Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάθεση του «Σχεδίου Β» για την ελληνική οικονομία

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

vouliTo ζήτημα του «plan X» της Κυβέρνησης για την ελληνική οικονομία έφερε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας με επίκαιρη επερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων. Η επίκαιρη επερώτηση που υπογράφεται και από το βουλευτή Κορινθίας Χρίστο Δήμα ζητά από τους Υπουργούς Επικρατείας – Οικονομικών και Άμυνας να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήματα για το πρώτο 7μηνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και να καταθέσουν τα σχετικά έγγραφα:

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Επίκαιρη Επερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Προς:

1. Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα,
2. Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
3. Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο.

Θέμα: Κατάθεση του «Σχεδίου Β» για την ελληνική οικονομία

Το τελευταίο διάστημα έρχονται στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη ενός παράλληλου σχεδίου για την ελληνική οικονομία, το οποίο είχε αναλάβει κατ’ εντολήν σας – όπως ο ίδιος έχει δηλώσει – ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης.

Λίγες ημέρες μετά το διχαστικό δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με την τότε ιδιότητα του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπέβαλλε Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων προκειμένου να δημοσιοποιήσει ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσιπρας τη μελέτη επιπτώσεων εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, στην οποία ο ίδιος είχε αναφερθεί σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ.

Σε απάντηση του εν λόγω αιτήματος, ο υπουργός Επικρατείας κ. Παππάς, σημείωνε προκλητικά ότι επρόκειτο για “ανάλυση των επιπτώσεων” και όχι “μελέτη επιπτώσεων” και ως εκ τούτου δεν συνιστούσε “επίσημο σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ και επιστροφής σε εθνικό νόμισμα”», αρνούμενος ουσιαστικά την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου.

Με την απάντηση του ο υπουργός Επικρατείας κ. Παππάς, διέψευδε τον πρωθυπουργό του κ. Αλέξη Τσίπρα, που από το βήμα της Βουλής στις 31.06.2015 απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφης Γεννημάτα, είχε χαρακτηριστικά πεί «…Φυσικά και είχα δώσει προσωπικά εντολή να συγκροτηθεί ομάδα επεξεργασίας σχεδίου άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

Όπως είναι γνωστό, η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει από τις 30.03.2016 αίτημα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το ζήτημα της οικονομίας προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι συνθήκες που οδηγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων, ζημιώνοντας ανυπολόγιστα τους Έλληνες πολίτες.

Οι λόγοι για τους οποίους οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι κάνουν ό,τι μπορούν για να μην εξεταστεί το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από την Ολομέλεια της Βουλής, είναι προφανής.

Θυμίζουμε ότι η Νέα Δημοκρατία, ψήφισε υπέρ της πρότασης σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τη Δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ, το οποίο είχε υποβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει από καιρό τις εργασίες της.

Υπό το φως και των αποκαλύψεων του Αμερικανού Οικονομολόγου Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, τον οποίο ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε τοποθετήσει επικεφαλής της ομάδας που κατάρτιζε το ¨Plan X”, το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ.

Τους ισχυρισμούς του κ. Γκαλμπρέιθ, επιβεβαιώνουν και μια σειρά από γεγονότα και δηλώσεις της εποχής, όπως οι συνεντεύξεις του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκης, στην ιστοσελίδα newstatesman.com (13.07.2015) και στον τηλεοπτικό σταθμό Mega (14.07.2015) που αποκάλυψε ότι με εντολή του Πρωθυπουργού και του κυβερνητικού επιτελείου είχε συστήσει ειδική ομάδα εξέτασης ενός Grexit, το ενδεχόμενο έκδοσης IOU’s και του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ αλλά και την πιθανότητα εθνικοποίησης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα ίδια επανέλαβε ο κ. Βαρουφάκης και στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ (19.01.2016) που επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός «Σχεδίου Χ» το οποίο είχε εκπονήσει η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με εντολή του Πρωθυπουργού κ. Α.Τσίπρα για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ αποδέχθηκε ότι εξέταζε ένα σύστημα εξωτραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών για την αντιμετώπιση της τραπεζικής αργίας.

Από όλα τα ανωτέρω, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση είχε επεξεργαστεί ένα “Plan B” ή “Plan X ”, κατ’ άλλους, το οποίο στην πραγματικότητα ήταν το “Plan (T)sipras”, ο οποίος σήμερα εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα και να μην παίρνει επίσημη θέση για όλα όσα αναφέρει ο Αμερικανός καθηγητής και σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη, τα οποία εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση.

Στα αποσπάσματα του βιβλίου του τότε συμβούλου του κ. Βαρουφάκη, με τίτλο «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα», αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι σχεδιαζόταν η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζών, η ανακεφαλαιοποίησή τους με νέα δραχμή, το κλείσιμο τους επ’ αόριστο, η έκδοση υποσχετικών για πληρωμή μισθών και συντάξεων καθώς και η επιστράτευση Δημοσίων Υπαλλήλων.

Προβλεπόταν, ακόμη, η ανάληψη της ευθύνης για τη Δημόσια Τάξη, την Ασφάλεια και τις προμήθειες βασικών ειδών από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών.

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή όπου όλοι οι Έλληνες πληρώνουν πολύ ακριβά το μάρμαρο των συνεχών αποτυχιών της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα και της δήθεν περήφανης διαπραγμάτευσης που κορυφώθηκε με το δημοψήφισμα “φιάσκο” που εξαπάτησε τους πολίτες.

Τα ερωτήματα που απαιτούν άμεσες και συγκεκριμένες απαντήσεις είναι πολλά και αμείλικτα.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός και οι κ.κ. Υπουργοί των Οικονομικών και Άμυνας:

  1. Υπήρξε ή δεν υπήρξε “Σχέδιο Β” ή “Σχέδιο Χ” όπως όλοι οι πρωταγωνιστές της περιόδου, ομολογούν;
  2. Ποιοι συμμετείχαν στην ομάδα του κ. Βαρουφάκη για την επεξεργασία του “Σχεδίου Β” εκτός από τον κ. Γκαλμπρέιθ, και τι θέσεις κατέχουν σήμερα;
  3. Πόσο κόστισε η μελέτη και στη βάση ποιας σύμβασης απασχολήθηκε ο Aμερικανός καθηγητής ως σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας;
  4. Από ποιον και πότε έλαβε την εντολή σύνταξης της έκθεσης που περιγράφει ο κ. Γκαλμπρέιθ στο βιβλίο του;
  5. Ποιοι ήταν οι αποδέκτες της έκθεσης;
  6. Η εν λόγω έκθεση παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα τον Μάιο του 2015 όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο κ. Γκαλμπρέιθ και αν ναι, πότε και από ποιους;
  7. Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα και το σύνολο της αλληλογραφίας οποιαδήποτε μορφής που κατέληξαν στη σύνταξη της έκθεσης επιπτώσεων.
  8. Να κατατεθεί η έκθεση της επιτροπής του ¨Σχεδίου Β”.

unnamed (1) unnamed