ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συζήτηση στη Βουλή για τα ζητήματα φορολογικής διοίκησης
14.06.2016
Ένας εκ των βασικών εισηγητών στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «ζητήματα λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης και αποτελεσματικότητας των φορολογικών ελέγχων και μηχανισμών για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» ήταν ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας.
Ο κ. Δήμας απευθυνόμενος προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Τρ.Αλεξιάδη απαρίθμησε τους 29 φόρους που έβαλε πρόσφατα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ παρουσίασε την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά. Πιο συγκεκριμένα, παρουσίασε στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, τα οποία επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκτοξευθεί κατά 17 δισ., ενώ υπογράμμισε και το γεγονός πως την ώρα που το κράτος ζητά φόρους, το ίδιο δε φροντίζει να είναι εντάξει στις υποχρεώσει του χρωστώντας συνολικά 6.7 δισ. σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Η ασφυξία αυτή, έχει οδηγήσει σε λουκέτο συνολικά 15.435 επιχειρήσεις από την αρχή του έτους, αριθμός που αποτυπώνει αύξηση 45.87% σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Ενδιαφέρον ωστόσο είχε η σύγκριση του βουλευτή Κορινθίας των στοιχείων της σημερινής κυβέρνησης με εκείνα των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας κατά την οποία ανέφερε χαρακτηριστικά πως επί ημερών κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας υπήρχε αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους αλλά μείωση των φόρων που πλήρωναν οι πολίτες. Ενδεικτικά ανέφερε: (-30% έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, -10% μονάδες στον ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, -30% στον ΕΦΚ για το πετρέλαιο θέρμανσης, -5% των ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση του ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι ΔΕΗ) και εισαγωγή του μειωμένου κατά 30% ΕΝΦΙΑ, χορήγηση κοινωνικού μερίσματος ύψους 450 εκ. ευρώ)
Ενδεικτικά ο Χρ.Δήμας ανέφερε στην ομιλία του:
Η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης θα έπρεπε να ήταν η ενδυνάμωση και ο εκσυγχρονισμός της φορολογικής διοίκησης και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού του κράτους για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.
Αυτό όμως αποδεδειγμένα δεν είναι στις προτεραιότητες σας. Αντιθέτως δεν λάβατε κανένα μέτρο ώστε να ενισχυθεί ουσιαστικά η φορολογική διοίκηση. Να σας υπενθυμίσω πως επί ημερών κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, είχαμε μείωση των φόρων αλλά αυξηση των φορολογικών εσόδων.
Πως γίνεται αυτό;
Πολύ απλά, επειδή πετύχαμε την ανάπτυξη της οικονομίας και βελτιώσαμε τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς.
Εσείς όμως έχετε επιβάλλει φόρους που υπερβαίνουν τα 5 δις. Συνεπώς έχετε μειώσει το διαθέσιμο εισόδημα όλων των Ελλήνων ανεξαιρέτως, πολύ περισσότερο των ασθενέστερων.
Πιο συγκεκριμένα,
Αυξήσατε
- δύο φορές το ΦΠΑ, φτάνοντας τον στο 24%
- τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων
- τους συντελεστές και μονιμοποιήσατε την εισφορά αλληλεγγύης
- τους συντελεστές του φόρου ασφαλίστρων
- τη φορολόγηση ενοικίων
- τις προκαταβολές φόρου εισοδήματος
- το φόρο εισοδήματος στους αγρότες
- το κόστος των πρώτων υλών στην αγροτική παραγωγή
- τις ασφαλιστικές εισφορές
- τον ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα, τα αγροτεμάχια, τις επιχειρήσεις
- το φόρο στις εταιρίες επενδύσεων
- το φόρο στα τσιγάρα
- τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στη μπύρα
- τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί
- το φόρο στον καφέ
- το φόρο στη βενζίνη
- το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης
- το τέλος ταξινόμησης σε αυτοκίνητα και φορτηγά
Επιβάλλατε
- ειδικό τέλος στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας
- ειδικό τέλος στους λογαριασμούς συνδρομητικής τηλεόρασης
- φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια
- φόρο στα ηλεκτρονικά τσιγάρα
Μειώσατε
- το αφορολόγητο
Καταργήσατε
1) τις εφάπαξ εκπτώσεις πληρωμής φόρου εισοδήματος
2) τις απαλλαγές πληρωμής ΕΝΦΙΑ
3) τις επιστροφές του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για αγροτική χρήση
4) το ειδικό καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά
5) το ειδικό καθεστώς του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αλκοολούχα
Φορολογήσατε
1) τα μερίσματα
– Ποιο ήταν το αποτέλεσμα;
Δυστυχώς στην προσπάθεια σας να κλείσετε όπως όπως την αξιολόγηση, φορολογήσατε τα πάντα με αποτέλεσμα να οδηγείτε τη χώρα βαθύτερα στην ύφεση και να διαλύεται την καθημερινότητα του πολίτη που πλέον αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δουλεύει για να πληρώνει μόνο φόρους. Η ύφεση ξεπερνά τις προβλέψεις για το 2016, με τα στοιχεία να μην υπολογίζουν τη ζημιά που θα ήδη κάνουν τα φοροεισπρακτικά μέτρα που πέρασε η κυβέρνηση πρόσφατα:
UBS: – 0.9%
Citygroup: – 0.2%
ΟΟΣΑ: – 0.3%
Πιο συγκεκριμένα:
– Από τις αρχές του έτους μέχρι και τις 31 Μαΐου, κατέβασαν ρολά συνολικά 15.435 επιχειρήσεις, όλων των νομικών μορφών.
