Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΡΩΤΗΣΗ | 40.751 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

Χρίστος ΔήμαςΤο ζήτημα με 40.751 παιδιά που μένουν εκτός παιδικών σταθμών έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Ο κ.Δήμας με Ερώτηση του προς το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ζητά να ενημερωθεί για τους λόγους που οδηγήθηκε σε φιάσκο το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», το οποίο υποστηρίζει την ένταξη των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς και παράλληλα ζητά ενημέρωση για το πως προτίθεται η πολιτική ηγεσία να διαχειριστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μάλιστα, είναι τέτοια η προχειρότητα με την οποία σχεδιάστηκε το φετινό πρόγραμμα, με συνέπεια  παιδιά, αν και ότι πληρούσαν τα κριτήρια, μένουν εκτός των σταθμών γιατί δεν υπάρχουν θέσεις στην περιοχή τους, την ώρα που σε άλλες περιοχές εντοπίζονται κενά.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Θέμα: 40.751 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών

Αθήνα, 07.07.2017

Σε μια εποχή που η ελληνική οικογένεια πλήττεται από την υπερφορολόγηση και την ανασφάλεια στην αγορά εργασίας, προκαλεί εντύπωση η έλλειψη κοινωνικής προστασίας από την πλευρά του κράτους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, φέτος υποβλήθηκαν συνολικά αιτήσεις για 147.773 παιδιά. Από αυτές, το σύνολο των κριτηρίων (εισοδηματικά και άλλα) πληρούνταν για 132.982 παιδιά. Όμως, μόλις 92.231 παιδιά έλαβαν το «voucher» και κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια θέση σε παιδικό σταθμό. Δηλαδή, 40.751 παιδιά, αν και πληρούσαν τα κριτήρια, μένουν εκτός των σταθμών γιατί δεν υπάρχουν θέσεις.

Συνέβη όμως και το εξής εξοργιστικό: 10.000 – 12.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, έχουν μεν voucher, αλλά να μην έχουν θέση σε παιδικό σταθμό. Αυτό είναι απόρροια της ανικανότητα με την οποία οργανώθηκε η κατανομή των θέσεων ανά την επικράτεια, με αποτέλεσμα να περισσεύουν θέσεις σε κάποιους δήμους, την ώρα που λείπουν σε άλλους, κυρίως από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Είναι μάλιστα τέτοια η απόγνωση που έχει κυριεύσει κυρίως τους εργαζόμενους γονείς, που σχηματίστηκαν ουρές από τα ξημερώματα έξω από τους παιδικούς σταθμούς, σε μια προσπάθεια των γονιών να εξασφαλίσουν μια θέση στους παιδικούς σταθμούς της επόμενης χρονιάς για τα παιδιά τους. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, πως σε μια χρονική περίοδο που η υπογεννητικότητα μαστίζει τη χώρα, η ανικανότητα του κράτους έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα εμπόδιο, καθώς η αποτυχία να εξασφαλιστούν οι πόροι που απαιτούνται για τη φοίτηση των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, αποτελεί όχι μόνο προσβολή της αξιοπρέπειας των γονέων, αλλά κυρίως εμπαιγμό σε σχέση με τις βασικές υποχρεώσεις ενός κράτους αλλά και τα όσα κατά καιρούς έχει αυτή η Κυβέρνηση υποσχεθεί..

Είναι μάλιστα εντυπωσιακό το χάσμα της σημερινής πραγματικότητας σε αντιδιαστολή με τα όσα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Α.Τσίπρας είχε υποσχεθεί, κατά την ομιλία του στο 1ο Συνέδριο Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα, στις 6 Απριλίου 2017, είχε δηλώσει:

«σχεδιάζουμε και διασφαλίζουμε την πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς και δημιουργούμε δεκάδες, εκατοντάδες νέους παιδικούς σταθμούς ώστε να μπορούν να καλύψουν όλα τα παιδιά του τόπου από 3 ετών και πάνω. Κανένα ζευγάρι δε θα χρειάζεται να πληρώνει παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά».

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

α) Για ποιο λόγο δημιουργήθηκε όλη αυτή η απογοητευτική κατάσταση με 40.751 παιδιά να μένουν εκτός παιδικών σταθμών;

β) Τι προτίθεστε να κάνετε προκειμένου να διορθώσετε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί;

20170707 ΕΡΩΤΗΣΗ 40.751 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών

20170707 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 40.751 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Υπ.Κοινωνικής Ασφάλισης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Υπουργείου Εσωτερικών