Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερώτηση για τους τρόπους αντιμετώπισης των οφειλών των αγροτών

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

images-1

 

Άμεσα μέτρα, προκειμένου να προστατευθούν οι αγρότες από μονομερείς και καταχρηστικές παρακρατήσεις ποσών που προστατεύονται από τη νομοθεσία, καθώς και χρηματοδότηση του αγροτικού κόσμου μέσω των Ανοιχτών Δανείων Αγροτών (Α.Δ.Α.) και ρύθμιση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων ζητούν 14 Βουλευτές της ΝΔ μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Σε ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Φεβρωνίας Πατριανάκου και συνυπογράφουν οι Χρίστος Δήμας, Ελένη Μακρή Θεοδώρου, Ιορδάνης Τζαμτζής, Γιώργος Κοντογιάννης, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Φωτεινή Αραμπατζή, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, Παύλος Βογιατζής, Δημήτριος Κυριαζίδης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Ευστάθιος Κωνσταντινίδης και Τιμολέοντας Κοψαχείλης.

Προσφάτως ξεκίνησε η αποστολή επιστολών από την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ προς τους οφειλέτες της, των οποίων οι λογαριασμοί παραμένουν σε ληξιπρόθεσμη κατάσταση άνω των 10 ημερών, με τις οποίες πληροφορούνται οι αγρότες ότι τα δεδομένα τους θα διαβιβαστούν σε εταιρεία ενημέρωσης, ενώ το Υπουργείο δεν έχει ακόμα καταθέσει στη Βουλή τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια.

Παράλληλα, σωρεύονται οι καταγγελίες αγροτών ότι παρακρατούνται ποσά από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, που αφορούν προκαταβολές της ενιαίας ενίσχυσης, επιστροφή του Φ.Π.Α. και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) πετρελαίου, καθώς ακόμα και συντάξεις τους, με προφανή συνέπεια οι αγρότες να περιέρχονται σε σοβαρότατη οικονομική δυσχέρεια και συχνότατα σε πλήρη αδυναμία να ανταποκριθούν στις βιοποριστικές τους ανάγκες, ακόμα δε και στις στοιχειώδεις βιοτικές. Επιπλέον, υπάρχουν και καταγγελίες αγροτών, σύμφωνα με τις οποίες πραγματοποιούνται παρακρατήσεις, που αφήνουν έως και μηδενικό υπόλοιπο στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Η κοινοτική  νομοθεσία κατοχυρώνει την ακέραιη καταβολή στους δικαιούχους των χρηματοδοτήσεων από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης. Ακόμα και ο Επίτροπος Γεωργίας Ντατσιάν Τσιόλος, αναφερόμενος στη δυνατότητα συμψηφισμού ευρωπαϊκών επιδοτήσεων στους Έλληνες γεωργούς με ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, διατύπωσε αρμοδίως τη θέση ότι αυτές οι ενισχύσεις είναι ενισχύσεις για τους γεωργούς. Δεν είναι ενισχύσεις για τον οποιονδήποτε δημόσιο φορέα, είτε συλλέγει φόρους είτε συλλέγει οποιοδήποτε άλλο χρέος των αγροτών.

Όσον αφορά τις συντάξεις, η εθνική νομοθεσία προστατεύει το ποσό της σύνταξης που κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό, ενώ επιπρόσθετα προβλέπει το ακατάσχετο των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα μέχρι του ποσού των 1.500 ή 2.000 ευρώ, σε περίπτωση κοινού λογαριασμού.

Η δικαστική διέξοδος, προκειμένου να δικαιωθούν οι αγρότες που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα αυτά, σαφώς και δεν μπορεί να αποτελεί λύση, όχι μόνο γιατί τις περισσότερες φορές δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες γνώσεις και τη δυνατότητα να καταφύγουν σε νομική συνδρομή, που συνεπάγεται πλέον της ταλαιπωρίας και σημαντικό κόστος, αλλά επιπλέον γιατί μία τέτοια τακτική δεν αρμόζει με την έννοια του Κράτος Δικαίου, το οποίο οφείλει να ρυθμίζει και να προνοεί και όχι να μεταθέτει το βάρος στη Δικαιοσύνη.

Για το λόγο αυτό, οι συνυποβάλλοντες την ερώτηση Βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς άμεσες παρεμβάσεις για την προστασία των αγροτών από κάθε είδους μονομερείς παρακρατήσεις ποσών που προστατεύονται από τη νομοθεσία, καθώς και από καταχρηστικές συμπεριφορές, αφού πολλές φορές αναγκάζονται να υπογράφουν συμβάσεις δανειοδότησης, με τις οποίες καλούνται να αποδεχθούν παρακρατήσεις των επιδοτήσεών τους για ενδεχόμενες οφειλές τους. Επίσης ζητούν να κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια, δεδομένου ότι ήδη έχει καθυστερήσει η κατάθεσή της, ενώ ρωτούν για την πορεία της χρηματοδότησης του αγροτικού κόσμου μέσω των Ανοιχτών Δανείων Αγροτών (Α.Δ.Α.).

Ερώτηση_οφειλές αγροτών

Απάντηση_Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Απάντηση_Υπουργείο Ανάπτυξης

Απάντηση_Υπουργείο Οικονομικών