Μετάβαση στο περιεχόμενο

«Ενισχύουμε στην πράξη την Έρευνα & την Καινοτομία » | Άρθρο στο New-Deal

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

«Ενισχύουμε στην πράξη την Έρευνα & την Καινοτομία »

Άρθρο στο New-Deal

29.8.2020

—————————————

Πεδία της επιστήμης και του επιχειρείν, όπως η ιατρική ακριβείας, η ευφυής γεωργία, η τεχνητή νοημοσύνη και ο ψηφιακός της μετασχηματισμός, αναπτύσσονται ραγδαία. Αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία εντός μίας άκρως ανταγωνιστικής διεθνούς σκηνής.
Παράλληλα, μεγάλες προκλήσεις των ημερών μας, όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, απαιτούν την εύρεση λύσεων. Με θεμέλια στην Επιστήμη και στην Έρευνα. Σε αυτό το πλαίσιο, καθίσταται πιο σαφής από ποτέ η επιτακτική ανάγκη για την ενίσχυση της ευελιξίας των ερευνητικών προγραμμάτων υψηλού επιπέδου. Για να αξιοποιηθεί το αξιόλογο έμψυχο ερευνητικό δυναμικό της χώρας.
«Ενισχύουμε την έρευνα και την καινοτομία»
Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, έχουμε θέσει ψηλά στην πολιτική μας ατζέντα την ενίσχυση της Έρευνας στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης, την οποία έχουμε χαράξει για την Έρευνα και την Καινοτομία, προχωρήσαμε εντός του καλοκαιριού στη νομοθέτηση μιας σειράς σημαντικών άρθρων που πρόκειται να επιφέρουν άμεσα θετικές επιδράσεις στο «τοπίο» της Έρευνας στη χώρα μας σε μακροχρόνιο ορίζοντα.
«Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων ElevateGreece»
Το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων ElevateGreece. Για πρώτη φορά η πολιτεία δίνει φορολογικά κίνητρα στους επενδυτικούς αγγέλους (angel investors). Υπέρ-τριπλασιάσαμε – από το 30% στο 100% – τα φορολογικά κίνητρα, δηλαδή τις υπέρ-εκπτώσεις δαπανών έρευνας και ανάπτυξης των επιχειρήσεων.
«Εκτός περιορισμών ενιαίου μισθολογίου οι ερευνητές»
Κομβική μεταρρύθμιση όμως αποτελεί η εξαίρεση από τους περιορισμούς του ενιαίου μισθολογίου των ερευνητών που απασχολούνται σε ερευνητικά προγράμματα, τα οποία χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από Ευρωπαϊκούς/Διεθνείς πόρους ή από ιδιωτικά κεφάλαια.
Κατά κανόνα, τα προγράμματα αυτά βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος της Έρευνας. Για αυτό και έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών. Ή να διεκδικήσουν επιτυχώς βραβεία από Διεθνείς Οργανισμούς.
Συνεπώς, γίνεται εύκολα κατανοητή η επιτακτική ανάγκη που παρουσιάζεται στα Ερευνητικά Κέντρα και τα ΑΕΙ της χώρας για την προσέλκυση εξειδικευμένου ερευνητικού προσωπικού υψηλής κατάρτισης.
Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, δίνεται η δυνατότητα στους ερευνητικούς φορείς που υλοποιούν έργα ή προγράμματα μη χρηματοδοτούμενα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, να προσφέρουν στο ερευνητικό προσωπικό αμοιβές ανάλογες με τις απαιτήσεις του εκάστοτε προγράμματος.
Στόχος αυτής της διάταξης είναι η καλύτερη αντιστοίχιση μεταξύ των απαιτήσεων και των αποδοχών για τους ερευνητές στο πλαίσιο πολύ συγκεκριμένων προγραμμάτων. Με τρόπο που δεν επιβαρύνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τον κρατικό προϋπολογισμό.
«Brain Gain»
Η – δίχως κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο – πυροδότηση ενός ερευνητικού Brain Gain αποτελεί τη βασική επιδίωξη. Δηλαδή, δίνεται κίνητρο ώστε οι Έλληνες ερευνητές να παραμείνουν στην Ελλάδα για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες τους. Aλλά και όσοι εργάζονται σε ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέξουν να εργασθούν στην Ελλάδα στη βάση ανταγωνιστικών αμοιβών.
Ταυτόχρονα, οι ερευνητικοί φορείς αποκτούν ευελιξία στη διαχείριση των έργων τους. Και έχουν τη δυνατότητα να προσελκύουν ερευνητές εγνωσμένου κύρους από το εξωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο, τα ερευνητικά κέντρα και τα ΑΕΙ γίνονται πιο εξωστρεφή. Ενισχύεται η διάχυση της Γνώσης. Αναβαθμίζεται η ποιότητα της Έρευνας που πραγματοποιείται στην Ελλάδα.
Το ερευνητικό δυναμικό της χώρας μας, αποτελείται από επιστήμονες υψηλής κατάρτισης. Με ικανότητες και διάθεση προσφοράς στην Επιστήμη και στην κοινωνία. Η παροχή κινήτρων για την παραμονή τους στην Ελλάδα και η διαμόρφωση των συνθηκών εκείνων που θα τους επιτρέψουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες τους στο μέγιστο είναι μονόδρομος.
Με αίσθημα καθήκοντος και με σεβασμό στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, δημιουργούμε νέους μηχανισμούς που παρέχουν ευελιξία και προοπτική στο πεδίο της Έρευνας.