Ομιλία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Στην ομιλία του ο Χρίστος Δήμας αναφέρθηκε στο πολύ σημαντικό έργο το οποίο επιτελεί η αστυνομία και το πυροσβεστικό σώμα με τα όποια μέσα διαθέτουν σήμερα. Τέλος υπογράμμισε την σημασία της μείωσης της γραφειοκρατίας, της καθετοποίησης, της ορθολογικότερης δομής της αστυνομίας και της πυροσβεστικής και την ανάγκη να εκσυγχρονιστούν και τα μέσα, όπως η εκτενέστερη χρήση της νέας τεχνολογίας αλλά και του Police Online.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να επιτύχουμε την πολυπόθητη οικονομική ανάκαμψη της χώρας είναι η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.
Εάν δεν διασφαλίσουμε το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, τότε πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που απαιτούνται για την λειτουργία μίας δίκαιης και ευνομούμενης κοινωνίας που θα έχει και στέρεες οικονομικές βάσεις.
Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός όσον αφορά την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Θα εστιάσω, στα άρθρα 11-63 όπου περιγράφεται η αναδιοργάνωση της Αστυνομίας η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
• Εξορθολογισμό της δομής και λειτουργίας της αστυνομίας.
• Μείωση της γραφειοκρατίας και των επιπέδων διοίκησης
• Καθετοποίηση των υπηρεσιών και των αρμοδιοτήτων
Όμως, εκεί που χρειάζονται, δημιουργούνται νέες Διευθύνσεις και προσαρμόζεται η δομή και το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ. στις νέες προκλήσεις της κοινωνίας όπως το ηλεκτρονικό έγκλημα, το οικονομικό έγκλημα, το οργανωμένο έγκλημα και οι τρομοκρατικές ενέργειες. Συνεπώς συστήνονται:
• Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού με το άρθρο 1.
• Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων το οποίο στοχεύει στον επιχειρησιακό συντονισμό των περιφερειακών υπηρεσιών της αστυνομίας και στην καλύτερη επικοινωνία και διαλειτουργικότητα μεταξύ των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών
• Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση των εγκλημάτων και των συνεπειών τους όπως π.χ. η αποτροπή αυτοκτονιών η διακίνηση παράνομου υλικού, εκφοβισμός εις βάρος ανηλίκων, η παιδική πορνογραφία ακόμη και η πειρατεία. Βέβαια, σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσω πως η Ελληνική Αστυνομία κάνει ήδη αξιοθαύμαστο έργο σε αυτόν τον τομέα και θα ήταν παράλειψη μου να μη το μνημονεύσω.
• Επίσης συστήνεται, Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας για την πρόληψη, έρευνα και καταπολέμηση οικονομικών εγκλημάτων σε βάρος του δημοσίου, την αντιμετώπιση και καταστολή της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.
• Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας για την αντιμετώπιση των ολοένα και περισσότερων τρομοκρατικών απειλών και ενεργειών.
• Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Πολιτών και Δημοτικής Αστυνόμευσης για την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ πολιτών και αστυνομίας.
• Συνήγορος του Αστυνομικού και του Πυροσβέστη ώστε να τους διασφαλίζει ότι μπορούν να κάνουν σωστά και μέσα στο πλαίσιο του νόμου το καθήκον τους, χωρίς κανένα πρόβλημα.
• Το άρθρο 18 μιλάει για τον κλάδο Αλλοδαπών και την Προστασία Συνόρων ώστε να υπάρχει ενιαίος έλεγχος στην πολιτική της μετανάστευσης. Κύριε Υπουργέ, οφείλω να σας τονίσω σε αυτό το σημείο –για πολλοστή φορά- πως τα Κέντρα Κράτησης ναι μεν πρέπει να λειτουργούν, αλλά εκτός το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορούν να λειτουργούν στα κέντρα πόλεων και εις βάρος της κοινωνίας που τα φιλοξενούν.
• Το άρθρο 22 μιλάει για τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών. Εδώ κύριε Υπουργέ επιτρέψτε μου να τονίσω πως θα ήθελα να έβλεπα πολύ πιο εκτεταμένη χρήση του Police Online ώστε να εκσυγχρονιστεί πρακτικά και λειτουργικά η λειτουργία των Αστυνομικών τμημάτων και να υπάρχει πολύ πιο γρήγορη και καλύτερη διαχείριση των πληροφοριών. Επιτέλους πρέπει να ξεφύγουμε από την τεχνολογία των φαξ και να εκσυγχρονιστούμε.
Η αναβάθμιση του επιπέδου τις επαγγελματικής και ακαδημαϊκής εκπαίδευσης του προσωπικού της αστυνομίας είναι επίσης μέσα στις προτεραιότητες. Κύριε Υπουργέ, ελπίζω πως στο μέλλον οι προσλήψεις στην Αστυνομία θα γίνονται αποκλειστικά από τις πανελλαδικές εξετάσεις και η στελέχωση της θα γίνεται ύστερα από την αποφοίτηση από τις σχολές. Αυτό θα είναι πολύ σημαντικό και για την ομογενοποίηση της αστυνομίας ώστε να υπάρχει ενιαίος τρόπος εισόδου στο Σώμα.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Προέρχομαι από έναν νομό με πολύ αυξημένη εγκληματική δραστηριότητα παρά την αξιοθαύμαστη προσπάθεια των αστυνομικών και την καθημερινή τους αυτοθυσία με τα λίγα μέσα που διαθέτουν. Το νομοσχέδιο αυτό το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό διότι πιστεύω πως θα είναι ένα ουσιαστικό βήμα για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας, όχι μόνο στον νομό μου, αλλά σε όλη την επικράτεια.
Είναι γεγονός πως οι σύγχρονες προκλήσεις απαιτούν μια πιο άμεση και ισχυρή παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς οι πολίτες χρειάζονται μεγαλύτερη ασφάλεια. Όμως, στην εποχή της οικονομικής κρίσης, η πιο άμεση και ισχυρή παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας δεν μπορεί να είναι συνώνυμη μόνο με την παρουσία μεγαλύτερου αριθμού αστυνομικών αλλά και με την αξιοποίηση και βελτίωση των δομών της, ώστε να εξασφαλίζεται η διαλειτουργικότητα, η συμπληρωματικότητα και η αποτελεσματικότητα.
Κλείνοντας, θέλω να υπογραμμίσω πως το σημερινό νομοσχέδιο μαζί με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο Υπουργός και τις τροπολογίες που συζητούνται είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της διαβούλευσης με τους φορείς που επηρεάζονται και αποδεικνύει πως οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις και πρέπει και μπορούν να υλοποιούνται με πολιτική και κοινωνική συναίνεση. Για αυτόν τον λόγο, χωρίς να κάνω υποδείξεις καλώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να το υπερψηφίσουν.
Ευχαριστώ πολύ.