ΔΗΛΩΣΗ | Η Ελλάδα 15η -και όχι πρώτη- στην απορρόφηση ΕΣΠΑ

Print Friendly

Χρίστος ΔήμαςΜε αφορμή τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο Βουλευτής Κορινθίας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Χρίστος Δήμας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Μιλώντας στην επιτροπή Περιφερειών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ανέφερε για ακόμα μία φορά το κυβερνητικό ψεύδος πως η Ελλάδα είναι πρώτη σε απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων.

Τα επίσημα στοιχεία όμως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαψεύδουν κάθε τέτοια επιχειρηματολογία. Όπως αποτυπώνεται και στην ιστοσελίδα https://cohesiondata.ec.europa.eu/overview, η εικόνα είναι πολύ διαφορετική.

Η Ελλάδα σε δαπάνες, είναι 15η μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μόλις 17%, παρά το γεγονός ότι ξεκινήσαμε αυτή την προγραμματική περίοδο, με μεγαλύτερη εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη. Όμως, ακόμα και η θέση αυτή της χώρας μας στην κατάταξη, οφείλεται στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της απορρόφησης προέρχεται από έτοιμα, ώριμα, τμηματοποιημένα έργα που σχεδίασε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Ακόμα όμως και αν απορροφήσουμε όλα τα κοινοτικά κονδύλια, η υπερφορολόγηση, οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορες και τα πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχει επιβάλει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εμποδίζουν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και μηδενίζουν τα εισοδήματα.

Η αυτή η πραγματικότητα πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει με την επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ώστε πολίτης, επιχείρηση και κράτος να είναι συνοδοιπόροι και όχι «εχθροί» στην προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.

Αναλυτικά ο πίνακας με τις επιδόσεις κάθε χώρας:

15η σε απορρόφηση πόρων ΕΣΠΑ η Ελλάδα