Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Προτεραιότητα μας είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

Συνέντευξη στο δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο για την εφημερίδα «Παραπολιτικά».

 

1. Η Κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε ότι κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία πως δεν έχει πει την αλήθεια για το πρόγραμμα της, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις. Ποια είναι η απάντηση σας σε αυτό;

Αυτό είναι απολύτως ανακριβές. Ο ΣΥΡΙΖΑ αφού απέτυχε σε όλα, προσπαθεί να βρει αφήγημα στο φόβο. Και το κάνει επενδύοντας στη χειρότερη εκδοχή του μάλιστα, αυτής του φόβου για τη δουλειά. Ως Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε στην επιχειρηματικότητα, ακριβώς επειδή θέλουμε να βελτιώσουμε τη θέση των εργαζομένων και τα εισοδήματα τους.

Σκοπεύουμε να μειώσουμε συγκεκριμένους φόρους και εισφορές, θα βελτιώσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον, ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα αναπτυξιακό οικοσύστημα που θα δημιουργήσει κέρδη και θα βελτιώσει τις ζωές των πολλών. Έχουμε όμως και απαιτήσεις από τις επιχειρήσεις και θα είμαστε αμείλικτοι. Μαύρη εργασία, απειλές απόλυσης, εργασία εκτός ωραρίων και χαλαρότητα κανόνων υγιεινής και ασφάλειας δε χωρούν. Θα είμαστε αμείλικτοι. Ονειρευόμαστε μία κοινωνία με κανόνες, όπου όλοι θα προοδεύουν χωρίς κανένας να μένει πίσω.

2. Είδαμε το τελευταίο διάστημα σωρεία τροπολογιών και παροχών σε μια προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Φοβάστε ότι αυτό υπονομεύει τους στόχους του προγράμματος της ΝΔ;

Είναι προφανές πως στο βωμό της ψηφοθηρίας, ο κ. Τσίπρας για ακόμα μια φορά θυσιάζει τον κόπο των Ελλήνων. Τα χρήματα που πήρε μέσα από την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και τα χρησιμοποίησε για να αποδείξει μια δήθεν ανάπτυξη, προσπαθεί να τα χρησιμοποιήσει ξανά για να εξαγοράσει ψήφους και να υπονομεύσει την επόμενη κυβέρνηση. Αυτό ο κόσμος το καταλαβαίνει και αντιλαμβάνεται ότι μόνο να κερδίσει έχει από τις προσδοκίες μιας Κυβέρνησης Κ.Μητσοτάκη. Η μαγική λέξη σ’ αυτό, εντός και έκτος Ελλάδας είναι η λέξη εμπιστοσύνη. Όσο ισχυρότερη εντολή έχει στις 7 Ιουλίου η Νέα Δημοκρατία, τόσο μεγαλύτερη η δύναμη να αλλάξουμε τη χώρα. Και αντίστοιχα, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των εταίρων μέσα από τη σοβαρότητα της δουλειάς μας, θα καταφέρουμε να διαμορφώσουμε τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω ελαφρύνσεις στα βάρη των πολιτών.

3. Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα μεγάλα στοιχήματα μιας ενδεχόμενης Κυβέρνησης ΝΔ;

Προτεραιότητα είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη, αλλά αυτή δε θα έρθει μόνο μέσα από την οικονομία. Θα σταθώ σε ένα κρίσιμο σημείο. Η Ελλάδα είναι σήμερα στον πάτο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ψηφιακή διακυβέρνηση. Τελευταία. Και είναι προτελευταία στο Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Ανάπτυξης. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Μέσα από μια οριζόντια δομή, όλες οι βάσεις των υπουργείων πρέπει το συντομότερο να ενοποιηθούν. Να φτάσουμε στο σημείο μεσοπρόθεσμα, όλες οι συναλλαγές πολιτών και επιχείρησης να μπορούν να γίνουν και ηλεκτρονικά. Και όχι μόνο. Πρέπει σύντομα, τα δημόσια έγγραφα των πολιτών να έχουν ευθύνη να τα αναζητούν οι ίδιες οι δημόσιες υπηρεσίες. Και όλα τα υπόλοιπα, αν τα καταθέσεις μία φορά, να είναι διαθέσιμα σε όλες τις υπηρεσίες του κράτους. Σας φαίνονται ουτοπικά όλα αυτά; Δεν είναι. Χρειάζονται αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά.

4. Πόσο εύκολη θα είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, τη στιγμή που οι στόχοι για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι λίγο πολύ καθορισμένοι;

Υπάρχουν δυνατότητες που επί 4.5 χρόνια έμειναν αναξιοποίητες. Θα αναφερθώ σε τρεις συγκεκριμένες. Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, η ατμομηχανή της ανάπτυξης του κράτους: Όλες οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το υποεκτελούν σκόπιμα, με αποτέλεσμα να είναι σε χαμηλό δεκαετίας. Ευρωπαϊκοί πόροι: Είμαστε 21οι σε δαπάνες ΕΣΠΑ 2014-2020 την ώρα που η οικονομία διψά για ρευστότητα και νέα έργα. Υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα δηλαδή και εμείς δεν τα αξιοποιούμε, ενώ τα έχουμε ανάγκη. Και τρίτον, ο κατ’ ευφημισμόν αναπτυξιακός νόμος. 3,5 χρόνια μετά την ψήφιση του, δεν έχει φτάσει ούτε ένα ευρώ στην πραγματική οικονομία. Κατά συνέπεια, υπάρχουν δυνατότητες να τονίσουμε την ανάπτυξη, οι οποίες σήμερα παραμένουν αδρανείς. Θα τις ενεργοποιήσουμε και θα δώσουμε αναπτυξιακές ανάσες στην χώρα.

5. Ένας βουλευτής επαρχιακού νομού, όπως εσείς στην Κορινθία, πως περιγράφει στους δυνητικούς ψηφοφόρους του την επόμενη ημέρα της χώρας; Ποια πράγματα εντοπίζετε να τους απασχολούν;

Στις συναντήσεις που κάνω, οι ερωτήσεις και οι αγωνίες των πολιτών συμπυκνώνονται σε τρία βασικά ζητήματα, εκτός από τα ιδιαίτερα τοπικά. Υπερφορολόγηση, ασφάλεια, στήριξη του πρωτογενή τομέα. Η μεσαία τάξη έχει κυριολεκτικά γονατίσει και πια όλοι κόβουν από βασικές ανάγκες για να μπορέσουν να πληρώσουν φόρους. Άνθρωποι που δεν είχαν διανοηθεί πως δε θα μπορούν να τα βγάζουν πέρα, σήμερα συγκαταλέγονται στους 1 στους 2 που χρωστούν στην Εφορία.

Επίσης, στην Κορινθία έχουμε σημαντικό ζήτημα με κλοπές σε σπίτια και χωράφια. Η γειτνίαση με την Αθήνα, εισάγει στην περιοχή εγκληματικότητα με αποτέλεσμα παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των αστυνομικών, να μην επαρκεί το προσωπικό και τα μέσα. Και τρίτον, ως ένας αγροτικός νομός υπάρχει ανάγλυφη η αδυναμία συντήρησης της παραγωγής λόγω των φορολογικών βαρών και των δυσκολιών στην παραγωγή. Αν οι αγρότες όμως εγκαταλείψουν τα χωράφια τους, θα εγκαταλειφθούν και τα χωριά μας και αυτό θα είναι ολέθριο.