– Αύξηση 45,87% σε σχέση με το τι συνέβη το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Και σ’ αυτά ας συνυπολογίσει κανείς πόσες επιχειρήσεις:
- καθυστερούν τις πληρωμές τους
- και πόσες χιλιάδες εργαζόμενοι δε λαμβάνουν το μισθό τους έγκαιρα, επειδή εσείς έχετε τινάξει στον αέρα με την άμετρη φορολογία τις επιχειρήσεις.
Να υπενθυμίσω σε αυτό το σημείο οτι μέχρι το 2014, άνοιγαν περισσότερες επιχειρήσεις από όσες έκλειναν. Το 2015 ήταν η πρώτη χρονιά όπου έκλεισαν περισσότερες επιχειρήσεις από όσες άνοιξαν και το 2016 εκτοξεύθηκε ο αριθμός αυτός.
Την ίδια στιγμή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο έχουν εκτοξευθεί. Επί ημερών της δικής σας κυβέρνηση έχουν αυξηθεί κατά 17 δις Ευρώ. Αυτό με πολύ απλά λόγια σημαίνει ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί. Όμως, το κράτος ζητάει από πολίτες και επιχειρήσεις σκληρούς φόρους, αλλά δε φροντίζει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του.
Πιο συγκεκριμένα, οι οφειλές Δημοσίου προς ιδιώτες
– 1.182 δισ.από τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων
– 5.506 δισ από τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου προς ιδιώτες και επιχειρήσεις
Όλα αυτά λείπουν από την πραγματική οικονομία. Σε αυτό το σημείο καλό είναι να υπενθυμίσουμε κάποια πράγματα.
Η Νέα Δημοκρατία το 2012 υπό πολύ δυσκολότερες συνθήκες αφού παρέλαβε:
- 7% ύφεση
- και 10% έλλειμμα,
- κατάφερε μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα
- να μειώσει κατά 70% τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
- να δώσει κοινωνικό μέρισμα
- και να μειώσει μία σειρά από φόρους:
- 30% έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης
- 10% μονάδες στον ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%.
- 30% στον ΕΦΚ πετρέλαιο θέρμανσης, διατηρώντας διευρυμένα κριτήρια χορήγησης.
- 5% των ασφαλιστικών εισφορών
- Κατάργηση ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι), ΕΝΦΙΑ -30%
- Χορηγήθηκε κοινωνικά μέρισμα ύψους 450 Εκ. Ευρώ, από το πλεόνασμα.
Κλείνοντας, για μας είναι αυτονόητο:
Είναι απολύτως απαραίτητο να έχεις ισχυρή και αποτελεσματική φορολογική διοίκηση ώστε να μπορέσεις να εξασφαλίσεις χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και λιγότερους φόρους. Αλλιώς η ανάπτυξη δεν θα επιτευχθεί και αν επιτευχθεί θα είναι αναιμική. Πρέπει να γίνει ουσιαστικότερη χρήση των νέων τεχνολογιών στην φορολογική διοίκηση και ειδικά του διαδικτύου.
Απαραίτητη είναι και η υποχρεωτική εξάπλωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε πολλές συναλλαγές ειδικά με το κράτος. Πρέπει να δοθούν όμως και επιπλέον κίνητρα για την εκτενέστερη αλλά συνάμα ορθολογική χρήση των πλαστικών καρτών. Όμως για να μπορέσουν αυτά να πραγματοποιηθούν χρειάζεται η περαιτέρω ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών από ανθρώπους που έχουν την ικανότητα να διοικήσουν αποτελεσματικά και να υλοποιήσουν στην πράξη τα παραπάνω.
Εσείς επιλέξατε όμως, περισσότερους και μεγαλύτερους φόρους χωρίς να έχετε κάνει κάτι ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης. Οι διαφορές μας δεν είναι μόνο στην ιδεολογία, αλλά και στην πράξη και στο αποτέλεσμα.
15.06.2016 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ομιλία για ζητήματα φορολογικής διοίκησης