• Home »
  • Άρθρα »
  • Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να εκφράσει την κοινή λογική – Άρθρο στην εφημερίδα «Πελοπόννησος της Κυριακής»

Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να εκφράσει την κοινή λογική – Άρθρο στην εφημερίδα «Πελοπόννησος της Κυριακής»

Print Friendly

ÁÈÇÍÁ-ÂÏÕËÇ-Íïìïó÷Ýäéï ôïõ Õðïõñãåßïõ Ïéêïíïìéêþí.(Eurokinissi-ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ ÃÉÁÍÍÇÓ)

10.01.2016

Άρθρο Χρίστου Δήμα στην εφημερίδα της Αχαϊας “Πελοπόννησος της Κυριακής”.

Είμαι της άποψης ότι οι ιδεολογίες δεν έχουν «πεθάνει» και επομένως δεν είναι όλοι και όλα το ίδιο. Μάλιστα τον τελευταίο χρόνο, η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και η δυσάρεστη εκτροπή που προκλήθηκε στην ελληνική οικονομία, ακριβώς εξαιτίας ιδεοληπτικών εμμονών, αποδεικνύουν το παραπάνω, δυστυχώς με τον χειρότερο τρόπο για την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Σήμερα, λοιπόν, η ιδεολογία αποτελεί όχι απλώς την πηγή ενός πολιτικού αφηγήματος αλλά το απαραίτητο πλαίσιο στο οποίο μπορεί να ανθίσει ένας ξεκάθαρος πολιτικός προσανατολισμός για το μέλλον του τόπου μας, την απαλλαγή από όσα μας κρατάνε πίσω και την χάραξη μιας ασφαλούς πορείας για την οριστική έξοδο από την κρίση. Σε αυτό το στοίχημα καλείται σήμερα να ανταποκριθεί η Νέα Δημοκρατία. Ασφαλώς, ο αυριανός της Πρόεδρος θα έχει σημαίνοντα ρόλο για την επιτυχή υλοποίησή του.

Καταρχήν υπάρχουν πράγματα που πρέπει και άλλα που δεν πρέπει να αλλάξουν στην Νέα Δημοκρατία. Για παράδειγμα, η ιδεολογική βάση του κόμματος αν και χρήζει περαιτέρω συζητήσεων και διευκρινήσεων, κινείται στη σωστή κατεύθυνση και επιβεβαιώθηκε περίτρανα από τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων μηνών. Η Νέα Δημοκρατία έχει δικαιωθεί για την αφοσίωσή της στον ρεαλισμό, αντί σε ευχολόγια που αποσκοπούν εφήμερα να υφαρπάξουν την ψήφο των πολιτών. Είναι δικαιωμένη όταν πλέον όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας αναγνωρίζει ότι ανάπτυξη και δουλειές με υπερφορολόγηση και σπάταλο κράτος δεν υφίσταται. Είναι ένα δίδυμο υφεσιακό το οποίο τους τελευταίους μήνες διογκώθηκε αντί να περιοριστεί και όλοι το βιώνουν σήμερα σε ακραίο βαθμό.

Από την άλλη πλευρά, όμως η Νέα Δημοκρατία οφείλει να διευρύνει περισσότερο και να ξεκαθαρίσει την δική της προσέγγιση για το πώς θα ξεμπερδέψουμε μια και καλή από τα σημερινά οικονομικά δεινά. Πρέπει να μιλήσει περισσότερο για τα κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα, π.χ. μέσω περισσότερης στήριξης νέων επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό ή επιχειρήσεων με αυξημένη προστιθέμενη αξία όπως αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. Η στήριξη της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, των επαγγελματιών και των αγροτών πέρα από απλές διαπιστώσεις θα πρέπει να συνοδεύεται με ξεκάθαρα οικονομικά και πολιτικά εργαλεία προκειμένου το πλέον παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας να σταθεί και πάλι στα πόδια του και μαζί με αυτό να ορθοποδήσει η εγχώρια παραγωγή.

