Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΟΜΙΛΙΑ | Δε μπορούμε να στηριζόμαστε στα επιδόματα.

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

Σημεία από την εισήγηση μου στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας της Κυβέρνησης για τη δήθεν «13η σύνταξη»:

 

◾️ Οι ληξιπροθεσμες οφειλες των ιδιωτών προς την εφορία έχουν εκτοξευθεί στα 104,3 δισ. ευρώ. Πάνω από το 40% του ποσού αυτού, έχει δημιουργηθεί σε μόλις 4.5 χρόνια, επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

◾️ Από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκύπτει όχι χρωστούν στην Εφορία 4.064.750 πολίτες, εκ των οποίων περισσότεροι από 2,2 εκατ.χρωστούν ποσά κάτω των 500 ευρώ.

◾️Επιπλέον, 1.422.629 συμπολίτες μας έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις -προς τα ασφαλιστικά ταμεία- συνολικού ύψους 35,36 δισ. ευρώ.

◾️ Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών στο τέλος του 2018 έφτασαν τα 81,8 δισ. ευρώ.

◾️ Έχετε υπερφορολογήσει τους πάντες και τα πάντα, με αποτέλεσμα να διαλύετε την κοινωνική συνοχή και να μειώνετε συνεχώς το διαθέσιμο εισόδημα. Και πως αυτό αποτυπώνεται στην πραγματική οικονομία και την καθημερινότητα όλων μας;

🔻 9/10 δεν έχουν τη δυνατότητα να αποταμιεύσουν ούτε ένα ευρώ τον επόμενο χρόνο.
🔻 1/2 νοικοκυριά να έχουν ως κύρια πηγή εισοδήματος τη σύνταξη τους.
🔻 1/2 νοικοκυριά να δηλώνουν πως το μηνιαίο εισόδημα τους επαρκεί για μόλις 19 ημέρες το μήνα.
🔻1/2 νοικοκυριά να έχουν καθυστερήσει να λάβουν ιατρικές συμβουλές λόγω οικονομικής δυσχέρειας.

Η σοβιετικού τύπου οικονομία που έχετε οικοδομήσει δε λειτουργεί και δεν οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Έχετε ποινικοποιήσει το επιχειρείν και την κερδοφορία. Σας καλώ να το αποποινικοποιήσετε. Δε μπορούμε να στηριζόμαστε σε επιδόματα. Αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία είναι κίνητρα για επενδύσεις και νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας.