Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συνέντευξη | Μεγάλες φοροαπαλλαγές, φέρνουν θέσεις εργασίας

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Βραδυνή” και τη δημοσιογράφο Ειρήνη Μπέλλα

– Πώς μπορεί να γίνει η Ελλάδα σημαντικός κόμβος έρευνας και τεχνολογίας; Ποια είναι τα βασικά σημεία του σχεδίου σας;

Η ένταξη, της Γενικής Γραμματείας έρευνας και τεχνολογίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σηματοδοτεί την έμφαση που θέλουμε να δώσουμε στη σύνδεση της έρευνας, με την καινοτομία και τις επιχειρήσεις. Στόχος μας, η δημιουργία μεγαλύτερου σημείου επαφής στους δύο χώρους, που να προσφέρει όλα εκείνα τα εργαλεία που απαιτούνται, ώστε τα αποτελέσματα της έρευνας να εξελιχθούν σε επιχειρηματική καινοτομία. Στρατηγική μας επιδίωξη, είναι η έρευνα στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό, να αποτελέσει βασικό πυλώνα για την πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της οικονομίας.

– Ποια είναι τα κίνητρα που θα δώσετε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Υπάρχουν ήδη κάποια κίνητρα, κυρίως φορολογικών ελαφρύνσεων, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν από τις επιχειρήσεις διευκολύνοντας τις παραγωγικές επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Όπως η φορο-έκπτωση 130% για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας. Επίσης, ο συντελεστής φορολογικής απόσβεσης 40% για δαπάνες εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για επιστημονική και τεχνολογική έρευνα. Στόχος μας, η χώρα να γίνει ελκυστικότερος προορισμός, ώστε μεγαλύτερος αριθμός μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να επενδύσουν περαιτέρω στο χώρο της έρευνας και της καινοτομίας. Αυτό, θα το επιτύχουμε με λιγότερη φορολογία και σταθερό φορολογικό σύστημα. Ελπίζουμε μέσω της ψηφιακής μεταρρύθμισης, να μειώσουμε αισθητά τη γραφειοκρατία. Όλες οι συναλλαγές πολίτη – κράτους, αλλά και επιχείρησης – κράτους, να πραγματοποιούνται και ηλεκτρονικά. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, άλλωστε, είναι ταχύτερες, κοστίζουν λιγότερο και για τον πολίτη και για το κράτος, ενώ δεν αφήνουν περιθώρια για «συναλλαγές κάτω από το τραπέζι».

– Πώς θα βελτιώσετε το σύστημα των start up επιχειρήσεων στην Ελλάδα;

Απαραίτητη προϋπόθεση, είναι ένα φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να παίξουν κομβικό ρόλο στην εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα της Εθνικής οικονομίας. Από εκεί και πέρα, οφείλουμε να καταγράψουμε όλο το υπάρχον οικοσύστημα και στη συνέχεια να το οργανώσουμε (και σε φυσικό χώρο, αλλά κυρίως και ηλεκτρονικά), ώστε να επιτρέψουμε τη δημιουργία ακόμα περισσότερων συνεργειών. Μια νεοφυής επιχείρηση, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί περαιτέρω. Από την πλευρά του, το κράτος, έχει την υποχρέωση όχι να διευθύνει αλλά να διευκολύνει τους επιχειρηματίες, προσφέροντάς τους όλα τα απαραίτητα κίνητρα που να τους εξασφαλίζουν ένα βιώσιμο περιβάλλον. Συνεπώς, έχουμε δρόμο μπροστά μας, μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

– Στόχος σας, έχετε πει, είναι να αυξήσετε τη χρηματοδότηση της ιδιωτικής και δημόσιας  έρευνας. Για ποια ποσό συνολικά μιλάτε και πώς θα κατανεμηθεί;

Σήμερα, οι δαπάνες του κράτους για έρευνα και ανάπτυξη, είναι στο 1,13% του ΑΕΠ. Στόχος, είναι η αύξησή του μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την 18η θέση της Ελλάδας στα 28 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον συγκεκριμένο τομέα και από την 20η στο Δείκτη Καινοτομίας, με βάση τις συνολικές επιδόσεις της χώρας. Αποτελεί προτεραιότητά μας, η ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στο χώρο της επιστήμης και αυτό για να επιτευχθεί, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων για την έρευνα και από το δημόσιο, αλλά κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα.

– Ένα από τα βασικά στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ανάσχεση του Brain Drain. Με ευχολόγια περί της δημιουργίας ενός ελκυστικού και αξιοκρατικού περιβάλλοντος μπορεί να γίνει κάτι; Τι θα δούμε έμπρακτα;

Οι Έλληνες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό, το έπραξαν διότι στη χώρα μας δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Μόνο εφόσον δημιουργηθούν πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας θα αντιστραφεί αυτό το φαινόμενο. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας -σεβόμενοι πάντα τους νόμους του κράτους- , ώστε να προχωρήσουν οι μεγάλες επενδύσεις όπως το Ελληνικό, κινούμενοι παράλληλα, προς τη βελτίωση εν γένει του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Πιστεύουμε, ότι μπορούμε να επιτύχουμε υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Όσον αφορά στο κομμάτι της έρευνας, στοχεύουμε στη δημιουργία ενός αξιοκρατικού συστήματος, που να στηρίζει την καινοτομία, να δημιουργεί υπεραξία για ερευνητές και επιχειρήσεις και να πείθει τους Έλληνες που έχουν φύγει στο εξωτερικό, ότι έχουν την επιλογή του επαναπατρισμού. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν πως υπάρχει η δυνατότητα και οι συνθήκες που τους επιτρέπουν να υλοποιήσουν τους επαγγελματικούς τους στόχους στον χώρο της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην Ελλάδα. Να γνωρίζουν ότι, υπάρχουν θέσεις στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα για να τους υποδεχτούν και κυρίως ότι υπάρχει αξιοκρατία και διαφάνεια στην επιλογή και την εξέλιξη τους.

– Ένα εμβληματικό έργο για την κυβέρνηση σας είναι το Ελληνικό. Ισχύει ότι θα δούμε μπουλντόζες μέχρι το τέλος του έτους; Πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει σειρά θεμάτων; Ποια θέματα πρέπει να ρυθμιστούν;

Το Ελληνικό, είναι πράγματι ένα εμβληματικό έργο, το οποίο έχει καθυστερήσει πολλά χρόνια. Στόχος της Κυβέρνησης, είναι να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό. Για αυτό το λόγο, φιλοδοξούμε, παρ’ όλα τα καθημερινά κολλήματα που συναντάμε, μέσα στον Αύγουστο, να εκδοθούν οι τρεις ΚΥΑ που εκκρεμούν. Η πρώτη αφορά στη διόρθωση για την πολεοδόμηση του Πάρκου, ενώ οι άλλες δύο, αποσαφηνίζουν τους όρους που πρέπει να γνωρίζει ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος επενδυτής για το καζίνο και το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα.