απαιτούν αυξημένη ετοιμότητα και αντανακλαστικά από τον πολιτικό και στρατιωτικό κόσμο της χώρας.

Νοτιοανατολικά, τα νέα δεδομένα στις σχέσεις με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και η ενεργειακή στρατηγική στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου ασφαλώς και μας ενδιαφέρουν.

Σε αυτή την πολυμέτωπη ατζέντα, ανοιχτά ζητήματα όπως εκείνο της ονομασίας των Σκοπίων παραμένουν πάντοτε ψηλά. Και πώς η Ελλάδα διαχειρίζεται όλα αυτά τα μέτωπα; Η εθνικής μας πολιτική, ανέκαθεν είχε κάποιες σταθερές, σημεία αναφοράς τα οποία δημιουργούν συνέχεια και συνέπεια και διέπουν – και το πιστεύω – το σύνολο της ελληνικής μας κοινωνίας και του εγχώριου πολιτικού κόσμου. Η εμπέδωση και διάδοση της δημοκρατίας στη περιοχή αποτελεί σημείο αναφοράς, η σταθερότητα, η ειρήνη και η ασφάλεια αποτελεί για την Ελλάδα προτεραιότητα. Όλα αυτά χωρίς την παραμικρή υποχώρηση στα ζωτικά συμφέροντα της χώρας.

Κύριες και Κύριοι, Στη δύσκολη αυτή περίοδο, το δικό μας όπλο θα πρέπει να είναι το διεθνές δίκαιο. Οι διεθνείς συμβάσεις. Αυτές ορίζουν άλλωστε το δικαίωμα της εκμετάλλευσης της ΑΟΖ και των ενεργειακών πόρων για την Ελλάδα και την Κύπρο. Ελλάδα και Κύπρος έχουν την διεθνή νομιμότητα με το μέρος τους.

Κάθε βήμα προόδου στην περιοχή με βάση τη νομιμότητα θα είναι προς όφελος των πολιτών και των κατοίκων της περιοχής. Σε αυτή τη βάση επιδιώκουμε συνεννόηση και με την Άγκυρα, η οποία όμως θα πρέπει να αποδέχεται τα αυτονόητα όπως το γεγονός ότι στην Κύπρο υπάρχει ένα και μοναδικό κράτος που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα: Η Κυπριακή Δημοκρατία. Θα πρέπει να αποδέχεται ότι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας που – ασχέτως αν η ίδια δεν το υπογράφει – ορίζει σαφείς κανόνες συμπεριφοράς οι οποίοι θα πρέπει να διέπουν γειτονικά κράτη.
Το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας αποτελεί σίγουρα μια πολύ καλή ανοικτή γραμμή επικοινωνίας. Η πραγματοποίησή του στην Αθήνα πριν από πέντε μέρες έβαλε άλλο ένα λιθαράκι στη προσπάθεια άρσης αμοιβαίων παρεξηγήσεων και στην διατήρηση της επαφής σε μια δύσκολη χρονική περίοδο για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα η συνεργασία σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής, ή αλλιώς πολιτικής της καθημερινότητας, έχει μεγάλη όχι μόνο συμβολική αλλά και πρακτική, καθημερινή αξία και σημασία. Σημασία ουσιαστική, γιατί η συνεργασία αυτή αγγίζει την καθημερινότητα των δύο λαών μας, των κατοίκων μας, του πληθυσμού μας και την κάνει καλύτερη. Οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Γείτονα είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων, για την ώθηση επενδυτικών πρωτοβουλιών με συνέργειες σε όλες τις δραστηριότητες, την αύξηση του τουρισμού, το σεβασμό και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιδιοκτησίας. Με τη συνεργασία σε θέματα υγείας, ενημέρωσης, επικοινωνίας. Με την επιστημονική συνεργασία σε θέματα τεχνολογίας, αλλά και την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Δημιουργούμε αμοιβαία συμφέροντα και φέρνουμε τους πολίτες μας και τις δύο χώρες πιο κοντά. Βεβαίως, η συνεννόηση απαιτεί συνεχή προσπάθεια. Και η προσπάθεια απαιτεί χρόνο. Από την άλλη πλευρά όπου δεν υπάρχει διάθεση συνεννόησης επέρχεται μεταξύ άλλων η απομόνωση. Αυτή την τακτική έχει αποφασίσει να ακολουθήσει η κυβέρνηση των Σκοπίων στο ζήτημα της ονομασίας. Και αυτή η απομόνωση λειτουργεί καταρχήν εις βάρους των πολιτών της θέτοντας σοβαρά προβλήματα στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Η σημασία που δίνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση στις σχέσεις καλής γειτονίας για την διαδικασία ένταξης είναι υποχρέωση που δεν έχει εκπληρωθεί. Μια απλή ανάγνωση των τελευταίων εκθέσεων αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει με τον πιο καθαρό τρόπο ότι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας έχει καθηλωθεί.

