Ερώτηση για την απομάκρυνση αμιάντου από στέγες ιδιωτικών κτιρίων

Print Friendly

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Την απομάκρυνση αμιάντου από στέγες ιδιωτικών κτιρίων και την επιδότηση σχετικού προγράμματος ζητάνε με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Ανάπτυξης ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας και δέκα ακόμη βουλευτές της Ν.Δ. Με πρώτη υπογράφουσα την βουλευτή Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι από 01-01-2005 ισχύει ολική απαγόρευση της εμπορίας και χρήσης αμιάντου σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλούν το αρμόδιο Υπουργείο να απαντήσει σχετικά με τις προσπάθειες που έχει καταβάλει προκειμένου να απομακρυνθούν οι επιβλαβείς για την δημόσια υγεία πλάκες. Παράλληλα αναφέρουν πως κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία Προγράμματος Επιδότησης αναλόγου του «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον» έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αντικατάσταση των πλακών αμιάντου από όλα τα ιδιωτικά κτίρια προς όφελος της προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση αναφέρεται:

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Νικόλαο Δένδια
ΘΕΜΑ: «Απομάκρυνση Αμιάντου από Στέγες Ιδιωτικών Κτιρίων».

Κ. Υπουργέ,
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία 1999-77-ΕΚ καθώς και με τις Αποφάσεις με αριθ. Η.Π. 13588/725 (Αριθμός Φύλλου 383-28-03-2006 Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) από 01-01-2005 ισχύει Ολική Απαγόρευση της εμπορίας και χρήσης Αμιάντου σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς είναι ένας Νομός που έχει πολλά ιδιωτικά κτίρια των οποίων η στέγη είναι καλυμμένη με πλάκες Αμιάντου, κάτι που προφανώς συμβαίνει και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες ανά τη χώρα. Τα κτίρια στην πλειονότητά τους ανήκουν σε ιδιώτες οι οποίοι λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών αδυνατούν να προβούν σε αντικατάσταση των πλακών Αμιάντου, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η υγεία όχι μόνο των ιδίων αλλά και όσων μένουν σε γειτονικά κτίρια.

Δεδομένων των συνθηκών κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία Προγράμματος Επιδότησης αναλόγου του «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον» έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αντικατάσταση των πλακών Αμιάντου από όλα τα ιδιωτικά κτίρια προς όφελος της προστασίας της Δημόσιας Υγείας ανά τη χώρα.

ΕΡΩΤΑΣΘΕ κ. ΥΠΟΥΡΓΕ:
– Τι προτίθεσθε να κάνετε προκειμένου να απομακρυνθούν οι πλάκες Αμιάντου από τα ιδιωτικά κτίρια, ώστε να μην αποτελούν κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία;
– Προτίθεσθε στα πλαίσια του νέου ΣΕΣ να δημιουργήσετε πρόγραμμα επιδότησης ανάλογο του «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον» για την αντικατάσταση των πλακών Αμιάντου από τα ιδιωτικά κτίρια;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

1. Αντωνίου Μαρία
2. Χαρακόπουλος Μάξιμος
3. Μαρίνος Ανδρέας
4. Βλάχβεης Μενέλαος
5. Ιακωβίδου Παναγιώτα
6. Κυριαζίδης Δημήτριος
7. Δήμας Χρίστος
8. Βογιατζής Παύλος
9. Κόλλιας Κώστας
10. Μακρή Θεοδώρου Ελένη
11. Αναγνωστόπουλος Γιώργος

Ερώτηση_Απονάκρυνση_Αμίαντος

Απάντηση_Υπ.Ανάπτυξης