Το ζήτημα της προστασίας της ονομασίας της φέτας έφεραν στη Βουλή 43 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με πρώτο υπογράφοντα το βουλευτή Πέλλας κ. Γιώργο Καρασμάνη. Η ερώτηση, που μεταξύ άλλων υπογράφει και ο βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να ενημερώσει τη Βουλή και να καταθέσει επίσημα τα έγγραφα που αποδεικνύουν την αποδοχή και υπογραφή της Συμφωνίας ΕΕ – Ν. Αφρικής, η οποία αποδεικνύει τα τραγικά λάθη της Κυβέρνησης στη διαχείρισης της διαδικασίας προστασίας της φέτας.
Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Με τη γνωστή πρακτική μετάθεσης ευθυνών επιχειρείτε να ¨κουκουλώσετε¨ τα τραγικά σας λάθη στη συμφωνία με τη Νότια Αφρική για την προστασία της φέτας».
Αθήνα, 25 Ιουλίου 2016
Ο κ. Αποστόλου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή (15/7/16), προς το τέλος της ομιλία του έκανε ξεκάρφωτη αναφορά και στη συμφωνία με τις Τρίτες Χώρες λέγοντας «…κάνουμε μια προσπάθεια να προστατεύσουμε τα ΠΟΠ προϊόντα μας, ιδιαίτερα τη ΦΕΤΑ, μέσα από τις Συμφωνίες που έχετε μονογράψει (ΣΣ εννοώντας την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ), οι οποίες μας έχουν βάλει το μαχαίρι στο λαιμό. Όμως εμείς αντιστεκόμαστε»!
Επίσης, η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, σε αναφορά που είχα καταθέσει με αφορμή σχετική επιστολή του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Γαλακτοκομικών Προϊόντων, μου απέστειλε απάντηση (αριθ. πρωτ. 73400/11-07-2016) που απάντηση στις ανησυχίες των παραγωγών δεν δίνει..
Τα παραπάνω, όπως και το απίστευτο αλαλούμ στο οποίο θα αναφερθώ στη συνέχεια, επιβεβαιώνουν δυστυχώς όσα επανειλημμένα έχω καταγράψει και καταθέσει επίσημα για την επί ενάμιση χρόνο εξοργιστική καθυστέρηση να… ασχοληθούν με το μείζον αυτό θέμα και την πρωτοφανή ολιγωρία τους στις όποιες διαπραγματεύσεις.
Αποκαλύπτεται επίσης ότι κατά την πάγια πρακτική της σημερινής Κυβέρνησης, επιχειρείται και σ’ αυτό το ζήτημα που ¨καίει¨ τους αιγοπροβατοτρόφους μας και αφορά την ίδια την εθνική μας οικονομία, να μετατεθούν οι δικές τους αυταπόδεικτες ευθύνες, στην… προκάτοχο Κυβέρνηση!
Ενισχύεται δε αυτή η πεποίθηση και από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, που λέει στην απάντησή της ότι «… η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των σχετικών διαπραγματεύσεων…» χωρίς να αναφέρει πότε έγινε αυτό, επιρρίπτοντας ταυτόχρονα ευθύνες στην Κομισιόν για μη τήρηση των ευρωπαϊκών ¨κόκκινων γραμμών¨.
ΕΠΕΙΔΗ, περίτρανη απόδειξη της απίστευτης καθυστέρησης και ολιγωρίας τους είναι, ότι η πρώτη σύσκεψη στο αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας, συνεκλήθη στις 4 Μαρτίου 2016, ενώ η πρώτη κοινή επιστολή των δύο συναρμόδιων Υπουργείων προς την Κομισιόν εστάλη την 1ηΑπριλίου 2016. Καθώς επίσης το γεγονός ότι στα συμβούλια Υπουργών Γεωργίας στις 16 Μαρτίου και 16 Νοεμβρίου του 2015, στα οποία συζητήθηκαν οι διεθνείς συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με Τρίτες Χώρες, ο κ. Αποστόλου που συμμετείχε, δεν αντέδρασε ως όφειλε, μη κάνοντας ούτε νύξη για την συγκεκριμένη συμφωνία…
ΕΠΕΙΔΗ, μέσα σ’ αυτό το αλαλούμ, από τη μια ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ισχυριζόταν αρχικά ότι η συμφωνία είχε – δήθεν – κλείσει τον Μάρτιο του 2014, αργότερα… μετέθεσε την ημερομηνία στον Σεπτέμβριο του 2014. Αλλά ο Αναπληρωτής του στη Βουλή… προτίμησε άλλη ημερομηνία – τη 15η Ιουλίου 2014 – κατά την οποία δήθεν ¨η χώρα μας μονόγραψε αυτή τη συμφωνία¨ και ενώ, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομίας, στην απάντησή του… δεν γνωρίζει (!!) πότε έκλεισαν οι διαπραγματεύσεις…
ΕΠΕΙΔΗ, εάν η Συμφωνία είχε κλείσει το 2014, πώς γίνεται σχεδόν δύο χρόνια μετά, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να δηλώνει στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας για ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ το οποίο ετοιμάζεται να υπογράψει η Ε.Ε. με την Νότια Αφρική (Δελτίο Τύπου στην ιστοσελίδα του Υπ. Α.Α.Τ στις 14.4.2016). Και στο συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας του Μαΐου του 2016, ο ίδιος να μιλάει (πάλι) για συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η Ε.Ε. με τη Νότια Αφρική (Δελτίο Τύπου στην ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ. 17.5.2016)…
ΕΠΕΙΔΗ, στις 13/5/2016 η ολλανδική Προεδρία, ενημέρωσε τα κράτη – μέλη ότι, η υπογραφή της συμφωνίας δεν μπορεί να προχωρήσει, αν δεν συμφωνήσουν όλα του κράτη – μέλη. Άρα υπήρχε ακόμη χρόνος για διαπραγμάτευση που αφέθηκε να χαθεί αναξιοποίητος.
