• Home »
  • Άρθρα »
  • Την μειωμένη αξιοπιστία του πρωθυπουργού την πληρώνει η χώρα – Άρθρο στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

Την μειωμένη αξιοπιστία του πρωθυπουργού την πληρώνει η χώρα – Άρθρο στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

Print Friendly

dimas-site

04.03.2016

του Χρίστου Δήμα*

Δεν είναι η πρώτη φορά όπου τα χρονικά περιθώρια για την Ελλάδα όσον αφορά τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης είναι πολύ περιορισμένα. Είναι όμως η πρώτη φορά που η χώρα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα προβλήματα αυτού του μεγέθους στην οικονομία και στο προσφυγικό, ικανά ανά πάσα στιγμή να οδηγήσουν σε πλήρες αδιέξοδο.

Η υποτιθέμενη «σκληρή» και «περήφανη» διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το περασμένο καλοκαίρι ώθησε την ελληνική οικονομία στα όρια της και κάθε μέρα η χώρα βιώνει τα αποτελέσματά της. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν από έναν χρόνο, η ανάπτυξη για το 2015 υπολογιζόταν στο 2,5% ενώ τελικά η οικονομία επανήλθε στην ύφεση. Την ίδια στιγμή, εξαιτίας της ανεύθυνης κυβερνητικής πολιτικής, η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μια ανθρωπιστικής κρίσης με χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες στην επικράτειά της.

Ενδεχόμενη επιστροφή σε αναβλητικές πολιτικές εξαιτίας ιδεοληψιών, ανικανότητας ή αναποφασιστικότητας οδηγούν με βεβαιότητα στον τοίχο. Ενώ η ολοκλήρωση της αξιολόγησης επείγει, η κυβέρνηση δεν έχει εκπονήσει αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό ούτε έχει ποσοτικοποιήσει τις προτάσεις της, ύστερα από έναν τουλάχιστον υποτυπώδη κοινωνικό διάλογο αλλά αδρανεί για μια ακόμη φορά. Είναι εμφανές πως δεν υπάρχει κανένας στρατηγικός σχεδιασμός για την μετέπειτα πορεία της οικονομίας. Αντί να ακολουθείται η αποτυχημένη λογική της υπερφορολόγησης θα έπρεπε να προωθείται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας και η δίκαιη κατανομή των βαρών που καλείται να σηκώσει η χώρα.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προϋπόθεση ώστε η χώρα να αρχίσει να διαπραγματεύεται, με ρεαλιστικούς όρους, μια ελάφρυνση του χρέους. Αυτή φαίνεται να συνοψίζεται κυρίως υπό τη μορφή ενός σταθερά χαμηλότερου επιτοκίου και από την παράταση του χρόνου αποπληρωμής. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Προφανώς, η χώρα δεσμεύεται από το διεθνές δίκαιο να παρέχει προστασία στους πρόσφυγες αλλά και να επιδείξει ανθρωπιά στους μετανάστες. Από εκεί και πέρα όμως η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες. Οφείλει, έστω και με ένα χρόνο καθυστέρηση, να θωρακίσει τα σύνορά της αλλά και αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Η επιτυχής αντιμετώπιση του ζητήματος δεν εξαρτάται πλέον από την Ελλάδα μόνο. Απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική και κυρίως η άσκηση πολιτικής και οικονομικής πίεσης στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι οικονομικοί μετανάστες ώστε να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές και να αποδεχθούν τους επαναπατρισμούς.

Αυτή σίγουρα δεν είναι εύκολη εξίσωση, ειδικά όταν ο πρωθυπουργός έχει μειωμένη διεθνή αξιοπιστία. Ο κ. Τσίπρας που μέχρι πριν λίγους μήνες απειλούσε με μονομερείς ενέργειες τους εταίρους και ισχυριζόταν ότι δεν υπάρχουν συμφωνηθέντα, σήμερα προσπαθεί να πείσει τους ίδιους που τότε απειλούσε, ότι καμία χώρα δεν μπορεί να ενεργήσει μονομερώς και ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Δυστυχώς, τη μειωμένη αξιοπιστία του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, την πληρώνει η χώρα.

*Ο κ. Χρίστος Δήμας είναι βουλευτής Κορινθίας της Ν.Δ., τομεάρχης Δημοσιονομικής Πολιτικής και διδάκτωρ Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας (LSE)