Κυρίες και Κύριοι, Ανέφερα προηγουμένως ότι η χώρα μας αποτελεί δύναμη σταθερότητας και ειρήνης. Αυτό σημαίνει πέρα της ειρηνικής συνύπαρξης με τους γείτονες και παράσταση σημαίας της χώρας σε διεθνείς ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για τη προάσπιση της διεθνούς νομιμότητας. Και ο δύσκολος ρόλος να πρεσβεύεις τα ιδανικά της πατρίδας μας, όπως την ειρήνη, την δημοκρατία και την ελευθερία σε μακρινά μέρη είναι ίσως ένας από τους σπουδαιότερους που έχετε αναλάβει και για τον οποίο μας κάνετε περήφανους. Η χώρα μας με πολλούς αξιωματικούς και οπλίτες δίνει το παρόν σε επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, το Κόσοβο, την Βοσνία/Ερζεγοβίνη, το Μάλι. Το Πολεμικό μας Ναυτικό και η Αεροπορία αντίστοιχα συμμετέχουν τακτικά σε επιχειρήσεις και αποστολές. Παράλληλα η χώρα έχει ηχηρή παρουσία ετησίως σε δεκάδες επιχειρησιακές ασκήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Οι Ένοπλες μας Δυνάμεις, οι αξιωματικοί και οι Έλληνες στρατιώτες που συμμετέχουν στις διεθνείς αυτές αποστολές δεν είναι απλοί εκπρόσωποι, αλλά εκφραστές και κομιστές των αρχών και αξιών της πατρίδας μας. Αποτελούν εκπρόσωπους ήθους και συνέπειας αλλά και αποφασιστικότητας, δύναμης και θάρρους. Πρεσβεύουν δηλαδή όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που συγκεντρώνει η ελληνική ψυχή και το πάθος της για ελευθερία, δημοκρατία, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ασφάλεια.

Η πολιτεία βεβαίως χρωστάει πολλά στις ένοπλες δυνάμεις. Και ασφαλώς δεν αναφέρομαι μόνο στις απολαβές οι οποίες αποτελούν και αυτές σημαντικό κομμάτι της αναγνώρισης των προσπαθειών- ο νέος προϋπολογισμός που ψηφίσαμε την Κυριακή μεριμνά στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας να αποκαταστήσει ορισμένες από τις μισθολογικές αδικίες. Αναφέρομαι στο ότι η πολιτεία χρωστά το αίσθημα ασφάλειας, περηφάνειας και εθνικής ανάτασης που οι ένοπλες δυνάμεις δημιουργούν στους πολίτες.

Γνωρίζουμε ότι τα αντανακλαστικά των ενόπλων δυνάμεων της πατρίδας μας είναι αυξημένα. Γνωρίζουμε ότι διαθέτει στελέχη των οποίων η ικανότητα διαχείρισης των κάθε είδους κρίσεων ασφάλειας είναι άριστη. Και γνωρίζουμε ότι το φρόνημα των ένστολων μας είναι ακμαίο, πηγάζει από την ειλικρινή αγάπη και αφοσίωση στην πατρίδα, εμπνέεται από την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας και οδηγείται από την πίστη στις δυνατότητες της χώρας μας ακόμη και μέσα από πολύ δύσκολες καταστάσεις. Άλλωστε οι ένοπλες μας δυνάμεις στο ρου της ελληνικής ιστορίας σφυρηλατήθηκαν στα δύσκολα, και οι προκλήσεις αυτές, δεν τσαλάκωσαν αλλά ατσάλωσαν το πείσμα και το πάθος τους.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 11.12.2014