Την Τρίτη 12 Μαρτίου 2013 πραγματοποιήθηκαν στην Παλαιά Βουλή τα εγκαίνια του δεύτερου ετήσιου «Μοντέλου Ευρωκοινοβουλίου» (EuroSimulation), δηλαδή του συνεδρίου προσομοίωσης των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλων κοινοτικών οργάνων. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Ε.Ο.ΝΕ.Π.Ε. (Επιστημονικός Όμιλος Νέων Πολιτικών Επιστημόνων) και αποτελεί πρωτοβουλία φοιτητών από σχολές νομικών, πολιτικών και κοινωνικών επιστημών.
Στην έναρξη των εργασιών μίλησε εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη να ακολουθεί η νομοθετική λειτουργία τους κανόνες ορθής νομοθέτησης. Συγκεκριμένα, κάλεσε τους βουλευτές/φοιτητές :
α) να εντοπίζουν ποιο είναι κάθε φορά το προς επίλυση πρόβλημα και εάν αυτό είναι πράγματι πρόβλημα
β) να αναρωτιούνται εάν όντως ένας νέος νόμος είναι η καλύτερη λύση για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα αυτό
γ) να διαβουλεύονται με τους εκπροσώπους της κοινωνίας και ειδικά αυτούς που βιώνουν το πρόβλημα
δ) να σκέφτονται τις τυχόν παρενέργειες από τη νομοθετική πρωτοβουλία και
ε) να ελέγχουν εάν εφαρμόζεται ο νόμος αφού τον ψηφίσουν και να τον διορθώνουν έγκαιρα όποτε απαιτείται.
Στην τελετή έναρξης παρευρέθηκαν επίσης οι βουλευτές κ.κ. Μαρίνος Ανδρέας, Δήμας Χρίστος και Τριαντάφυλλος Κωνσταντίνος. Αποσπάσματα των ομιλιών τους παραθέτονται παρακάτω.
Ο βουλευτής Ηλείας κ. Μαρίνος τόνισε μεταξύ άλλων:
«Διανύουμε μια εποχή όπου η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η συνείδηση των Ελλήνων δοκιμάζονται σε καθημερινή βάση. Η Ελλάδα καλείται να πράξει τα δέοντα όσον αφορά την πολιτική και ευρωπαϊκή της πορεία.
Μεσούσης μιας τεράστιας οικονομικής ύφεσης, η οποία απειλεί να αποδομήσει το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και τη συλλογικότητα της Ένωσης όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων, η Ελλάδα υποχρεούται να δράσει και να συμμετάσχει ενεργά στη διαδικασία σύγκλισης, σύμπλευσης και οριοθέτησης των κοινών ευρωπαϊκών θέσεων και συνισταμένων.
Η προσομοίωση των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε σας δίνει την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσετε το ρόλο μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να αντιληφθούμε πως αποτελούμε τον πυρήνα αυτής κι όχι έναν απλό περιφερειακό πολιτικό δρώντα της Ένωσης.
Είναι μεγάλη μου χαρά να βλέπω πως νέοι άνθρωποι πρεσβεύουν τα ευρωπαϊκά ιδεώδη και διοργανώνουν μια τόσο μεγάλης εμβέλειας προσομοίωση που φέρνει στο ίδιο χώρο συμμετέχοντες από την Ευρώπη, την Ασία, την Αμερική».
Ο βουλευτής Κορινθίας κ. Δήμας, που έλαβε στη συνέχεια το λόγο, τόνισε τα εξής:
«Από το 1957, η ευρωπαϊκή ήπειρος έχει αλλάξει πρόσωπο, χάρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα 56 χρόνια ζωής, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταφέρει σπουδαία επιτεύγματα όπως:
Η διασφάλιση της ειρήνης
Η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη
Η προώθηση της ελεύθερης αγοράς
Η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Η ενίσχυση της γεωργικής οικονομίας
Η χάραξη και εφαρμογή πρωτοπόρας περιβαλλοντικής πολιτικής και πολλά ακόμη.
Για να γίνουν όμως όλα τα παραπάνω έπρεπε να υπάρχουν ισχυροί, δίκαιοι και αμοιβαία αποδεκτοί ευρωπαϊκοί θεσμοί. Εάν δεν υπήρχαν, τότε το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν θα μπορούσε να αποκτήσει σάρκα και οστά.
Σκεφτείτε όμως, πόσο εκπληκτικό είναι το γεγονός πως οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καταφέρει να ενώσουν τόσες πολλές χώρες και τόσες διαφορετικές ιδεολογίες για τόσα πολλά χρόνια.
Τόσα χρόνια η επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηρίζεται στις διαπραγματεύσεις, στο διάλογο και τη συναίνεση. Χωρίς αυτά θα είχε αποτύχει. Χωρίς αυτά δεν θα έχει μέλλον».
Τέλος, ο βουλευτής Χίου κ. Τριαντάφυλλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
«Μέσα από τη βιωματική αυτή διαδικασία, ο νέος πολίτης, όλοι εσείς που συμμετέχετε, γνωρίζετε και εξοικειώνεστε με τις διαδικασίες, τη λειτουργία και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γίνεστε, στη συνέχεια, ένας πομπός διάχυσης της εμπειρίας αυτής.
Ειδικά στις μέρες μας, εκτός από τη δημοσιονομική κρίση, ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βιώνουμε συνθήκες κρίσης ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Ζούμε σε μια Ευρώπη αμήχανη να επαναπροσδιορίσει την πορεία και το ρόλο της, μπροστά στις συμπληγάδες της δύναμης των αγορών.
Εσχάτως, γίνεται λόγος για πολυζωνικότητα της Ε.Ε., με άλλα λόγια για Ευρώπη τριών ταχυτήτων (τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, τα κράτη που θέλουν να ενταχθούν σε αυτήν και τα κράτη που είναι εκτός ευρωζώνης). Σαφής και συγκεκριμένη οφείλει να είναι η θέση των επισήμων οργάνων της Ένωσης ως προς αυτούς τους διαχωρισμούς. Το αποτέλεσμα των πρόσφατων ιταλικών εκλογών θέτει το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων και επιβάλλει να ασχοληθούμε με το μείζον πρόβλημα που είναι η διάσταση λαών και αγορών, η επιβολή αντί της επιλογής, η ηγεμονία αντί της συλλογικότητας».