ΕΠΕΙΔΗ, από τις 30 Ιουνίου στη Βουλή, τόνιζα ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για βελτίωση της συμφωνίας, και εφιστούσα την προσοχή, επικαλούμενος πληροφορίες από ευρωβουλευτές μας, ότι «στις 10/6/2016 απεστάλη από την Κομισιόν σε όλες τις χώρες-μέλη για υπογραφή, το τελικό σχέδιο απόφασης για τη συμφωνία για αποδοχή με τη ¨σιωπηρή διαδικασίᨻ – όπως λέγεται στην κοινοτική ορολογία με ημερομηνία λήξης την 15/6/16, αλλά σφύριζαν αδιάφορα…
ΕΠΕΙΔΗ, σύμφωνα πάλι με πληροφορίες των ευρωβουλευτών μας, αλλά λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά – σύμφωνα με την απάντηση του Γενικού Γραμματέα Οικονομίας, – στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων της 1ης Ιουνίου 2016, «η Ελλάδα ήρε, (ΣΣ δηλαδή απέσυρε) την επιφύλαξη για την υπογραφή της συμφωνίας», – αποδεχομένη αυτήν χωρίς καμία αντίρρηση»…
ΕΠΕΙΔΗ, δεν συμπεριελήφθη τελικά το Κείμενο Δήλωσης της Ελλάδας στη Συμφωνία αλλά μόνο η Δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – γι’ αυτό άλλωστε και ο Υπουργός στο Δελτίο Τύπου της 07/06/2016 (στην ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α. & Τ.) δεν αναφέρεται καθόλου σ’ αυτό, αποσιωπώντας αιδημόνως ότι έχασε μια ακόμα μάχη στις Βρυξέλλες…
ΕΠΕΙΔΗ, έτσι εξηγείται η ¨περίεργη¨ στάση της Προέδρου της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, να τερματίσει άρον – άρον τη συζήτηση στις 30/06/2016 για το συγκεκριμένο θέμα, με το πρωτάκουστο ¨επιχείρημα¨ ότι λόγω της Συνεδρίασης της Ολομέλειας θα πρέπει να διακοπεί η συζήτηση…
ΕΠΕΙΔΗ στην ίδια Επιτροπή, ο Υπουργός Α.Α. & Τ. δεν τόλμησε να παραδεχθεί ότι είναι αυτός που μαζί με τον Υπουργό Οικονομίας, άναψαν το πράσινο φώς στην Κομισιόν να προχωρήσει η Συμφωνία με τη Ν. Αφρική χωρίς να διατυπώσουν – ούτε για τα προσχήματα – την παραμικρή διαφωνία…
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός:
1. Γιατί δεν ανακοινώνει επισήμως την αποδοχή και υπογραφή της Συμφωνίας ΕΕ – Ν. Αφρικής και πότε επιτέλους θα καταθέσει στη Βουλή – όπως επίμονα έχω ζητήσει και όπως υποχρεούται:
* όλα τα έγγραφα των ετών 2013, 2014, 2015 και 2016 που αφορούν στην υπόθεση αυτής της συμφωνίας.
* την επιστολή των δύο Γενικών Γραμματέων (Υπ.ΑΑΤ και Οικονομίας) προς την Κομισιόν για το ίδιο θέμα την οποία επικαλέστηκε και – βέβαια – την επιστολή της Κομισιόν η οποία προφανώς προηγήθηκε και στην οποία υποχρεώθηκαν να απαντήσουν οι Γραμματείς.
2. Αν και πότε – για να λάμψει η αλήθεια – θα καταθέσει στο Κοινοβούλιο το έγγραφο που με ΕΛΛΗΝΙΚΗ υπογραφή θα ¨αποδεικνύει¨, υποτίθεται, τον ψευδή ισχυρισμό ότι επί της προηγούμενης Κυβέρνησης μονογράφηκε αυτή η συμφωνία.
3. Πότε σκοπεύουν να φέρουν στη Βουλή για επικύρωση τη συμφωνία – και το αργότερο, βέβαια, μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2016 – όπως ζητάει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων Γαλακτοκομικών Προϊόντων και όπως, κυρίως, απαιτούν οι παραγωγοί μας, για να πληροφορηθούν επιτέλους, τί μέλλει γενέσθαι, και ποιοι και πώς υπερασπίζονται τον ιδρώτα τους, το εισόδημα και την επιβίωσή τους.
ΕΡΩΤΗΣΗ 7254 477 25 07 2016 ΦΙΑΣΚΟ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΕΤΑΣ