ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ | Στην 135η Σύνοδο Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων

Print Friendly

Στην 135η Σύνοδο Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων, έδωσε το παρών ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία, Χρίστος Δήμας, την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019.

Όπως ξεκαθάρισε στους παρευρισκόμενους, «πρόθεσή μου είναι να συνεργαστώ με τη Σύνοδο αλλά και το σύνολο της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας, ώστε να προάγουμε την επιστήμη, την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία». Πρόσθεσε δε, ότι «Σκοπός μας δεν είναι να γκρεμίσουμε τις υπάρχουσες δομές, αλλά να τις βελτιώσουμε, αναδεικνύοντας παράλληλα νέους τομείς».

Αναφορικά με την επιστροφή της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ο κ. Δήμας εξήγησε πως «η μεταφορά του χαρτοφυλακίου από τον Πρωθυπουργό, στην πραγματικότητα υπογραμμίζει την έμφαση που θέλουμε να δώσουμε στη σύνδεση της έρευνας με την καινοτομία και τις επιχειρήσεις», ενώ υπογράμμισε πως «στρατηγική μας επιδίωξη είναι η Έρευνα να αποτελέσει βασικό πυλώνα για την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας αλλά παράλληλα και για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Δήμας, στάθηκε ιδιαίτερα στη χρηματοδότησης της έρευνας, ξεκαθαρίζοντας ότι «στόχος μας είναι να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια των Ελλήνων ερευνητών και των ερευνητικών κέντρων», ενώ επισήμανε ότι «η χρηματοδότηση της έρευνας, αποτελεί μια επένδυση του κράτους στο μέλλον της κοινωνίας του. Έχουμε υποχρέωση να αυξήσουμε το όφελος από το κάθε ευρώ που δαπανούν οι Έλληνες για το χώρο της Έρευνας και παράλληλα να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια, προκειμένου να στηρίξουμε τις προοπτικές του Έλληνα ερευνητή».

«Οι Έλληνες επιστήμονες δε ζητούν μόνο θέσεις εργασίας. Ζητούν κυρίως αξιοκρατία και αν κάτι σας ζητώ σήμερα, είναι να μην παρεκκλίνετε από την αρχή αυτή, καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας σας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμας.

Αναφερόμενος στους τρόπους που θα μειωθεί η γραφειοκρατία, ο κ. Δήμας υπογράμμισε πως «οι ερευνητές πρέπει να παραμένουν συγκεντρωμένοι και αφοσιωμένοι στην επιστημονική τους έρευνα και όχι να αναλώνονται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες. Κινούμενοι προς αυτή την κατεύθυνση, ερευνούμε τους τρόπους στο να μειώσουμε το γραφειοκρατικό βάρος το οποίο ταλαιπωρεί το σύνολο της ερευνητικής κοινότητας και ειδικότερα τους ειδικούς λογαριασμούς έρευνας».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Δήμας την ομιλία του στην 135η Σύνοδο Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων, δεσμεύθηκε ότι «θα βοηθήσω όσο το δυνατόν περισσότερο, στο να προχωρήσει η αξιοθαύμαστη επιστημονική έρευνα που κάνετε όλοι σας, ώστε από κοινού να συμβάλλουμε στην αναστροφή του φαινομένου του brain drain το οποίο τα τελευταία χρόνια στερεί από τη χώρα μας, ένα κομμάτι του μέλλοντός της».