Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΟΜΙΛΙΑ | Αλλάξτε το νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

Η πρωτολογία και η δευτερολογία του Βουλευτή Κορινθίας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Χρίστου Δήμα, στην Επικαιρη Επερώτηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Αναλυτικά τα βασικά σημεία (πρωτολογία):

Ήταν 10 Απριλίου 2017, όταν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό σας προειδοποιούσαμε για την αποτυχία του.

Επισημαίναμε στην Κυβέρνηση, πως δε μπορεί να συζητούμε για εξωδικαστικό συμβιβασμό, όταν αντί για μια αυτοματοποιημένη διαδικασία, όλες οι ρυθμίσεις του προβλέπουν και οδηγούν στην κύρωση από δικαστήρια.
Τονίζαμε, πως δε μπορεί να λειτουργήσει ένα πλαίσιο το οποίο ζητά από τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν 25 έγγραφα, για να περάσουν 19 στάδια διεργασίας.

Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, από τις 400.000 επιχειρήσεις που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, μόλις 52 πέρασαν όλα τα στάδια και μπήκαν στη ρύθμιση.

Το ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, πρέπει η Κυβέρνηση να το δει ξανά και να φέρει νέο νόμο, διότι υπό συνθήκες μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο επίλυσης διαφορών, δημιουργώντας πραγματικό πλαίσιο προστασίας των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Στην παρούσα του μορφή όμως έχει αποτύχει.

Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε πολλές επιχειρήσεις που σήμερα σχοινοβατούν λόγω χρεών να μείνουν βιώσιμες και να διατηρήσουν χιλιάδες κρίσιμες θέσεις εργασίας.

Δευτερολογία

Αναλυτικά τα βασικά σημεία (δευτερολογία):

Το 25% του ιδιωτικού χρέους προς το Δημόσιο δημιουργήθηκε σε μόλις 3.5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ. Το Δεκέμβριο του 2014 ήταν 75 δισ., ενώ σήμερα είναι περισσότερα από 100 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, σε 3 μόλις χρόνια ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, χρειάζεται ένας σχεδόν επιπλέον μήνας δουλειάς για μπορέσει ο μέσος Έλληνας να πληρώσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις προς το κράτος. Πιο συγκεκριμένα, η ημέρα φορολογικής ελευθερίας το 2014 ήταν στις 22 Ιουνίου, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει στις 18 Ιουλίου.