Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΡΩΤΗΣΗ | Υστέρηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

Στο βήμα της ΒουλήςΗ οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη στην παγίδα της ασθενικής ανάπτυξης, καθώς η Kυβέρνηση δεν μπορεί ούτε τους διαθέσιμους πόρους να αξιοποιήσει. Με αφορμή τα στοιχεία που αποδεικνύουν το «πάγωμα» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ο Αναπλ.Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας, η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, Βουλευτής Α’Αθήνας κα. Ντόρα Μπακογιάννη και ο Αναπλ.Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, Βουλευτής Αττικής κ.Θανάσης Μπούρας κατέθεσαν Ερώτηση προς το αρμόδιο Υπουργείο.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου

Θέμα: Υστέρηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Σύμφωνα με το Δελτίο Εκτέλεσης Προϋπολογισμού Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2017 που εκδόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στις 14 Νοεμβρίου 2017, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου παρουσιάζει σημαντική υστέρηση στην εκτέλεσή του. Πιο συγκεκριμένα, ενώ θα έπρεπε ήδη να έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες ύψους 3,06 δισ. ευρώ, έχουν γίνει δαπάνες μόλις 1,97 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως, παρά τις διαβεβαιώσεις που υπήρχαν και στο περσινό σχέδιο του Προϋπολογισμού ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα καλυφθεί στο σύνολό του, στο τέλος του έτους παρουσιάστηκε μειωμένο κατά 460 εκατ. ευρώ.

Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η κυβέρνηση κάνει λόγο για αλλαγή κλίματος, προσέλκυση επενδύσεων και οικονομική ανάκαμψη. Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται στον Προϋπολογισμό του 2018, ο ρυθμός ανάπτυξης «ψαλιδίζεται» για μία ακόμη φορά στο 1,6%, αντί της αρχικής πρόβλεψης για 2,7%. Η κυβέρνηση επαίρεται για τα δήθεν οικονομικά της επιτεύγματα και τη φιλοεπενδυτική της στροφή. Στην πραγματικότητα, όμως, η οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη στην παγίδα της ασθενικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.      Σε ποια κατάσταση βρίσκεται η εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μέχρι σήμερα, για το τρέχον έτος; Πόσο εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα δαπανήσει για δημόσιες επενδύσεις  – και όχι για άλλους σκοπούς – μέχρι το τέλος του 2017;

2.      Σε ποιο βαθμό εκτελέστηκε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2016; Για ποιους λόγους δεν εκτελέστηκε στο σύνολο του; Πού χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα που δεν αξιοποιήθηκαν σε δημόσιες επενδύσεις;

20171122 ΕΡΩΤΗΣΗ | Υστέρηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων