Συνέντευξη στην εφημερίδα Βραδυνή και το δημοσιογράφο Ιορδάνη Χασαπόπουλο έδωσε ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Ο κ. Δήμας απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου τοποθετήθηκε για όλα τα ανοιχτά ζητήματα της επικαιρότητας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κατάργηση της οικονομίας, στον εκλογικό νόμο που φέρνει η Κυβέρνηση αλλά και στη φάση που βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία.
Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης:
– Να ξεκινήσουμε από το θέμα του εκλογικού νόμου που έρχεται στην ολομέλεια τις επόμενες ήμερες και να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα βρει τελικά τις 200 ψήφους για την κατάργηση του μπόνους;
Η Κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να βρει τους 200 βουλευτές. Δε νομίζω ότι θα τα καταφέρει, όμως το εκπληκτικό είναι πως για ακόμα μία φορά στο ΣΥΡΙΖΑ δε διστάζουν να συνεργαστούν με τη Χρυσή Αυγή, προκειμένου να πετύχουν μικροκομματικά οφέλη. Αξίζει να θυμίσω μόνο, πως στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η Νέα Δημοκρατία είχε καταστήσει παραπάνω από σαφές ότι περιθώριο συνεργασίας με τη Χρυσή Αυγή δεν υπάρχει.
– Η ΝΔ τι θα κάνει αν έρθει στην εξουσία θα αλλάξει αυτό τον νόμο;
Είναι μάταιο να λέμε κάθε φορά πως θα αλλάξουμε εκείνο το νόμο ή τον άλλο. Δεν είναι θέμα νόμου πια, αλλά ανάγκης ενός σταθερού εκλογικού συστήματος. Εμείς είμαστε υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, προκειμένου να σχηματίζονται σταθερές κυβερνήσεις με ισχυρό κορμό το πρώτο κόμμα, δίχως να αποκλείονται οι συνεργασίες.
– Γιατί πιστεύετε ότι άνοιξε θέμα εκλογικού νόμου η κυβέρνηση στην παρούσα φάση; συμφωνείτε με την άποψη ότι θέλει να ανακόψει την πορεία της ΝΔ προς την εξουσία;
Η διαδικασία για αλλαγή του εκλογικού συστήματος, δέκα μόλις μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές, συνιστά από μόνη της αποδοχή ήττας. Στο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πως μέρα με τη μέρα χάνουν ακόμα και τους πλέον σκληρούς υποστηρικτές τους καθώς αποδεικνύονται παντελώς αναξιόπιστοι και επιβλαβείς για τη χώρα. Έτσι αντί να ασχολούνται με τα εργασιακά και τη νέα αξιολόγηση, στην Κυβέρνηση ασχολούνται με τον εκλογικό νόμο, κάτι που δείχνει ότι ούτε οι ίδιοι βλέπουν μακροπρόθεσμη προοπτική της διακυβέρνησης τους. Από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία με λίγα λόγια και υπεύθυνη στάση δείχνει καθημερινά πως αποκτά μεγαλύτερη δυναμική ικανή να εκφράσει μια συμμαχία πολιτών υπέρ της δημιουργίας μιας Ελλάδας της παραγωγής, της προκοπής και της ευθύνης.
– Το άλλο μεγάλο θέμα είναι τα εργασιακά και οι απαιτήσεις της τρόικας ενόψει του Σεπτεμβρίου; Ο υπουργός Εργασίας προσπαθεί να πείσει την βουλή και τους εργαζόμενους ότι παρά τις πιέσεις η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στον κατώτατο μισθό. Εκτιμάτε πως θα μπορέσει η κυβέρνηση να κερδίσει κάτι; η θα έχουμε και εδώ μεγάλες υποχωρήσεις.
Όπως σας είπα η Κυβέρνηση αυτή έχει εντός και εκτός της χώρας αποδειχθεί παντελώς αναξιόπιστη. Σήμερα πανηγυρίζει που ψηφίζονται πράγματα, που πριν ένα χρόνο ήταν πέρα από τις «κόκκινες γραμμές» της. Δεν περιμένω τίποτα από τον Υπουργό Εργασίας, αντίθετα φοβάμαι για τα χειρότερα.
– Οι μειώσεις στις συντάξεις το ΕΚΑΣ και τις επικουρικές διαδέχεται η μια την άλλη. Τι πρόκειται να γίνει τελικά με τους συνταξιούχους, γιατί όσοι γνωρίζουν λένε ότι μέχρι το 2018 θα χάσουν 40% μέσο όρο του εισοδήματος τους περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι. Συμφωνείτε με αυτή την εκτίμηση;
Εάν η Κυβέρνηση δεν πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει, τότε αυτομάτως θα ενεργοποιηθεί ο Μηχανισμός Δημοσιονομικής Προσαρμογής, ο λεγόμενος «κόφτης» και ανάλογα με την απόκλιση από τους στόχους που έχουν τεθεί, θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις. Η Κυβέρνηση λοιπόν, δεν έχει περιθώριο λάθους. Πρέπει να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για να διαφυλάξει μισθούς και συντάξεις. Δυστυχώς όμως η ακολουθούμενη πολιτική υπερφορολόγησης δεν πρόκειται να αποδώσει και κυρίως δεν πρόκειται να φέρει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
– Τις προηγούμενες ημέρες οι κύριοι Βαρουφακης και Γκαλμπρειθ με συνεχή άρθρα και συνεντεύξεις άνοιξαν ένα θέμα που φανέρωσε τα κρυφά σχέδια της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με το λεγόμενο “PLAN X”. Ποια είναι η άποψη σας, πρέπει να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για το θέμα;
Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και ο συνεργάτης του ξεκαθαρίζουν πως λειτούργησαν κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού. Το ζήτημα δεν είναι ότι αναζητούσαν ένα εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν πήγαιναν καλά. Το πρόβλημα είναι πως επένδυσαν σε αυτό το σχέδιο, σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να πιστέψει κανείς ότι μας οδηγούσαν στη δραχμή. Σε κάθε περίπτωση, είναι τόσο μεγάλο το κόστος για τους Έλληνες από το πρώτο 7μηνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που οφείλουμε να αναζητήσουμε ευθύνες.
– Η εκτίμηση σας είναι πως η κυβέρνηση θα κατέβαζε τον στρατό στους δρόμους στην προσπάθεια της να προλάβει αντιδράσεις από την έξοδο της χώρας από το ευρώ; Πιστεύετε ότι Θα έφτανε σε σημείο να κατέλυε άρθρα του συντάγματος;
Μπορεί ο ίδιος ο κ. Καμμένος να είχε τονίσει πως ο στρατός εγγυάται την Ασφάλεια της χώρας, αλλά ας μη συζητάμε τέτοια σενάρια. Ευτυχώς για όλους μας και τη χώρα δε φτάσαμε εκεί.
– Ένα άλλο μέτωπο που έχει ανοίξει η κυβέρνηση είναι αυτό με τις τηλεοπτικές άδειες. Ποια είναι η εκτίμηση σας γιατί προσπαθεί να κλείσει ορισμένα κανάλια που ήδη λειτουργούν και να δώσει άδειες σε νέους αμφιλεγόμενους επιχειρηματίες;
Το να θέλει μια Κυβέρνηση να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, εφ’ όσον θεωρεί πως κάτι δε λειτουργεί σωστά, είναι κάτι απόλυτα θεμιτό. Το να δημιουργεί ένα πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα παρεμβαίνει αυθαίρετα στο πόσα και ποια κανάλια θα λειτουργούν, προφανώς και εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες. Από τη μεριά μας είμαστε υπέρ του σεβασμού της συνταγματικής τάξης και του δικαιώματος της αχειραγώγητης και ελεύθερης ενημέρωσης και το Σύνταγμα μας είναι σαφές. Η αδειοδότηση και η εποπτεία των ραδιοτηλεοπτικών μέσων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο ο κ. Παππάς απαξίωσε. Προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα καθεστώς δικό τους και αυτό είναι εμφανές πια.
– Στο εσωτερικό της ΝΔ παρατηρείται ένα “βουβό κύμα” δυσαρέσκειας για την τακτική του κόμματος. Κάποιοι λένε ότι υπάρχει μέτωπο μεταξύ των πρώην αρχηγών Σαμαρά Μεϊμαράκη Καραμανλή. Συμφωνείτε με αυτή την εκτίμηση;
Δεν υπάρχει μέτωπο εναντίον του οποιουδήποτε. Η Νέα Δημοκρατία εξέλεξε αρχηγό, πραγματοποίησε συνέδριο και συντεταγμένη διατυπώνει ένα υπεύθυνο πρόγραμμα διακυβέρνησης για τη χώρα. Η δυναμική αυτή δε μπορεί να ανακοπεί ούτε από φήμες, ούτε από προσωπικές απογοητεύσεις.
-Ο κ. Μητσοτακης θα μπορέσει πιστεύετε να ξαναενωσει το κόμμα και να το φέρει στην εξουσία; Σας ρωτώ γιατί ακούω πολλά στελέχη να λένε πως “η τακτική που ακολουθεί είναι πολωτική”, “Θα πρέπει να δείξει ότι σε ορισμένα ζητήματα βάζει πλάτη για το καλό της χώρας” κλπ.
Η Νέα Δημοκρατία είναι ενωμένη. Ας μην αμφιβάλει κανείς για αυτό. Έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε κάθε επιλογή που θα πάει τη χώρα μπροστά και αυτό θα κάνουμε. Μακριά από προσωπικές στρατηγικές και μικροπολιτικά συμφέροντα. Σε ότι αφορά τη στάση του κόμματος στη Βουλή, είναι απόλυτα ξεκάθαρη. Σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ, εμείς σε όσα συμφωνούμε υπερψηφίζουμε και σε όσα διαφωνούμε καταψηφίζουμε.