Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κλειστά μουσεία λόγω έλλειψης προσωπικού

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

14956506_1147743185274503_2686321468644627309_nΚλειστά μουσεία λόγω έλλειψης προσωπικού

Ερώτηση στον Υπ.Πολιτισμού με αφορμή το κλείσιμο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Νεμέας

Αθήνα, 4.11.2016

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

τις τελευταίες ημέρες το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Νεμέας παραμένει κλειστό για τους επισκέπτες. Σύμφωνα με ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στην είσοδο του, το Μουσείο παραμένει κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού. Αντίστοιχη φαίνεται να είναι η εικόνα και σε αρκετά άλλα μουσεία της χώρας, τα οποία είτε έχουν μειώσει τις ώρες λειτουργίας τους για το κοινό, είτε παραμένουν κλειστά επειδή δε διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργήσουν.

Αυτή η εξέλιξη, δημιουργεί άσχημη εικόνα για την Ελλάδα, καθώς επισκέπτες από όλο τον κόσμο που κάνουν χιλιάδες χιλιόμετρα προκειμένου να γνωρίσουν τις ελληνικές αρχαιότητες συναντούν κλειστές πόρτες. Επιπλέον, ενώ βρισκόμαστε σε μια εποχή που το ελληνικό κράτος έχει ανάγκη από την καλύτερη δυνατή τουριστική προβολή και την αύξηση των εσόδων του, τέτοια φαινόμενα οδηγούν σε απώλεια σημαντικών εσόδων.

Το πρόβλημα μάλιστα, φαίνεται πως δεν αφορά μόνο το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Νεμέας, αλλά υφίσταται σε αρκετά ακόμα μουσεία της χώρας, κάτι που μεταφράζεται σε απώλεια χιλιάδων ευρώ για τα κρατικά ταμεία και την τοπική οικονομία αλλά και σε ταυτόχρονα δυσφήμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

α) Πόσα Μουσεία σε όλη τη χώρα παραμένουν κλειστά σήμερα λόγω έλλειψης προσωπικού;

β) Για ποιο λόγο παρατηρείται έλλειψη προσωπικού και σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προκειμένου να επαναλειτουργήσουν άμεσα τα κλειστά μουσεία;