Ένα κράτος όμως φιλικό στην επιχειρηματικότητα είναι ένα κράτος που εμπνέει ασφάλεια ως προς την λειτουργικότητά του, την συνέπεια και την συνέχειά του, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Εδώ υπεισέρχεται ο κρίσιμος ρόλος του δημόσιου τομέα για τον οποίο αν και ιδεολογικά τοποθετείται, η Νέα Δημοκρατία πρέπει να πει περισσότερα. Πρέπει να μιλήσει πιο επίμονα για τα τρία «Α», δηλαδή, την αποδοτικότητα, την αποτελεσματικότητα και την αξιοκρατία. Αντίθετα οφείλει να μην φοβηθεί για το αν κάποιος θίγεται από αυτές τις λέξεις. Η ποιότητα του δημόσιου τομέα αποτελεί ίσως τον πιο πολύτιμο παράγοντα προκειμένου η ιδιωτική πρωτοβουλία να ανθίσει. Είναι χρέος κάθε αναπτυγμένου κράτους να το εξασφαλίζει. Αυτό μάλιστα δεν θα έπρεπε καν να αποτελεί ιδεολογικό στίγμα αλλά αυτονόητη επιλογή οποιουδήποτε κράτους που στοχεύει στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σε ένα κράτος σαν το παραπάνω, οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν συντεταγμένη προσπάθεια ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας της χώρας και όχι πεδίο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Η ιστορική ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτό να το ξεκαθαρίσει. Ο εμποτισμός γενεών Ελλήνων ότι κάθε αποκρατικοποίηση αποτελεί προϊόν «ξεπουλήματος» και εκχώρησης της ιδιοκτησίας του λαού είναι πέρα για πέρα εσφαλμένη. Για παράδειγμα οφείλει να εξηγήσει ικανοποιητικά στους πολίτες ότι ένα αεροδρόμιο σε τουριστικό νησί, παραμελημένο, με εγκαταλελειμμένες υποδομές, εντελώς μη ανταγωνιστικό με αεροδρόμια γειτονικών χωρών, όχι απλώς δεν τιμά την περιουσία των Ελλήνων αλλά αντίθετα την υποβαθμίζει, αποτελεί προσβολή για την χώρα, οδηγεί σε απώλεια τουριστικών αφίξεων και άρα εσόδων και επομένως περικόπτει θέσεις εργασίας, φέρνει περισσότερη ανεργία.

Αν όμως, η ιδεολογία αποτελεί τη μια πλευρά του νομίσματος, αναμφίβολα η οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί την δεύτερη, εξίσου απαραίτητη, προκειμένου η δική της πρόταση να κερδίσει την πλατιά κοινωνική αποδοχή. Σήμερα, βεβαίως ο τρόπος που οι πολίτες οργανώνονται και συσπειρώνονται γύρω από τον πολιτικό χώρο που τους εκφράζει έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν. Αυτός όμως δεν μπορεί να αποτελεί λόγος παραίτησης των πολιτικών φορέων, των κομμάτων από την επαφή με τον κόσμο αλλά αφορμή προσαρμογής τους. Για παράδειγμα η χρήση των νέων τεχνολογιών πλέον είναι πολύ πιο αποδοτική στην επικοινωνία ενός μηνύματος από ότι μια τηλεοπτική διαφήμιση. Ένα σύγχρονο κόμμα οφείλει να συνυπολογίζει την πρόοδο που συντελείται σε αυτόν τον χώρο και η Νέα Δημοκρατία έχει ακόμη πολλά βήματα να κάνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο ρόλος εξάλλου των τοπικών οργανώσεων οφείλει επίσης να αναμορφωθεί. Οι ερημωμένες τοπικές είναι προϊόν αφενός της αποκοπής τους από την κεντρική διοίκηση του κόμματος και επομένως της αδυναμίας επικοινωνίας στο δεύτερο, των ιδιαίτερων τοπικών προβλημάτων της κάθε περιοχής, αφετέρου όμως και της απουσίας προθέσεων αναδιοργάνωσης τους. Οι σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα σε κεντρικό και τοπικό κομματικό επίπεδο χρειάζεται να ισχυροποιηθούν ξανά. Αλλά και σε κεντρικό επίπεδο, η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται ευελιξία, λιγότεροι εκπρόσωποι και περισσότερη ουσία, δηλαδή οργανωτικές δομές που παράγουν πραγματική πολιτική σκέψη και προτάσεις αντί δημόσιες σχέσεις.

Όλα αυτά αποτελούν αναμφίβολα ένα δύσκολο εγχείρημα. Ο νέος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα κληθεί να το υλοποιήσει. Σε μεγάλο βαθμό από αυτόν και βεβαίως από όλους μας, εξαρτάται αν η Νέα Δημοκρατία θα γίνει και πάλι η μεγάλη παράταξη που ενώνει τον χώρο της κεντροδεξιάς εκφράζοντας την κοινή, απλή λογική. Αυτή η απλή λογική άλλωστε συμπυκνώνεται σε μια μόνο φράση. Στη δημιουργία ενός σύγχρονου, λειτουργικού κράτους που θα μας κάνει όλους περήφανους.