Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επανεκκινώντας (και) την αγροτική οικονομία

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

Twitter.001“Μέτρα συγκεκριμένα και κοστολογημένα προκειμένου να μειωθούν δραστικά τα φορολογικά βάρη σε πολίτες και επιχειρήσεις, χωρίς να διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία”. Με αυτές τις λέξεις θα μπορούσε να συνοψίσει κανείς το δημοσιονομικό σκέλος της ομιλίας του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Δίχως να μοιράσει χρήματα που δεν υπάρχουν ή να τάξει στους πάντες τα πάντα, δεσμεύθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα, δείχνοντας με σαφή τρόπο την κατεύθυνση που θα έχει το κυβερνητικό του πρόγραμμα, που στοχεύει στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή, έχει η ουσιαστική ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και η ουσιαστική ανάπτυξη και ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα.

Η φορολογική επιδρομή της Κυβέρνησης έχει βυθίσει την οικονομία στην ύφεση, ενώ το υπάρχoν φορολογικό σύστημα εκτός από κοινωνικά άδικο βρίθει αντιαναπτυξιακών αποτυχημένων μέτρων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί. Ενός φόρου που σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο επιβλήθηκε «στο πλαίσιο της δημοσιονομικής στήριξης της χώρας, λόγω των έκτακτων αναγκών της ελληνικής οικονομίας» και με τον οποίο η Κυβέρνηση ευελπιστούσε να συγκεντρώσει 70 εκατ. ευρώ. Με αυτή την επιλογή όμως, έθεσε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα χιλιάδων Ελλήνων αμπελουργών, σχεδόν 700 οινοποιητικών επιχειρήσεων, 20.000 εργαζομένων στον κλάδο αλλά και εκατοντάδων επιχειρήσεων που εξαρτώνται από την παραγωγή και την εμπορία οίνου όπως: φυτώρια, επιχειρήσεις εξοπλισμού, εταιρείες προώθησης, διανομείς, εστίαση, κάβες κτλ.

1.5 χρόνο μετά, το μέτρο έχει αποτύχει. Δεν είναι μόνο η χαμηλή εισπραξιμότητα αλλά κυρίως ότι οι παραγωγοί έχουν φορτωθεί με ένα σωρό γραφειοκρατικά και φορολογικά βάρη. Οι μόνοι δείκτες στον τομέα που παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις είναι όσοι εξετάζουν την παραοικονομία, το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή. Αποδεδειγμένα λοιπόν έχουμε να κάνουμε με ένα αντιπαραγωγικό μέτρο, το οποίο η Νέα Δημοκρατία δεσμεύθηκε να διορθώσει, καταργώντας τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί. Με αυτό τον τρόπο απελευθερώνονται οι Έλληνες παραγωγοί από ένα επιπρόσθετο εμπόδιο που δεν αντιμετωπίζουν σήμερα οι διεθνείς ανταγωνιστές τους.

Η πίστη πως η αγροτική οικονομία μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης με την περαιτέρω αύξηση του εξαγωγικού της προσανατολισμού, δεν είναι αποσπασματική. Ακριβώς επειδή η ΝΔ το πιστεύει αυτό και χρειάζονται ουσιαστικά κίνητρα για να υλοποιηθεί, ο Πρόεδρος της δεσμεύτηκε πως θα επαναφέρει το ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13% από το 24%. Αυτό θα βοηθήσει στην πράξη όλους τους παραγωγούς, ώστε να μειωθούν πραγματικά τα λειτουργικά έξοδα των παραγωγών.

Εύκολα συνεπώς, μπορεί κάνεις να αντιληφθεί, πως στόχος είναι μέσα από μία σειρά γενικότερων διαρθρωτικών αλλαγών, να δημιουργηθούν κέρδη σε όλες τις επιχειρήσεις που επενδύουν στον πρωτογενή τομέα. Αφενός, για να ξεπεράσουν τα σημερινά αδιέξοδα και να μην εγκαταλείψουν την παραγωγή και αφετέρου, για να γεννηθούν νέες θέσεις εργασίας στο μέλλον.

Δίχως αμφιβολία χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά για να διορθώσουμε όλες τις στρεβλώσεις. Σε μια εποχή όμως, που η οικονομία δεν πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση, τα δύο πρώτα αυτά βήματα είναι ικανά να δημιουργήσουν μια θετική αύρα, στην ανάπτυξη του ίσως πιο υποτιμημένου τομέα του ελληνικού παραγωγικού συστήματος. Την αγροτική παραγωγή.

* Άρθρο μου στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος