Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΡΩΤΗΣΗ | Αναποτελεσματικότητα του αναπτυξιακού νόμου

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

AdobeStock_36839983-1340x500Το ζήτημα της αναποτελεσματικότητας του αναπτυξιακού νόμου, δεκατέσσερις μήνες μετά την ψήφιση του, θέτει με Ερώτηση του στη Βουλή ο βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας. Ο κ. Δήμας σημειώνει πως υπάρχουν σημαντικές και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων, ενώ είναι σημαντικές και οι καθυστερήσεις από υποθέσεις που εκκρεμούν από παλαιότερους επενδυτικούς νόμους, με τους δικαιούχους να παραμένουν μετέωροι και δίχως ένα σαφές χρονοδιάγραμμα εξέτασης των υποθέσεων τους.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

02.08.2017

Προς: Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης

Θέμα: Αναποτελεσματικότητα του αναπτυξιακού νόμου

Δεκατέσσερις μήνες μετά την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016, είναι κοινή παραδοχή πως παραμένει αναποτελεσματικός. Σε μια εποχή που η χώρα χρειάζεται πόρους προκειμένου να διασφαλιστούν οι υπάρχουσες και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, κονδύλια παραμένουν αδιάθετα λόγω αναποτελεσματικών πολιτικών και γραφειοκρατικών εμποδίων.

Με δεδομένο πως ο Αναπτυξιακός Νόμος ψηφίστηκε 16 Ιουνίου 2016 και μέχρι τις 20 Μαρτίου 2017 θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί ο έλεγχος πληρότητας και νομιμότητας των επενδυτικών σχεδίων, οι καθυστερήσεις στην εξέταση των επενδυτικών σχεδίων είναι πλέον αδικαιολόγητες και πέραν κάθε αποδεκτού ορίου. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που αρκετές επενδύσεις να κινδυνεύουν να ματαιωθούν, καθώς η διαδικασία δεν έχει ακόμα καν αρχίσει. Στην πράξη δηλαδή, εδώ και ένα χρόνο δεν έχει φτάσει ούτε ένα ευρώ στην αγορά.

Επιπλέον, παραμένουν σε εκκρεμότητα υποθέσεις δικαιούχων του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου 3908/2011. Ενδεικτικά, δικαιούχοι που έχουν υποβάλλει αίτημα τελικού ελέγχου ολοκλήρωσης επενδύσεων που ήταν ενταγμένες στον προηγούμενο αναπτυξιακό, παραμένουν ακόμα και 2 χρόνια μετά την υποβολή του αιτήματος δίχως την παραμικρή ειδοποίηση σχετικά με το πότε θα πραγματοποιηθεί ο έλεγχος. Οι οφειλές μάλιστα προς επενδυτικά σχέδια ενταγμένα στους παλαιότερους αναπτυξιακούς νόμους (Ν. 3299/2004 και Ν. 3908/2011) παραμένουν σε δυσθεώρητο ύψος (άνω των 4 δις ευρώ), δεν πραγματοποιούνται πληρωμές και οι έλεγχοι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

α) Πόσες αιτήσεις υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων έχουν υποβληθεί σε καθένα από τα καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016; Σε ποια φάση βρίσκεται το κάθε καθεστώς και πόσα συνολικά χρήματα έχουν κατατεθεί σε δικαιούχους ανά καθεστώς; (παρακαλώ να κατατεθούν αναλυτικοί πίνακες)

β) Σε ποια φάση βρίσκεται η λειτουργία του Πληροφορικού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων; Πότε προβλέπεται η πλήρης λειτουργία του; Είναι στελεχωμένο με όλο το απαραίτητο προσωπικό;

20171809 Απάντηση Αναπτυξιακού Νόμου