Μετάβαση στο περιεχόμενο

”Η Βραδυνή” | Συνέντευξη στον Βαγγέλη Γιακουμή

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

26 Νοεμβρίου 2022

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Ένα, ένα περιγράφει τα έργα τα οποία βρίσκονται υπό ένταξη ή και έχουν προχωρήσει περισσότερο στην προβλεπόμενη διαδικασία του Ταμείου Ανάκαμψης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας.

Στέκεται μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και αναφέρει ότι κανένα έργο δεν έχει ενταχθεί για να εκπληρώσει πελατειακές σχέσεις, και τονίζει ότι μέχρι σήμερα έχουν εκπληρωθεί έγκαιρα τα 25 προαπαιτούμενα και ότι η χώρα μας υπέβαλε το αίτημα για τη 2η πληρωμή ταχύτερα από τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

Ταυτόχρονα όμως, έγινε και η πρώτη χώρα που υπέβαλε αίτηση και για την 3η πληρωμή, εκπληρώνοντας άλλα 3 ορόσημα, τα οποία «ξεκλειδώνουν» από τώρα, αντί το 2023, επιπλέον δόση δανείων 1,6 δισ. ευρώ.

Κύριε υφυπουργέ, σε μία κρίσιμη στιγμή για την Οικονομία της χώρας και την προοπτική της, το Ταμείο Ανάκαμψης πόσο θα συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας και από τι θα διασφαλιστεί έτσι ώστε να μην «σκορπιστεί» σε πελατειακές σχέσεις και κομματικές υποσχέσεις, εν όψει, μάλιστα, εκλογών;

«Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μία ιστορική ευκαιρία για τη χώρα μας, την οποία καλούμαστε να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Εκτιμάται ότι, συνολικά, η εφαρμογή του θα αυξήσει το ελληνικό ΑΕΠ μόνιμα κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και θα δημιουργήσει σχεδόν 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που διαφέρει από κάθε προηγούμενη, καθώς τα έργα και οι επενδύσεις οφείλουν να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025, και επομένως η αξιοποίηση των πόρων πρέπει να γίνει χωρίς καθυστερήσεις. Επίσης, υπάρχει πρωτοφανής δυνατότητα κινητοποίησης ιδιωτικών πόρων με τρόπο που να μην επιβαρύνει δημοσιονομικά το κράτος, αλλά να αξιοποιούνται στις δημόσιες επενδύσεις των ΣΔΙΤ. Το Ταμείο συνδυάζει για πρώτη φορά επενδύσεις με μεταρρυθμίσεις, όπου οι μεν δίνουν στο σχέδιο μακρο-οικονομική και οικονομική ισχύ και οι δε αποτελεσματικότητα και προοπτική. Με άλλα λόγια, σχεδιάζουμε τον αναπροσανατολισμό της ελληνικής Οικονομίας προς ένα νέο, σύγχρονο, εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, ανθεκτικό, Πράσινο, ψηφιακό και κοινωνικά δίκαιο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο. Κάθε έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης περνάει από “κόσκινο”, και τελικώς λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τη διαδικασία επιλογής έργων».

Τι σχεδιασμός έχει γίνει μέχρι σήμερα, έτσι ώστε να απορροφηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι που μας αναλογούν εις το ακέραιο, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να χαθεί έστω και 1 ευρώ;

«Γίνεται πραγματικά μία πολύ μεγάλη προσπάθεια από την κυβέρνηση και όλη τη Δημόσια Διοίκηση, υπό το συντονισμό του υπουργείου Οικονομικώ,ν ώστε να μη χαθεί ούτε ένα λεπτό. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι σήμερα, στο “Ελλάδα 2.0” έχουν υποβληθεί 210 επενδυτικά σχέδια, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια που προβλέπει το Πρόγραμμα (π.χ. αξιολόγηση, προ-έγκριση, έγκριση, συμβασιοποίηση). Ο προϋπολογισμός αυτών ανέρχεται σε 8,22 δισ. ευρώ (3,48 δισ. ευρώ δάνεια ΤΑΑ, 2,74 δισ. ευρώ κεφάλαια τραπεζών και 2 δισ. ευρώ ίδια συμμετοχή). Από τα 210 επενδυτικά σχέδια, 112, συνολικού ύψους 1,73 δισ. ευρώ, προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι επενδυτικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί αφορούν διαφορετικούς κλάδους της Οικονομίας, π.χ. Υπηρεσίες, Μεταφορές, Τουρισμός, Μεταποίηση, Ενέργεια, Έρευνα και Καινοτομία, Εμπόριο και Κατασκευές. Έχοντας εκπληρώσει έγκαιρα τα 25 προαπαιτούμενα, η χώρα μας υπέβαλε το αίτημα για τη 2η πληρωμή ταχύτερα από τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Ταυτόχρονα, όμως, έγινε και η πρώτη χώρα που υπέβαλε αίτηση και για την 3η πληρωμή, εκπληρώνοντας άλλα 3 ορόσημα, τα οποία «ξεκλειδώνουν» από τώρα, αντί το 2023, επιπλέον δόση δανείων 1,6 δισ. ευρώ».

Σε ποιους τομείς θα αξιοποιηθούν τα χρήματα από το ευρωπαϊκό Ταμείο, από τη στιγμή, μάλιστα, που υπάρχουν πολλές ανάγκες της χώρας από τις απανωτές κρίσεις που έχουμε βιώσει;

«Τα έργα εμπίπτουν στους τέσσερις βασικούς πυλώνες του Σχεδίου, δηλαδή στην “Πράσινη μετάβαση”, στην “Ψηφιακή μετάβαση”, σε “Απασχόληση – Δεξιότητες – Κοινωνική Συνοχή”, και σε “Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της Oικονομίας”, πάντα με γνώμονα τις ανάγκες και τις προοπτικές της ελληνικής Oικονομίας. Για παράδειγμα, η χρηματοδότηση για την ενίσχυση της Έρευνας και της Καινοτομίας στην Ελλάδα, από το Ταμείο Ανάκαμψης υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων. Επίσης 144 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ενίσχυση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας. Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε οριζόντια όλες τις επιστήμες και δημιουργούμε νέες εμβληματικές δράσεις σε διαθεματικές επιστημονικές περιοχές με ειδικό ενδιαφέρον, όπως το Περιβάλλον, οι Βιοεπιστήμες, η Αγροτεχνολογία κ.ά., με σκοπό τη σύνδεση με τον παραγωγικό ιστό. Επιπροσθέτως, αυξήσαμε τον προϋπολογισμό κατά 25 εκατ. ευρώ στο “Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ”, που χρηματοδοτεί προτάσεις συνεργατικών έργων Ε&Α μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων, που αξιολογήθηκαν με υψηλή βαθμολογία στο κριτήριο “αριστείας”. Σημαντική είναι, επίσης, και η χρηματοδότηση σε ποσοστό έως 70% των 13 έργων που διακρίθηκαν στο πρόγραμμα EIC του HORIZON 2020 και έλαβαν τη “Σφραγίδα Αριστείας”, με στόχο να ενισχυθούν κορυφαίες καινοτόμες εταιρίες για την παραγωγή εξαιρετικά προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και το πρόγραμμα “Thorax” που ενώνει την Ε&Α με την Εθνική Άμυνα. Παράλληλα, ένα σημαντικό ποσό έχει προβλεφτεί και για την περαιτέρω ανάπτυξη της πλατφόρμας ELEVATE GREECE, της ψηφιακής πύλης του Οικοσυστήματος Καινοτομίας δημιουργώντας κίνητρα για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα στη χώρα».

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για κατασπατάληση κονδυλίων, με συνέπεια πολλά χρήματα να πηγαίνουν προς φιλικά προς την κυβέρνηση πρόσωπα ή επιχειρήσεις. Τι απαντάτε;

«Η αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορούσε αντί να κατηγορεί την κυβέρνηση, να καταθέσει ολοκληρωμένες και κοστολογημένες προτάσεις για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Από την πρώτη στιγμή έχουμε πει πως δεν θα σπαταλήσουμε τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης για μικροπολιτικούς σκοπούς. Εξάλλου, υπενθυμίζεται πως όλα τα έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα χρηματοδοτηθούν με όλους τους σχετικούς όρους των εθνικών και ευρωπαϊκών ελέγχων».

Κατά τη γνώμη σας, αντιμετωπίζονται η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια με αποτελεσματικό τρόπο;

«Είναι γεγονός πως αντιμετωπίζουμε μία μεγάλη εισαγόμενη κρίση ακρίβειας, όχι μόνο εμείς, αλλά όλες οι χώρες του κόσμου, ειδικότερα οι ευρωπαϊκές. Η κυβέρνηση έχει απλώσει ένα συνολικό δίχτυ προστασίας, με μία σειρά από παρεμβάσεις που βοηθούν ώστε οι επιπτώσεις να μην είναι τόσο έντονες. Όσον αφορά την αισχροκέρδεια, θα ήθελα να επισημάνω πως είναι η πρώτη φορά που γίνονται τόσοι έλεγχοι στην αγορά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στα σούπερ μάρκετ και στο χονδρεμπόριο».