Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το μοναδικό πλεόνασμα που διαθέτει η κυβέρνηση είναι αυτό της υποκρισίας

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

Twitter.001Συνέντευξη μου στη δημοσιογράφο Αντζ.Πεΐτση και την ιστοσελίδα zougla.gr για την οικονομία, τους στόχους της Κυβέρνησης, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το ενδεχόμενο εκλογών.

Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης:

Ερ.: Το κόμμα σας έχει προχωρήσει σε δύο αποκαλύψεις στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για το επίδομα στους συνταξιούχους, πως η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς, για πλεόνασμα 3,5% έως και δέκα χρόνια. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό για τους Έλληνες;

Απ.: Η κυβέρνηση με την πρόσφατη συμφωνία έβαλε τη χώρα σε ένα μνημόνιο διαρκείας υπό συνεχή ξένη επιτροπεία, δείγμα της έλλειψης εμπιστοσύνης των εταίρων προς αυτήν. Δική μας θέση είναι πως πρέπει να μειωθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά στο 2%, κάτι που πρώτος τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο καθυστέρησε να θέσει το θέμα, αλλά επειδή είναι τόσο αναξιόπιστη, δεν την εμπιστεύεται κανείς ώστε να το συζητήσει.

Ερ.: Ποιες οι προβλέψεις για την οικονομία στην Ελλάδα το 2017 και με «αγκάθι» το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης; 

Απ.: Σε κάθε ευκαιρία, εδώ και μήνες ακούμε ότι η αξιολόγηση κλείνει. Αυτό προφανώς δεν συμβαίνει. Αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται η αβεβαιότητα αλλά και τα επώδυνα μέτρα που θα έρθουν. Η αναξιοπιστία αυτή της κυβέρνησης δεν μπορεί να προσφέρει κανένα εχέγγυο για το επόμενο έτος. Έχουν υπερφορολογήσει πολίτες και επιχειρήσεις, για το διαθέσιμο εισόδημα προβλέπεται μείωση το 2017, αλλά παρ’ όλα αυτά αναμένουν αύξηση στην ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Δηλαδή εκείνοι που θα έχουν λιγότερα, θα καταφέρουν τον επόμενο χρόνο να πληρώσουν περισσότερα στο κράτος. Υπεραισιόδοξη εκτίμηση. Μακάρι για το καλό της χώρας να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει, όμως θεωρώ τον προϋπολογισμό μη ρεαλιστικό.

Ερ.: Οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα, όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις τους, αιφνιδίασε τους θεσμούς. «Πάγωσε» το θέμα για το χρέος. Ποιες επιπτώσεις κρίνετε πως μπορεί να έχει αυτή η παροχολογία του πρωθυπουργού;

Απ.: Το μοναδικό πλεόνασμα το οποίο διαθέτουν είναι αυτό της υποκρισίας. Την ώρα που μοιράζει βοηθήματα στους συνταξιούχους, έχει ψηφίσει μέτρα με τα οποία τους περικόπτει σημαντικά τη σύνταξη από τον Ιανουάριο. Την ίδια σύνταξη, από την οποία πολλές φορές συντηρούνται οικογένειες ολόκληρες, γιατί η κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει εδώ και δύο χρόνια να φέρει ούτε μία επένδυση για να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, αντίθετα διώχνει πολλές. Επιπλέον, χρωστά σε πολίτες και επιχειρήσεις 6,3 δισ. ευρώ. Αύξησαν ουσιαστικά τα χρέη του Δημοσίου κατά 63% σε σχέση με όσα παρέλαβαν και «στέγνωσαν» την αγορά. Σε ό,τι αφορά στο χρέος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το αύξησε τα τελευταία 2 χρόνια κατά 23% ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά σήμερα υπόσχεται να το μειώσει κατά 20% μετά από 44 χρόνια, το 2060. Αν δεν είχαν κυβερνήσει συνεπώς, δεν θα χρειάζονταν αυτά τα μέτρα.

Ερ.: Ταυτόχρονα, μπορεί να «κρύβεται» και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;

Απ.: Εκλογές μπορούν να προκληθούν μόνο με απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οπότε εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από αυτούς. Αυτό που όλο και περισσότεροι γνωρίζουν, ωστόσο, είναι πως η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, μια επανάσταση σοβαρότητας, προκειμένου να επιστρέψει η ομαλότητα στη χώρα.

Ερ.: Σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές και ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα σας, υπάρχουν περιθώρια διόρθωσης για τα όσα «κακώς κείμενα» καθημερινά καταγγέλλει η ΝΔ τη σημερινή κυβέρνηση;

Απ.: Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Αυτό που υπάρχει, όμως, είναι η δεδομένη υπευθυνότητα με την οποία η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει την κρίση από την πρώτη στιγμή, αλλά και ο ρεαλισμός με βάση τον οποίο αναζητούμε λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, δικός μας στόχος είναι να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις, με ταυτόχρονη στοχευμένη μείωση δαπανών προκειμένου να μη διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Και επιπλέον να προχωρήσουμε το συντομότερο μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έχουν ως στόχο λιγότερο αλλά φιλικότερο κράτος, με ευέλικτες δομές και έμφαση στην αποτελεσματικότητα και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Έχουμε διαμορφώσει συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχουμε ήδη παρουσιάσει 25 βασικές του θέσεις, αλλά και μια σειρά από επιμέρους ζητήματα, όπως τα κόκκινα δάνεια και το πλαστικό χρήμα. Περιθώρια, λοιπόν, υπάρχουν και εμείς έχουμε στόχο να τα διεκδικήσουμε.

Ερ.: Η κυβέρνηση προχώρησε στην πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ έναντι 320 εκατ. ευρώ, ενώ το 2014 κατηγορούσε την κυβέρνησή σας «για ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ» λέγοντας πως η εμπορική του αξία είναι της τάξης των 8 δις ευρώ. Πώς χαρακτηρίζετε τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων (ΟΣΕ-Ελληνικό-λιμάνια κ.λπ.);

Απ.: Δεν είναι μόνο ο ΑΔΜΗΕ. Το ίδιο έγινε και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπου μας κατηγορούσαν για ξεπούλημα όταν υπήρχε πρόταση 300 εκατ., αλλά τελικά την πούλησαν εκείνοι με 45 εκατ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει φέρει ούτε μισή επένδυση τα τελευταία δύο χρόνια, αντίθετα έχουν διώξει αρκετές επενδύσεις με τις παλινωδίες τους και μαζί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Είναι πολύ χαρακτηριστικά τα παραδείγματα στο Ελληνικό, στις Σκουριές, στην Αφάντου στη Ρόδο. Και σαν να μην έφθανε αυτό, η πολιτική της υπερφορολόγησης που ασκούν έστειλε πολλές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Αυτό πρέπει να ανακοπεί. Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα για να μπορέσει ξανά να πάρει μπροστά η οικονομία της και να έρθουν ξένα κεφάλαια.