Με τον Σωτήρη Πίκουλα:
–Βρισκόμαστε λίγες μέρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 9 ης Ιουνίου. Ποιο είναι το συμπέρασμά σας για την επίδοση της ΝΔ; Πως πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση από εδώ και πέρα για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος;
-Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών αναμφίβολα δεν καταγράφει πλήρως τον στόχο που είχαμε θέσει, όμως η κάλπη επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την ξεκάθαρη πολιτική υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας έναντι των κομμάτων και των προτάσεων της αντιπολίτευσης.
Έχουμε αντιληφθεί το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες και είμαστε αποφασισμένοι να το αξιοποιήσουμε ως ένα σημείο δυναμικής επανεκκίνησης.
Οι πολίτες μας ζήτησαν να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας ακόμα πιο εντατικά για μια Ελλάδα ισχυρή και παραγωγική, με ευημερία, κοινωνικά δίκαιη και ψηφιακή.
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως πως οι πολίτες έχουν υψηλές απαιτήσεις και προσδοκίες από την Κυβέρνηση μας και ζητούν να τρέξουμε το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα με μεγαλύτερη ταχύτητα, λιγότερα λάθη και αστοχίες και με ουσιαστικά αποτελέσματα στην καθημερινότητα.
Με σχέδιο και με γρήγορο βηματισμό προχωράμε για να κάνουμε πράξη τις κεντρικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις.
–Πως κρίνετε όσα βλέπετε να διαδραματίζονται στην Κεντροαριστερά αυτό το διάστημα;
-Εμείς κοιτάμε μόνο την παράταξη μας και το Κυβερνητικό πρόγραμμα που έχουμε να υλοποιήσουμε.
–Μεταφερθήκατε σε ένα άλλο περιβάλλον, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και αναλαμβάνετε το τομέα της φορολογικής πολιτικής. Ποιοι είναι οι στόχοι του υπουργείου;
-Ο στόχος είναι να συνεχίσουμε συστηματικά να πετυχαίνουμε πολύ θετικές επιδόσεις για την ελληνική οικονομία. Με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, πολλαπλάσιους του ευρωπαϊκού μέσου όρου, λιγότερους φόρους, αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, ενίσχυση της απασχόλησης και την ακόμα μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας – κυρίως στους νέους-. Όλα τα παραπάνω δεν ήταν δεδομένα το 2019.
Για παράδειγμα το ποσοστό της ανεργίας έπεσε σε ιστορικό χαμηλό από την περίοδο της οικονομικής κρίσης στο 10% και πολύ σύντομα θα πέσει κάτω από αυτό.
Παράλληλα συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις και τη σταθερή, ορθολογική δημοσιονομική πολιτική που οδήγησε σε πραγματικές αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων που μόνο αυτή η κυβέρνηση έχει πετύχει. Καταργήσαμε ή μειώσαμε επίσης 50 και πλέον παραπάνω φόρους που επιβάρυναν τους πολίτες.
–Υπάρχει μία διάχυτη εντύπωση ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Ποιες διατάξεις θα αλλάξουν;
-Aυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Επομένως, είναι πολύ νωρίς να έχουμε δεδομένα στα χέρια μας, καθότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, στη συνέχεια θα βγει ο φόρος που πρέπει να πληρώσουν, και από Σεπτέμβρη και μετά θα έχουμε τα πλήρη δεδομένα στα χέρια μας. Ούτως ώστε να κρίνουμε κατά πόσον υπάρχουν – αν υπάρχουν – αστοχίες στο νόμο, στρεβλώσεις, αδικίες, υπερβολική απόδοση φόρου σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών. Και μόνο τότε, εφόσον υπάρξουν τέτοιες αδικίες, θα προχωρήσουμε σε σημειακές παρεμβάσεις. Ο πυρήνας του νόμου παραμένει αναλλοίωτος, είναι μία μεταρρύθμιση που διευρύνει τη φορολογική βάση και σταματούν να πληρώνουν φόρους τα συνήθη υποζύγια μόνο.
–Τι προσδοκάει η κυβέρνηση από την αλλαγή στην φορολογική πολιτική στο ζήτημα των οχημάτων και των τελών κυκλοφορίας;
-Με τον νέο νόµο για τα ανασφάλιστα οχήµατα θεσπίζουµε ένα σύγχρονο σύστηµα ελέγχου µε ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και ενώνοντας βάσεις δεδοµένων, σύµφωνα µε το οποίο θα έχουµε µία ψηφιακή και ενιαία εικόνα για τα κυκλοφορούντα οχήµατα, γεγονός που αποτελεί ένα πολύ σηµαντικό και σπουδαίο βήµα προς τα εµπρός. Σκοπός µας είναι να εντοπίζουµε τις παραλείψεις που σχετίζονται µε την υποχρέωση ασφάλισης του οχήµατος, µε την υποχρέωση διενέργειας περιοδικού τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ) και την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας. Οι έλεγχοι θα διενεργούνται τουλάχιστον σε εξάµηνη βάση µέσω ψηφιακής διασταύρωσης δεδοµένων και, εφόσον εντοπίζονται τυχόν παραβάσεις, θα επιβάλλονται και τα ανάλογα πρόστιµα στον κάτοχο της άδειας κυκλοφορίας του εκάστοτε οχήµατος.
Με τον τρόπο αυτό αντιµετωπίζουµε συνολικά το πρόβληµα των ανασφάλιστων οχηµάτων. Πλέον δεν θα περιµένουµε δηλαδή έναν τυχαίο, επιτόπιο έλεγχο της Τροχαίας για να επιβάλουµε το πρόστιµο, αλλά αυτό θα ενεργοποιείται αυτόµατα, έπειτα από την τακτική, ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων που θα διενεργείται. Τα πρόστιµα, µάλιστα, προβλέπεται ότι θα είναι αυστηρά, φτάνοντας µέχρι και στην αφαίρεση άδειας και πινακίδων.
Επιπλέον, µε τη διασταύρωση δεδοµένων των οχηµάτων πιστεύουµε πως θα έχουµε λιγότερα ατυχήµατα λόγω του τεχνικού ελέγχου, άρα θα συµβάλουµε ουσιαστικά και σε αυτό το µεγάλο κοινωνικό ζήτηµα των τροχαίων ατυχηµάτων. Το γεγονός αυτό θα έχει σηµαντικό αντίκτυπο στην προστασία του περιβάλλοντος, ειδικότερα στη µείωση των εκποµπών ρύπων από τα ανέλεγκτα οχήµατα. Συµβάλλουµε, βέβαια, και στην αύξηση των εσόδων του κράτους, λόγω της αύξησης του αριθµού των ασφαλιστήριων συµβολαίων, αλλά και της αύξησης που αναµένουµε από την καταβολή των τελών κυκλοφορίας. Επίσης, µε τον εν λόγω νόµο µειώνονται σηµαντικά οι υποθέσεις στα δικαστήρια, καθότι θα µειωθούν αισθητά τα ανασφάλιστα οχήµατα. Ενώ ο νοµοταγής και συνεπής µε τις υποχρεώσεις του πολίτης θα νιώσει ότι επιτέλους το κράτος λειτουργεί στο πεδίο αυτό και δεν κλείνει το µάτι στην ανοµία διά της απουσίας του.
–Ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να κλείσει την μεγάλη τρύπα της φοροδιαφυγής που παρατηρήθηκε το προηγούμενο έτος; Τι μέτρα σκέφτεστε να προωθήσετε;
-Έχουμε δεσμευτεί για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή επιπλέον μονάδα από 1/1/2025 και κατά μια συνολικά έως το τέλος της τετραετίας. Γιατί το λέω αυτό; Διότι θα πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό πως οι δημοσιονομικές μας δυνατότητες για μειώσεις φόρων είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με μια δέσμη 11 διαφορετικών μέτρων που εφαρμόζεται με ταχύτητα και χωρίς παρεκκλίσεις και εκτιμάται ότι στην πλήρη εφαρμογή της μέχρι το 2027 θα αποφέρει επιπλέον έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Εφαρμόζονται ήδη μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και σταδιακά εισάγονται όλο και περισσότερα:
• Ο νέος τρόπος υπολογισμού του ελάχιστου εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων
• Η διασύνδεση των ηλεκτρονικών ταμειακών μηχανών με συστήματα POS και με την ΑΑΔΕ
• Η περαιτέρω επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών και στις συναλλαγές των ακινήτων
• Η υποχρεωτική διαβίβαση των στοιχείων των επιχειρήσεων μέσω της πλατφόρμας my data
• Τα κίνητρα για τη χρήση ηλεκτρονικής τιμολόγησης
• Τη σταδιακή εφαρμογή του ψηφιακού δελτίου αποστολής
• Την σταδιακή αξιοποίηση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών στους φορολογικούς ελέγχους
• Τη διαβίβαση στοιχείων στην ΑΑΔΕ από τους πάροχους υπηρεσιών πληρωμών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας
–Ο μέσος επιπλέον φόρος όπως όλα δείχνουν θα αυξηθεί περαιτέρω με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των δηλώσεων. Είναι κάτι που προβληματίζει την κυβέρνηση;
-Η αύξηση του βεβαιωθέντος φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που σημειώνεται μέχρι στιγμής, αλλά και αυτή που αναμένεται να σημειωθεί μέχρι το πέρας της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όπως ήταν αναμενόμενο, συμβαίνει και λόγω της αύξησης του φορολογητέου εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων, δεδομένου ότι η φορολόγηση για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους δεν έχει αλλάξει σε σχέση με πέρυσι, όπως δεν έχει αλλάξει η φορολόγηση και σε καμία άλλη κατηγορία εισοδήματος. Το φορολογητέο εισόδημα των ατομικών επιχειρήσεων πλέον προσδιορίζεται ως το μεγαλύτερο μεταξύ του δηλωθέντος και του τεκμαρτώς προσδιορισθέντος εισοδήματος. Αποκαλύφθηκε ότι ένα σημαντικό μέρος των επιτηδευματιών δήλωναν αφύσικα χαμηλά εισοδήματα, γεγονός που είχε κι άλλες προεκτάσεις, όχι μόνο φορολογικές, πχ. ελάμβαναν επιδόματα και λοιπές παροχές από το κράτος που δεν δικαιούνταν, εις βάρος όσων πραγματικά τα χρειάζονται. Αυτό επιδιώκουμε να θεραπευτεί με αυτές τις διατάξεις. Όταν ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, και εφόσον προκύψουν από τα δεδομένα που θα έχουμε εκείνη την περίοδο τυχόν αδικίες, αστοχίες ή στρεβλώσεις του νόμου, τότε θα εξετάσουμε ενδεχόμενες σημειακές αλλαγές χωρίς να αγγίζουμε επαναλαμβάνω τον πυρήνα του νόμου.
Ωστόσο, έχει θεσμοθετηθεί και μια σειρά από ευνοϊκά φορολογικά μέτρα, όπως –μεταξύ άλλων- είναι:
• Η περαιτέρω μείωση του φόρου εισοδήματος για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, η οποία θα ισχύσει για τις επόμενες φορολογικές δηλώσεις
• Οι απαλλακτικές ρυθμίσεις για τους αγρότες, όπως η μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η εξαίρεση από τον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος, η μείωση του φόρου εισοδήματος αν δραστηριοποιούνται μέσω συνεργασιών ή μέσω συμβολαιακής γεωργίας, μέτρο που ήδη εφαρμόζεται από το προηγούμενο φορολογικό έτος
• Η μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τις ατομικές επιχειρήσεις, που ισχύει από φέτος, ενώ προγραμματίζεται και η σταδιακή κατάργησή του.