Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΡΩΤΗΣΗ | Στήριξη του Υπ.Οικονομικών σε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

Χρίστος ΔήμαςΤο ζήτημα της στήριξης ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος από τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο έφερε στη Βουλή για ακόμα μία φορά ο βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ Χρίστος Δήμας. Ο κ. Δήμας, έπειτα από τη διαρκή άρνηση του αρμόδιου Υπουργού να αποσαφηνίσει τη στάση του απέναντι στο σχέδιο που αποδεικνύεται πως ετοίμαζε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το πρώτο εξάμηνο του 2015, κατέθεσε εκ νέου Ερώτηση ζητώντας από τον Υπουργό Οικονομικών να διευκρινήσει το ρόλο του στο κρίσιμο εκείνο διάστημα.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργείο Οικονομικών

Θέμα: Στήριξη του Υπ.Οικονομικών σε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα

24.07.2017

Είναι εντυπωσιακό πόση περιφρόνηση μπορεί να διαθέτει ένας Υπουργός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προς τη Βουλή των Ελλήνων. 

Στις 05.07.2017, κατέθεσα Ερώτηση (Α.Π.6759/05-07-2016) με την οποία ζητούσα ενημέρωση σχετικά με τις αποκαλύψεις του Καθηγητή Τζέιμς Γκάλμπρειθ στο βιβλίο του «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα» για την προετοιμασία με εντολή του τέως Υπ. Οικονομικών κ. Βαρουφάκη ενός «Σχεδίου Β», το οποίο θα οδηγούσε στην άμεση εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, στον επαναπροσδιορισμό των καταθέσεων με βάση νέο νόμισμα (Νέα Δραχμή), σε μέτρα για την εγγύηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας αλλά και στην επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων.

Κατά παράβαση των όσων προβλέπονται, σχεδόν 13 μήνες μετά δεν έχω λάβει καμία απάντηση.

Στις 05.09.2016, κατέθεσα νέα Ερώτηση (Α.Π. 7923/05-07-2017) με την οποία ζητούσα να πληροφορηθώ ποιος ήταν ο ρόλος του κ. Γκλεν Κιμ στις διαπραγματεύσεις του ελληνικού κράτους με διεθνείς οργανισμούς, ποια ήταν η αμοιβή του και πως αυτή αιτιολογείται. Αφορμή ήταν αποκάλυψη μερίδας ΜΜΕ περί αμοιβής του κ. Κιμ.

Επίσης, κατά παράβαση των όσων προβλέπονται, δεν έλαβα καμία απάντηση.

Στις 05.07.2017, η εφημερίδα «Καθημερινή» (σελ.19) αποκάλυψε πως ο κ. Κιμ μιλώντας σε ημερίδα της ιταλικής Βουλής που διοργάνωσε το «Κίνημα Πέντε Αστέρων», πως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σχεδίαζε την εφαρμογή παράλληλου νομίσματος, το οποίο θα ξεκινούσε να εφαρμόζεται από τους δημοσίους υπαλλήλους «εκδίδοντας κουπόνια για το 10% του μισθού τους, τα οποία θα χρησίμευαν αποκλειστικά για την εξόφληση πληρωμών στην εφορία, στο πρότυπο των κουπονιών σίτισης». Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, η ομάδα προετοιμασίας του νομίσματος αυτού, εργάζονταν παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, οι οποίες ως γνωστόν κατέληξαν στο καταστροφικό δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015 και επιβάρυναν την ελληνική οικονομία κατά 86 δισ., σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινκ. 

Με αφορμή αυτή την αποκάλυψη, σας κατέθεσα εκ νέου Ερώτηση (Α.Π. 6950/05.07.2017), στην οποία επίσης δεν έχετε απαντήσει.

Με δεδομένο ότι από τις 27 Ιανουαρίου 2015 έως τις 6 Ιουλίου 2015, περίοδο προετοιμασίας του «Σχεδίου Β», ο κ. Ε.Τσακαλώτος ήταν μέλος της Κυβέρνησης, αρχικά ως μέλος του οικονομικού επιτελείου ως Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και στη συνέχεια Συντονιστής της Ομάδας Διαπραγμάτευσης, προφανώς είχε γνώση για όλες αυτές τις διεργασίες.

Η γνώση του αυτή άλλωστε, τεκμηριώνεται και από την προδημοσίευση την Κυριακή 22.07.2017 σε αρκετά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αποσπασμάτων του βιβλίου  «Adults in the room» του τέως Υπουργού Οικονομικών κ. Γ.Βαρουφάκη, ο οποίος δηλώνει πως ο σημερινός Υπ.Οικονομικών κ. Ε.Τσακαλώτος ήταν στενός του συνεργάτης, κάτι που προφανώς υποδηλώνει και συμμετοχή στο σχεδιασμό για ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

α) Μήπως τελικά αυτή η συμμετοχή και υποστήριξη σας στο σχεδιασμό ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος είναι ο βασικός λόγος που αρνείστε επανειλημμένα να απαντήσετε στις ερωτήσεις που σας έχω καταθέσει; Σε ποιο βαθμό είχατε γνώση του σχεδίου; Ποιοι συγκροτούσαν την ομάδα επεξεργασίας του παράλληλου σχέδιου και με ποιο στόχο;

20172407 ΕΡΩΤΗΣΗ Στήριξη του Υπ.Οικονομικών σε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα